De tien tijdvakken

De tien tijdvakken

Inleiding

Misschien weet je het nog wel van de basisschool, maar de geschiedenis is opgedeeld in tien tijdvakken. Bij elk tijdvak horen jaartallen en kenmerkende aspecten. Kenmerkende aspecten zijn omschrijvingen van het tijdvak. Deze geven aan wat en waar het tijdvak over gaat.  
 
In de eerste en tweede klas krijg je met geschiedenis te maken tijdens het vak M&M. Alleen wij gaan niet alle tijdvakken los doornemen. Je zult de tijdvakken wel tegen komen, maar dan in thema’s. Het is voor jou van belang dat wanneer het over iets uit de geschiedenis gaat in een thema, jij het in het juiste tijdvak kunt plaatsen. Dit ga je ook echt terug zien in de opdrachten die je de aankomende twee jaren bij M&M moet gaan maken. Daarom beginnen wij met de tien tijdvakken, dan ken je deze alvast, maar dan kan je straks ook wanneer je het niet meer zo goed weet terug kijken naar de opdrachten van dit hoofdstuk.
 
Let op: Je gaat bij dit hoofdstuk dus opdrachten maken, één van die opdrachten is dat je bij elk tijdvak een tijdbalk gaat beginnen. Een tijdbalk is een lijn met daarop een overzicht van gebeurtenissen op de juiste volgorde van tijd, dit noemen wij: op chronologische volgorde. Aan het einde van dit hoofdstuk heb je dus tien tijdbalken (van elk tijdvak één), deze moet je goed bewaren want die gaan we de komende twee jaar vullen met alles wat je tijdens M&M tegen komt over geschiedenis. Over twee jaar heb jij dan een overzicht met alles!
 
Aan het einde van dit hoofdstuk krijg je ook nog een SO (een schriftelijke overhoring). Voor dit SO krijg je een cijfer. Als je gaat leren is het belangrijk dat je kijkt of je alle leerdoelen kunt beantwoorden. Want wat er in de leerdoelen staat, dat moet je kunnen doen op het SO.
 
De leerdoelen van dit hoofdstuk:
  1. Je kunt de tien tijdvakken opnoemen.
  2. Je kunt van elk tijdvak het tijdvak symbool herkennen.
  3. Je kunt de tien tijdvakken in de juiste volgorde zetten.
  4. Je kunt de jaartallen bij de tien tijdvakken opnoemen.
  5. Je kunt bij elk tijdvak één persoon opnoemen.
  6. Je weet van alle kenmerkende aspecten bij welk tijdvak zij horen.

Colofon

Het arrangement De tien tijdvakken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Joyce Landman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-11-07 09:02:06
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open