Totale Oorlog vmbo-kgt34

Totale Oorlog vmbo-kgt34

Intro

“Willen jullie de totale oorlog?”, vraagt propagandaminister Goebbels aan zijn partijgenoten. Wat bedoelt hij daarmee? Welke aspecten horen bij de totale oorlog? En wat heeft de totale oorlog teweeggebracht? Daarover gaat deze opdracht.

Al eerder hebben jullie gehoord over het begrip 'totale oorlog'. Bespreek met een klasgenoot wat een 'totale oorlog' is. Maak samen één duidelijke omschrijving. Bij 'Wat kan ik al' komen we hier nog even op terug.

Colofon

Het arrangement Totale Oorlog vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:15:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is Totale oorlog. In de toespraak "Wollt ihr den totalen Krieg?" van Goebbels op 18 februari 1943 in Berlijn werden enthousiaste nazi's opgeroepen voor totale oorlogsinspanningen. De slag om Stalingrad, waar het Duitse leger werd vernietigd, had een bedrukte sfeer gecreëerd. Goebbels overtuigde zijn partijgenoten dat de eindoverwinning haalbaar was als iedereen zich extra inzet voor het Duitse ideaal. De totale oorlog vereiste ook de opbouw van een sterke oorlogsindustrie, waarbij Albert Speer dwangarbeiders uit bezette landen inzette. In Groot-Brittannië en Amerika namen vrouwen de plaats in van mannen in de oorlogsindustrie. De Hitlerjugend werd verplicht gesteld in Duitsland en kinderen werden ingezet in het leger. Massavernietigingswapens, zoals gifgas en atoombommen, veroorzaakten veel burgerslachtoffers. De Joden werden systematisch vervolgd en miljoenen kwamen om in concentratiekampen. Bombardementen werden gericht op militaire doelen en steeds vaker op (specifieke groepen) burgers (burgerdoelen) omdat het idee was om een 'gezonde' samenleving te creëren. De grootste bombardementen vonden plaats in Japan, met de atoombom op Hiroshima en Nagasaki.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, burgerdoelen, burgerslachtoffer, geschiedenis, hitlerjugend, massavernietigingswapen, oorlogsindustrie, stercollectie, totale oorlog, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open