Opkomst tv vmbo-kgt34

Opkomst tv vmbo-kgt34

Intro

In 1951 vond in Nederland de eerste tv-uitzending plaats.
Bijna niemand had toen een tv, maar vanaf dat moment heeft de beeldbuis een steeds grotere rol gekregen in ons dagelijks leven. Heeft het ons gelukkiger gemaakt, dat is de vraag waarop jullie een antwoord mogen bedenken bij de eindopdrachten.

Hoe ziet jouw favoriete avondje thuis er uit?
Kijk je het liefst een film of speel je liever een spel met familie/vrienden?
Praat erover met een klasgenoot.

Philips TX400 model 1949,
bijnaam 'het hondenhok'

 

Colofon

Het arrangement Opkomst tv vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-10-09 14:26:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Cultureel-mentale ontwikkelingen. Het onderwerp van de les is Opkomst van de tv. Voor de opkomst van de tv, speelden mensen spelletjes, deden wandelingen, lazen boeken en nog veel meer. In de jaren 50 kwam er een nieuwe activiteit bij voor een groep mensen, de tv was uitgevonden. Eerst nog vrij duur maar al beter te betalen voor een grotere groep en door stijgende welvaart werd die groep steeds groter. Het aantal uren dat er iets werd uitgezonden werd in de loop der tijd groter en er kwamen zenders bij. Er worden aan het eind van de 20ste eeuw videospelers en -recorders verkocht en in de 21ste kwam de dvd-speler op de markt. Na de komst van het internet kwamen er websites waar je ook programma's terug kon zien die al waren uitgezonden. Tegenwoordig beperkt het kijken van tv zich niet meer tot het toestel zelf maar ook andere apparaten. In de jaren 50 was het nog bijzonder om een tv in huis te hebben. Door de beperkte zenders, keer iedereen hetzelfde wat zorgde voor een collectieve kijkervaring. Tegenwoordig zijn er dusdanig veel programma's en zenders dat die collectieve ervaring minder is geworden. Belangrijke begrippen die horen bij deze les zijn: massamedia en welvaart.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, collectieve kijkervaring, geschiedenis, massamedia, opkomst van de tv, programma's, stercollectie, vmbo-kgt34, welvaart, zenders

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open