Industrie en middenstand in Angola - h45

Industrie en middenstand in Angola - h45

Introductie

Toen de Portugese kolonie Angola in 1975 onafhankelijk werd, was er in dat land een burgeroorlog aan de gang. Die richtte grote verwoestingen aan en legde de economie van het land deels lam. Die oorlog duurde tot 2002.

Al die tijd was Angola een echt ontwikkelingsland met alle kenmerken van dien: wijdverspreide armoede, een bevolking waarvan het grootste deel op het platteland leefde, veel mensen die in slechte gezondheid leefden en niet konden lezen en schrijven, weinig industrie en een kleine dienstensector en daarmee ook weinig middenstand.

In de jaren die volgden, groeide de economie van Angola sterk, werden de industrie- en dienstensector groter, trokken steeds meer plattelandsbewoners naar steden, vonden steeds meer mensen een goedbetaalde baan en kwamen er steeds meer middenstanders. Angola werd welvarender en ging in verschillende opzichten op westerse, rijke landen als Nederland en Portugal lijken.

Hoe dat allemaal heeft kunnen gebeuren, gaan jullie ontdekken in deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Industrie en middenstand in Angola - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-27 12:47:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Industrie en middenstand in Angola'' besproken. De wereldsysteemtheorie gaat ervan uit dat verschillende landen op de wereld deel uitmaken van een netwerk van internationale economische betrekkingen. De gebieden in de wereld worden ingedeeld in centrum, semi-periferie en periferie. Centrumlanden hebben doorgaans een omvangrijke industriële en dienstensector, terwijl perifere landen een kleinere industriële sector hebben en voornamelijk afhankelijk zijn van de primaire sector, zoals landbouw, visserij en delfstoffenwinning. De semi-periferie zit tussen deze twee in. In perifere landen is de middenstand vaak niet sterk vertegenwoordigd en de economie draait voornamelijk op de export van onbewerkte grondstoffen en voedsel, die elders worden verwerkt. Hierdoor hebben perifere landen vaak te maken met een ongunstige ruilvoet, waarbij ze relatief weinig ontvangen voor hun export in vergelijking met de kosten van geïmporteerde bewerkte producten. Als we terugkijken naar Angola, zien we dat het land zich na een lange periode van burgeroorlog heeft weten te herstellen. Angola is rijk aan grondstoffen en heeft geïnvesteerd in het verbeteren van de infrastructuur. Bovendien heeft het land steeds nauwere handelsbetrekkingen met China ontwikkeld.Deze ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de transformatie van Angola van een kolonie naar een ontwikkelingsland. Het herstel van de economie en de toegenomen handelsbetrekkingen hebben Angola geholpen om zich economisch en infrastructuur op te bouwen. In het kader van de wereldsysteemtheorie illustreert Angola als voorbeeld hoe de positie van een land kan veranderen binnen het wereldwijde economische systeem. Het benadrukt ook de rol van grondstoffen en externe handelspartners, zoals China, bij de ontwikkeling van een land.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, angola, arrangeerbaar, centrum, hv45, industrie, periferie, semi-periferie, stercollectie, wereld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open