Het zwarte goud - h45

Het zwarte goud - h45

Introductie

In Angola is jarenlang gevochten door verschillende bevrijdingsbewegingen tegen de Portugese kolonisator. Toen Portugal het bewind over het land overdroeg aan de verzetsbewegingen in 1975 brak er een langdurige burgeroorlog uit. Pas sinds 2002 kent het land een duurzame vrede (een vrede die niet gebaseerd is op het gebruik van geweld).

Angola beschikt over grote olievoorraden, olie van uitstekende kwaliteit, het ‘zwarte goud’ van Angola. De olie-export heeft het land in de eerste jaren van dit millennium een enorme economische groei bezorgd en Angola leek zijn plekje te hebben gevonden in de wereldeconomie.
De bevolking profiteert er nog onvoldoende van: een groot deel van de Angolezen is arm, de levensverwachting behoort tot de laagste ter wereld en de kindersterfte tot de hoogste.

Zoek in de Bosatlas of op internet naar het geboortecijfer, het sterftecijfer, de zuigelingensterfte, het geboorteoverschot en de levensverwachting van Angola.
Zoek ook het geboortecijfer, het sterftecijfer, de zuigelingensterfte, het geboorteoverschot en de levensverwachting van Nederland op.
Schrijf de cijfers naast die van Angola. Wat valt je op?

Probleemstelling

In theorie is Angola een rijk land vol bodemschatten en met grote opbrengsten uit de export.
Toch behoort de bevolking van Angola nog steeds tot de allerarmste van de wereld.
Wat ging er mis? Door welke factoren is het probleem van armoede blijven bestaan?

Colofon

Het arrangement Het zwarte goud - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-27 11:37:26
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Het zwarte goud'' besproken. Als we naar de geschiedenis van Angola kijken, zien we dat het land lange tijd een kolonie van Portugal is geweest. Angola is gezegend met een grote verscheidenheid aan natuurlijke grondstoffen. Hoewel dit potentie biedt voor economische ontwikkeling, kan het ook uitdagingen met zich meebrengen. Een van deze uitdagingen is de problematiek van ruilvoetverslechtering. Dit houdt in dat de opbrengst van de export niet in verhouding staat tot de hoeveelheid goederen die Angola kan importeren. Hierdoor ontstaat een onbalans in de handelsrelaties. Een ander aspect is dat het merendeel van de winst die wordt gegenereerd uit de exploitatie van grondstoffen niet rechtstreeks ten goede komt aan de inwoners van Angola. In plaats daarvan sluit de overheid vaak deals met multinationale ondernemingen (MNO's), waardoor veel geld naar expats stroomt die in dienst zijn van dergelijke bedrijven. Dit kan leiden tot ongelijke verdeling van de opbrengsten en onvoldoende investeringen in de lokale gemeenschappen. Naast deze uitdagingen is Angola ook geconfronteerd met problemen op het gebied van infrastructuur. Een slechte infrastructuur kan de handel belemmeren, aangezien het transport van goederen en de connectiviteit tussen verschillende regio's moeilijk kunnen zijn. Dit kan leiden tot vertragingen, hogere kosten en beperkingen in de handelsactiviteiten. Ondanks deze uitdagingen heeft Angola ook een levendige mode-industrie. Angola Mode weerspiegelt de unieke stijlen en trends in de lokale modecultuur. Het biedt kansen voor economische groei en werkgelegenheid. Echter, om optimaal te kunnen profiteren van deze sector, is het belangrijk dat Angola investeert in het verbeteren van de infrastructuur en het stimuleren van lokale productie en distributiekanalen.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Globalisering; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, angola, arrangeerbaar, hv45, infrastructuur, ruilvoetverslechtering, stercollectie, wereld, zwarte goud
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open