Wederopbouw vmbo-kgt34

Wederopbouw vmbo-kgt34

Intro

De Tweede Wereldoorlog duurde in Nederland van 1940-1945, maar de echte gevechten duurden in ons land maar kort. De bezetting door de Duitsers heel wat langer. Tijdens die jaren werd al een begin gemaakt met herstelwerkzaamheden. Toen in 1945 de Duitsers werden verjaagd door geallieerde troepen kon Nederland definitief een start maken met de wederopbouw. De afbraak gaf ook een kans om vernieuwingen door te voeren. Daar merken we ook nu nog het een en ander van in ons dagelijks leven.

In de video hieronder hoor je informatie over de wederopbouw Nederland.
Maak (in een document) aantekeningen bij deze video. De informatie kun je gebruiken in de rest van deze opdracht.

 

Colofon

Het arrangement Wederopbouw vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 10:26:04
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Cultureel-mentale ontwikkelingen. Het onderwerp van de les is Wederopbouw en vernieuwing. Wederopbouw begon al tijdens de oorlog, na het bombardement op Rotterdam. Allereerst was puinruimen noodzakelijk door alle schade die was geleden aan huis, fabrieken, wegen en bruggen. De overheid, vakbonden en werkgevers gingen samenwerken om het land weer op de rails te krijgen. Dit heet het harmoniemodel, nu het poldermodel. Daarnaast was er ook geleide loonpolitiek. Er kwam geld en materiaal voor wederopbouw, vanuit het Marshallplan, en de regering zorgde voor een sneller industrialisatie van Nederland. Dit zorgde voor een groei in export naar het buitenland. Hiernaast werd ook de verzorgingsstaat op poten gezet. De oorlog had op een aantal gebieden voordelen: een versterkte industrialisatie, opbouw van de verzorgingsstaat en nieuwe ruimtelijke indeling en architectuur in Nederland.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, harmoniemodel/poldermodel, marshallplan, nieuwe ruimtelijke indelingen architectuur, snelle industrialisatie, stercollectie, verzorgingsstaat, vmbo-kgt34, wederopbouw en vernieuwing

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open