Arbeidsmigranten - h45

Arbeidsmigranten - h45

Introductie

‘Ze komen allemaal naar Portugal’, verzuchtte een Portugees in 1975 toen de Portugese kolonisten halsoverkop hun kolonie Angola verlieten, met een stroom Angolezen in hun kielzog.
Maar het tij is gekeerd. De stroom arbeidsmigranten loopt nu, veertig jaar later, de andere kant op. Nu verzucht een Angolees op zijn beurt in een krantenartikel: ‘Ze komen allemaal naar Angola’.
En het gaat niet alleen om Portugezen die komen. Integendeel. De migranten komen met duizenden tegelijk, van alle kanten, en dat terwijl een kwart van alle Angolezen zelf werkloos is.

Probleemstelling

De centrale vraag is: welke motieven hebben de ‘buitenlanders’ om naar Angola te komen? Hebben ze allemaal dezelfde motieven of verschilt dat van groep tot groep?

Colofon

Het arrangement Arbeidsmigranten - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-11-19 14:35:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Arbeidsmigranten'' besproken. Er wordt uitgelegd wat de redenen zijn voor migratie bij mensen; dit zijn push- en pullfactoren. Pushfactoren zijn redenen waarom mensen een plaats verlaten, terwijl pullfactoren redenen zijn waarom mensen naar een specifieke plaats willen verhuizen. Soms kan migratie leiden tot meer migratie, dit staat bekend als kettingmigratie. Aan de hand van het voorbeeld van de oorlog in Angola wordt uitgelegd wat arbeidsmigranten zijn. Er zijn legale migranten, waaronder expats, en illegale migranten, die soms vluchtelingen zijn. Tot slot wordt er gesproken over bepaalde oordelen en vooroordelen die soms bestaan over migranten.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Burgerschap; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arbeidsmigranten, arrangeerbaar, hv45, imigranten, migranten, pullfactoren, pushfactoren, stercollectie, wereld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Arbeidsmigranten

Migratiestroom

Illegale migranten

Arbeidsmigranten

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open