Thema Weer en klimaat: Nederland-Spanje vmbo-kgt34

Thema Weer en klimaat: Nederland-Spanje vmbo-kgt34

Inleiding

De exameneenheid Weer en klimaat geeft aan dat je weer en klimaat, klimaatverandering en klimaatbeleid van Nederland en een contrasterende regio in Europa kunt beschrijven. Je kunt de situatie in beide gebieden verklaren en vergelijken.

In dit thema gaan we het weer en klimaat van Nederland vergelijken met dat van Spanje.

De volgende opdrachten staan centraal:

  • Weer: NL en Spanje
    Je bekijkt de verschillende weerselementen die samen het weer bepalen: temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid, bewolking, wind en luchtdruk. Je vergelijkt het weer in Nederland met het weer in Spanje.
  • Klimaat: NL en Spanje
    In welke klimaatzone een gebied ligt, hangt af van enkele klimaatfactoren en van de ligging ten opzichte van de zee. Je vergelijkt de klimaten van Nederland en Spanje.
  • Eilanden
    Nederland heeft naast het vaste land de Waddeneilanden. Spanje heeft de Balearen en de Canarische eilanden. Het weer en klimaat op een eilandengroep kan onderling behoorlijk verschillen.
  • Neerslag
    Je bekijkt verschillende vormen van neerslag, net als de neerslagverdeling, de waterbalans, de neerslagintensiteit in Nederland en Spanje. Te weinig of te veel regen in beide landen heeft grote gevolgen, ook voor de vegetatie in beide landen.
  • Invloed van de mens
    De invloed van het weer op mensen vinden we terug in hun gezondheid, hun gewoontes, hun werk en de manier waarop ze energie opwekken. De situatie is Spanje is door het warmere weer weer anders dan in Nederland.
  • Klimaatveranderingen
    Als de opwarming van de aarde doorzet, heeft dit grote gevolgen voor de klimaten in Spanje en Nederland. Er zal te veel of te weinig water zijn, de zeespiegel zal stijgen en de verandering zal ook te merken zijn in vegetatie en landbouw. Bekijk de verschillen tussen Nederland en Spanje.

Colofon

Het arrangement Thema Weer en klimaat: Nederland-Spanje vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-10-24 13:29:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Weer en klimaat: Nederland & Spanje'' worden 6 verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Weer: NL - Spanje", legt uit wat het weer is, hoe we het meten en uit welke elementen het weer is opgebouwd. Vervolgens wordt de zonkracht besproken en de invloed ervan op het weer, evenals de schadelijke effecten van de zon op de huid. Daarna wordt een vergelijking gemaakt tussen het weer in Nederland en Spanje, waarbij het temperatuur- en neerslagverschil tussen beide landen wordt uitgelegd. De hogere temperaturen en lagere neerslag in Spanje zorgen ervoor dat rivieren daar regelmatig droogvallen. Tot slot wordt uitgelegd hoe hogedruk- en lagedrukgebieden, gebergtes en de zee invloed kunnen hebben op het weer. Het tweede onderwerp, genaamd "Klimaat: NL - Spanje", legt de klimaatfactoren uit, zoals de breedteligging, reliëf, nabijheid van grote wateroppervlaktes, zeestromen en wind. Het begrip "koppenklimaat" wordt uitgelegd, evenals de verschillende klimaten die je op aarde kunt vinden, zoals het tropisch regenwoudklimaat, steppeklimaat, woestijnklimaat, gematigde klimaten, poolklimaten, toendraklimaten en sneeuwklimaten. Tot slot wordt er een vergelijking gemaakt tussen Nederland en Spanje. Het derde thema, genaamd "Eilanden", bespreekt microklimaten aan de hand van verschillende Nederlandse en Spaanse eilanden, zoals de Waddeneilanden, de Balearen en de Canarische eilanden. Het vierde onderwerp, genaamd "Neerslag", behandelt stuwingsregens en stijgingsregens, en het verschil tussen neerslagverdeling en neerslagintensiteit. De gevolgen van te veel en te weinig neerslag worden besproken, evenals mogelijke oplossingen zoals irrigatie en drainage. Vervolgens worden verschillende vegetatiezones en de begroeiing die daarin voorkomt besproken. Het onderwerp "Invloed op de mens" behandelt hoe het weer invloed kan hebben op de mentale gesteldheid van mensen, met winterdepressies als voorbeeld, en hoe mensen zich aanpassen aan het weer door bijvoorbeeld siësta te houden. Daarna wordt beschreven hoe het weer en klimaat invloed hebben op het toerisme en de landbouw. Tot slot wordt uitgelegd hoe we verschillende klimaten en weersituaties kunnen gebruiken om energie op te wekken, bijvoorbeeld door windturbines te gebruiken. Het laatste onderwerp, genaamd "Klimaatverandering", bespreekt hoe de opwarming van de aarde zorgt voor zeespiegelstijging. Er wordt uitgelegd dat de opwarming van de aarde leidt tot extremere weersituaties en periodes van zowel te veel als te weinig neerslag. Dit heeft gevolgen voor de landbouw en de toeristische sector. Klimaatverdragen worden gesloten om de opwarming van de aarde te vertragen en de problemen die dit met zich meebrengt te beperken.
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Broeikaseffect; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
15 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, eilanden, invloed op de mens, klimaatverandering, nederland, spanje, stercollectie, vmbo leerjaar 3 & 4, weer en klimaat

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2020).

Kennisbank Aardrijkskunde - kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/156254/Kennisbank_Aardrijkskunde___kgt34

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Thema Weer en klimaat 1 toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/143677/Thema_Weer_en_klimaat_1_toetsen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Weer en Klimaat

Weer en klimaat Nederland-Spanje

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open