Colofon
Het arrangement Protesten vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2021-06-15 10:24:59
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Cultureel-mentale ontwikkelingen. Het onderwerp van de les is Protesten. Protesten zijn inderdaad een manier voor mensen om hun ongenoegen en onvrede te uiten en te proberen verandering teweeg te brengen. Ze kunnen variëren in omvang en intensiteit, van vreedzame demonstraties tot meer radicale acties. Protesten hebben door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld bij het beïnvloeden van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Een van de bekendste protesten in de geschiedenis is de actie van Martin Luther in 1517. Hij spijkerde zijn 95 stellingen op de kerkdeur als protest tegen de misstanden in de katholieke kerk, wat leidde tot de Reformatie en de opkomst van het protestantisme. De suffragettes in Engeland voerden ook een belangrijke strijd voor vrouwenkiesrecht aan het begin van de 20e eeuw. Ze voerden diverse acties, zoals het ketenen aan hekken en het verstoren van verkiezingen, om aandacht te vragen voor hun zaak. Uiteindelijk hebben hun inspanningen bijgedragen aan de invoering van het vrouwenkiesrecht. Er zijn verschillende vormen van protest ontwikkeld door de jaren heen, waaronder bezettingen, blokkades, boycots, fakkeltochten, ludieke acties, rellen, sit-ins, stakingen, demonstratieve optochten en meer. Deze verschillende vormen stellen mensen in staat om op verschillende manieren hun ontevredenheid te uiten en de aandacht te vestigen op specifieke kwesties. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren er talrijke protesten en ludieke acties, vooral door jongeren. Ze protesteerden onder andere tegen de Vietnamoorlog en streden voor de legalisatie van abortus en het gebruik van cannabis. De generatie jongeren uit die tijd staat bekend als de "protestgeneratie". Protestliederen hebben ook een belangrijke rol gespeeld in verschillende protestbewegingen. Nummers als "Eve of Destruction" van Barry McGuire en "Give Peace a Chance" van John Lennon werden bekende protestliederen in de jaren zestig. In Nederland was het nummer "Welterusten, meneer de president" van Boudewijn de Groot een bekend sarcastisch protestlied tegen de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson tijdens de Vietnamoorlog. Een van de grootste protestdemonstraties in Nederland vond plaats in 1983, georganiseerd door het 'Komitee Kruisraketten NEE' (KKN). Deze demonstratie bracht naar schatting 550.000 mensen op de been en was gericht tegen de plaatsing van kernwapens in Europa. Protesten blijven een belangrijk middel voor mensen om hun stem te laten horen en verandering te eisen. Hoewel de aard van protesten door de jaren heen kan veranderen, blijft het een manier voor individuen en groepen om op te komen voor hun rechten, idealen en waarden. Begrippen die verder nog bij deze les horen zijn: Maagdenhuisbezetting, kruisvluchtwapens en protestgeneratie.
- Leerniveau
- VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
- Leerinhoud en doelen
- De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 2 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, geschiedenis, komitee kruisraketten nee (kkn), maagdenhuisbezetting, protesten, protestgeneratie, protestliederen, stercollectie, vmbo-kgt34
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen