Jodenvervolging vmbo-kgt34

Jodenvervolging vmbo-kgt34

Intro

Kamp Westerbork

Deze opdracht gaat over de Jodenvervolging in Nederland en in Europa. Nederlandse Joden werden eerst opgesloten in kamp Westerbork en daar later op transport gezet naar vernietigingskampen elders in Europa. In deze opdracht staan Auschwitz en Sobibor centraal.

In de volgende video zie je het verhaal van Kitty de Wijze die was opgepakt in Nijmegen en naar Westerbork werd gedeporteerd. Hoe het haar daar verging en hoe het verder ging zie je in de volgende video.
Praat na het kijken over het verhaal van Kitty. Wat vind je hier van? Welke emoties roept dit verhaal op.

Colofon

Het arrangement Jodenvervolging vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:15:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is Jodenvervolging. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er naar schatting tussen de 9 en 10 miljoen Joden in Europa, met andere bronnen die het aantal zelfs op 10 miljoen schatten. Het totale aantal Joden wereldwijd werd geschat op tussen de 15 en 18 miljoen. In Duitsland waren er aan het begin van de jaren dertig meer dan een half miljoen Joden, maar door opkomende Jodenhaat en vervolging vertrokken veel Joden naar het buitenland. De nazi-propaganda gaf de Joden namelijk de schuld van de economische problemen in Duitsland, waaronder hyperinflatie. Het nationaalsocialisme beschouwde het 'Germaanse ras' als superieur en zag het 'Joodse ras' als bedreiging. Onder leiding van Hitler en de NSDAP werden anti-Joodse maatregelen genomen, culminerend in de "Endlösung der Judenfrage" (de oplossing van het Jodenvraagstuk) die de moord op alle Joden in Europa inhield. In Nederland werden ook anti-Joodse maatregelen genomen na de Duitse bezetting, zoals het verbod op bepaalde activiteiten en segregatie. De Joden in Nederland werden het zwaarst getroffen tijdens de bezetting. Velen werden gedeporteerd naar Kamp Westerbork en van daaruit naar andere kampen in Europa, zoals Auschwitz. Van de 142.000 Joden in Nederland aan het begin van de oorlog werden ongeveer 107.000 gedeporteerd naar Westerbork. Dit kamp diende als verzamel- en doorgangskamp, waar Joden werden vastgehouden voordat ze naar andere kampen werden gestuurd. Werkkampen werden gebruikt om Joodse gevangenen dwangarbeid te laten verrichten onder slechte omstandigheden maar in kamp Westerbork waren de omstandigheden relatief goed. Vernietigingskampen hadden als doel om mensen zo snel mogelijk te vermoorden, vaak door middel van gas. Enkele van de bekendste vernietigingskampen waren Auschwitz-Birkenau, Treblinka en Sobibór. In totaal werden bijna 58.000 Nederlandse Joden gedeporteerd naar Auschwitz vanuit Westerbork en Kamp Vught. Twee derde van hen werd direct vergast. Ongeveer 900 Nederlandse Joden overleefden Auschwitz. Selma Wijnberg was een van de weinige overlevenden van kamp Sobibor en maakte deel uit van een ontsnappingspoging uit het kamp.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
anti-joodse maatregelen, arrangeerbaar, auschwitz, geschiedenis, jodenvervolging, sobibor, stercollectie, vernietigingskamp, vmbo-kgt34, werkkamp

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open