Herstelbetalingen vmbo-kgt34

Herstelbetalingen vmbo-kgt34

Intro

De Vrede van Versailles wordt getekend
in de Spiegelzaal.

Nadat Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten de Eerste Wereldoorlog van Duitsland en diens bondgenoten hadden gewonnen, werd Duitsland onderworpen aan de Vrede van Versailles. Met dit verdrag werd Duitsland zwaar gestraft voor zijn rol in die oorlog. Over dat verdrag en de gevolgen ervan voor Duitsland gaat deze opdracht.

Kijk de volgende video. Bespreek na het kijken met een klasgenoot waarom deze vrede zo'n grote impact op het leven van de Duitsers had.

Colofon

Het arrangement Herstelbetalingen vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:15:37
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is Herstelbetalingen. Nadat Duitsland de eerste wereldoorlog had verloren, werd het verdrag Vrede van Versailles ondertekend. Deze ondertekening betekende officieel het einde van de oorlog. Hierin stonden vier strafmaatregelen tegen Duitsland zoals grote sommen betalen aan Franksrijk, België en Groot-Brittannië. Hierdoor bleef er weinig geld over de andere uitgaven. Dit had voor Duitsland grote gevolgen op de economie en zorgde voor inflatie. De Duitse regering probeerde hier mee om te gaan door onder andere een nieuwe munt in te voeren en daarmee een einde te maken aan de inflatie. De VS bood Duitsland economische steun en zorgde voor meer tijd voor het herstelbetalingen. Begrippen die verder bij deze les horen zijn: gebiedsafstand, demilitarisatie en republiek van Weimar.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, demilitarisatie, geschiedenis, herstelbetalingen, inflatie, republiek van weimar, stercollectie, strafmaatregelen, vmbo-kgt34, vrede van versailles

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open