Geallieerde leiders vmbo-kgt34

Geallieerde leiders vmbo-kgt34

Intro

In de Tweede Wereldoorlog waren koningin Wilhelmina en de Engelse premier Winston Churchill voor veel Nederlanders de belangrijkste symbolen van het verzet tegen de nazi’s. Ook de Amerikaanse president Roosevelt en de Russische leider Stalin speelden een grote rol.

Lees (in de video) en luister naar de eerste toespraak van Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bespreek met een klasgenoot wat je opvalt aan de woorden van Wilhelmina.

Colofon

Het arrangement Geallieerde leiders vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:15:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is Geallieerde leiders. De vier hoofdrolspelers aan de geallieerde kant waren Wilhelmina, Churchill, Roosevelt (later Truman) en Stalin. Zij hebben samen verschillende goede beslissingen gemaakt zoals de Conferentie van Teheran, Conferentie van Jalta en Conferentie van Potsdam. Wilhelmina vluchtte naar Londen, waar zij groeide tot hét symbool van het Nederlandse verzet. Maar er waren ook mensen die kritiek hadden op de vlucht. Het gevoel was dat zij haar volk in de steek had gelaten. Echter, vanuit haar eigen land had ze minder kunnen doen dan dat ze uiteindelijk in Londen heeft gedaan. Roosevelt, Stalin en Churchill ontmoetten elkaar op de conferentie van Jalta in februari 1945 om afspraken te maken over Europa na de oorlog. Roosevelt wordt bekritiseerd omdat hij zich zou hebben laten beïnvloeden door Stalin en Oost-Europa aan de Sovjet-Unie zou hebben "weggegeven". Er wordt gesuggereerd dat Roosevelts gezondheid en de dreiging van een oorlog met de Sovjet-Unie een rol speelden. Roosevelt speelde een belangrijke rol bij het betrekken van Amerika bij de oorlog tegen Hitler, tegen de heersende politieke stroom in. Amerika produceerde veel wapens en droeg bij aan de overwinning van de geallieerden. Roosevelt wordt beschouwd als een van de beste Amerikaanse presidenten. Churchill nam cruciale beslissingen, zoals het besluit om tegen nazi-Duitsland te vechten in plaats van vredesonderhandelingen te voeren. Het bombardement op Coventry had strategische voordelen vanwege de gekraakte Enigma-codes. De nederlaag bij Stalingrad was een keerpunt in de oorlog en leidde tot het besef in Duitsland dat de oorlog verloren was. Begrippen die verder nog aan bod komen in deze les zijn: isolationisme en Radio Oranje.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, conferentie van jalta, coventry, enigma, geallieerde leiders, geschiedenis, isolationisme, slag bij stalingrad, stercollectie, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open