Feministische golf vmbo-kgt34

Feministische golf vmbo-kgt34

Intro

Toen in Nederland de industrie op gang kwam lieten de leefomstandigheden van de arbeidersklasse te wensen over. Maar de positie van de vrouwen was nog veel slechter.

Overal in de nieuwe industrielanden voerden vrouwen actie om hun positie te verbeteren. Dat gebeurde ook in de periode tussen 1870 en 1920. Deze tijd staat nu bekend als de Eerste Feministische Golf.

Wat weet jij al van het feminisme? Hoor je in onze tijd ook nog dat mensen opkomen voor de rechten van de vrouw? Praat erover met een klasgenoot. Vinden jullie het nodig dat vrouwen nog meer opkomen voor hun rechten? Zo ja, waarom? Zorg dat jullie goede argumenten hebben voor jullie mening.

Colofon

Het arrangement Feministische golf vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:15:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht 1900 - 1945. Het onderwerp van de les is de Feministische golf. Toen in Nederland de industrie op gang kwam lieten de leefomstandigheden van de arbeidersklasse te wensen over. Maar de positie van de vrouwen was nog veel slechter. Overal in de nieuwe industrielanden voerden vrouwen actie om hun positie te verbeteren. Dat gebeurde ook in de periode tussen 1870 en 1920. Deze tijd staat nu bekend als de Eerste Feministische Golf. Eerste Feministische Golf wordt ook wel de vrouwenemancipatie genoemd en is het streven naar gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Dit kwam voornamelijk opgang voor de industriële revolutie. Hierdoor steeg de vraag naar arbeiders en geschoolde arbeiders. De belangrijkste feministische doelen in deze Eerste Feministische Golf waren kiesrecht, recht op onderwijs en gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor mannen en vrouwen. Door de vele acties kregen vrouwen kiesrecht en mochten ze naar school. Eén van de belangrijkste voorvechtsters van de beweging in Nederland waren Aletta Jacobs, Wilhelmina Drucker en Mina Kruseman.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aletta jacobs, arrangeerbaar, eerste feministische golf, geschiedenis, industriële revolutie, kiesrecht, mina kruseman, recht op onderwijs, stercollectie, wilhelmina drucker

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open