Atoombommen Japan vmbo-kgt34

Atoombommen Japan vmbo-kgt34

Intro

Op 6 en 9 augustus 1945 hebben de Verenigde Staten met twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki geheel weggevaagd. In deze opdracht hou je je bezig met de volgende vragen: Waarom heeft Amerika besloten deze bommen te gebruiken? Waren de bommen altijd al bedoeld als wapen tegen Japan? Welke gevolgen hebben ze gehad? Waarom is er discussie over het gebruik van de atoombommen?

In de volgende video van SchoolTV maak je kennis met het verhaal achter de atoombom. Kijk de video en maak daarna de rest van de opdracht.

 

Colofon

Het arrangement Atoombommen Japan vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:15:07
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is Atoombommen Japan. Het materiaal bespreekt de twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945. Deze bommen waren initieel bedoeld als wapen tegen Nazi-Duitsland maar is uiteindelijk gebruikt als vergelding op Pearl Harbor vier jaar eerder en hiermee de oorlog met Japan te verkorten. De bommen hadden grote gevolgen op de Japanse bevolking. Er stierven veel mensen, zowel door de bom zelf als door de radioactieve straling lange tijd na het bombardement. De overlevenden van het bombardement hebben naast lichamelijke en psychische gevolgen, ook sociale problemen ondervonden omdat mensen bang waren dat de radioactieve straling besmettelijk zou zijn. Daarom zorgde dit voor discriminatie. Als laatst is er in deze les ruimte voor discussie over de bombardementen in Japan. Begrippen die verder in deze les aan bod komen zijn: Kyoto, Manhattanproject en Enola Gay.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, atoombommen japan, geschiedenis, hiroshima, manhattanproject, nagasaki, pearl harbor, radioactieve straling, stercollectie, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open