Dekolonisatie vmbo-kgt34

Dekolonisatie vmbo-kgt34

Intro

Nederland begon vlak na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe oorlog en wel voor het behoud van Nederlands-Indië. Tevergeefs. Onder druk van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten moest Nederland zijn kolonie opgeven. Jaren later werd de onafhankelijkheid van Suriname heel wat soepeler geregeld.

Kijk naar de volgende video over het onafhankelijk worden van Indonesië.
Praat met een klasgenoot over de video. Wat valt jullie op?

Colofon

Het arrangement Dekolonisatie vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-26 09:26:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht vanaf 1945. Het onderwerp van de les is dekolonisatie. Nederland begon vlak na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe oorlog en wel voor het behoud van Nederlands-Indië. Tevergeefs. Onder druk van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten moest Nederland zijn kolonie opgeven. Jaren later werd de onafhankelijkheid van Suriname heel wat soepeler geregeld. Het materiaal bespreekt dat Nederland zijn kolonie Nederlands-Indië niet wilde opgeven omdat en dat Nederland militairen heeft gestuurd om de dekolonisatie tegen te houden. In de tweede helft van de 20e eeuw werden de meeste koloniën onafhankelijk, met name in de jaren zestig en zeventig, en de Verenigde Naties hebben daarbij druk gezet om de dekolonisatie door te zetten. Door deze veranderingen is ook in Nederland het denken over koloniën in die jaren veranderd. In 1975 werd ook Suriname met goedvinden van beide landen onafhankelijk. Als laatst wordt besproken dat de verschillen tussen de dekolonisatie in Nederlands-Indië/Indonesië en in Suriname was dat de onafhankelijkheid van Suriname vrij snel verliep, ten opzichte van politionele acties in Indonesië. Verdere begrippen die horen bij deze les zijn: kolonie, overzeese gebiedsdelen, moederland, bevrijdingsoorlog en koloniale oorlog.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bevrijdingsoorlog, dekolonisatie, geschiedenis, indonesië, kolonie, onafhankelijkheid, stercollectie, suriname, verenigde naties

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open