Nationaalsocialisme vmbo-kgt34

Nationaalsocialisme vmbo-kgt34

Intro

Duitsland heeft eind jaren ’20 van de vorige eeuw te lijden onder een economische crisis. De onvrede onder de bevolking is groot. In combinatie met de politieke wanorde in die tijd zorgt dit ervoor dat de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) onder leiding van Adolf Hitler de macht kan grijpen.

 

Colofon

Het arrangement Nationaalsocialisme vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:15:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is Nationaalsocialisme. Het nationaalsocialisme groeide in de jaren twintig van de vorige eeuw uit tot een massabeweging onder leiding van Adolf Hitler. Het ontstond als reactie op onvrede over de afloop van de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis. De NSDAP, de partij van Hitler, kreeg steun van arbeiders en ex-soldaten en beloofde de macht van Duitsland te herstellen. Het nationaalsocialisme kenmerkte zich door een sterke nadruk op het eigen volk, de afwijzing van democratie en het verafschuwen van het communisme. Hitler gebruikte propaganda en beloofde economische hervormingen om steun te vergaren. In 1933 kwam Hitler aan de macht en transformeerde Duitsland tot een totalitaire staat. Het nationaalsocialisme had hiermee ook duidelijke raakvlakken met het fascisme; sterke leider en eigen volk boven alles. Een belangrijk verschil is het antisemitisme (Jodenhaat). Het nationaalsocialisme had ook invloed op andere landen, zoals Nederland, waar de NSB opkwam. De leider van deze groep in Nederland was Anton Mussert. De NSB stond bij het uitbreken van de oorlog aan de kant van Duitsland en streefden naar een nieuw Europa onder leiding van Duitsland.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
antisemitisme, arrangeerbaar, fascisme, geschiedenis, hitler, nationaalsocialisme, nationaalsocialistische beweging (nsb), nationaalsocialistische duitse arbeiderspartij, stercollectie, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open