Crisisjaren vmbo-kgt34

Crisisjaren vmbo-kgt34

Intro

Van 1929-1940 werd Nederland hard getroffen door een wereldwijde economische crisis. De werkloosheid liep snel op. De financiële ondersteuning van de werkloze was minimaal en ging gepaard met vernederende controles. De grote armoede onder de arbeiders was de aanzet voor het ontstaan van de verzorgingsstaat ná de Tweede Wereldoorlog.

Hoe deze crisis ontstond zie je in de video. Bepraat met een klasgenoot hoe het mogelijk is dat deze crisis zich als een olievlek over een groot deel van de wereld verspreidde.

Colofon

Het arrangement Crisisjaren vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:42:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Sociale samenleving. Het onderwerp van de les is Crisisjaren. Van 1929-1940 werd Nederland hard getroffen door een wereldwijde economische crisis. De werkloosheid liep snel op. De financiële ondersteuning van de werkloze was minimaal en ging gepaard met vernederende controles. De grote armoede onder de arbeiders was de aanzet voor het ontstaan van de verzorgingsstaat ná de Tweede Wereldoorlog. Het materiaal bespreekt de zwarte donderdag in Amerika, waar de wereldeconomie instortte. Dit kwam door onder andere de WOI, overschot aan arbeiders met lage lonen en speculeren op de aandelenbeurs met geleend geld, met faillissement van banken als gevolg. Amerikanen kon leningen van andere landen niet meer betalen dus er ontstond ook crisis in andere landen. In Nederland zorgde dit voor veel werkeloosheid en bezuinigingen. Ook werd er steun geboden maar dit mocht niet te hoog worden, vond de regering want anders werden werkelozen 'lui en wilden niet meer werken'. 'Steuntrekkers' kregen net genoeg om in leven te blijven maar leefden in armoede. Werkelozen moesten zes dagen per week een stempel halen om recht te hebben op een uitkering. Dit werd streng gecontroleerd. In oude Amsterdamse buurten woonden veel werkelozen, waar het in de Jordaan het ergst was. Hier ontstond een oproer in 1934 met ook gewelddadige protesten. Begrippen die horen bij deze les zijn: Grote depressie, beroepsbevolking, steun, fietsplaatje, stempellokaal en jordaanoproer.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, crisisjaren, geschiedenis, grote depressie, jordaan, stempellokaal, stercollectie, steuntrekkers, wereldeconomie, zwarte donderdag

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open