Thema: Arm en Rijk vmbo-kgt34

Thema: Arm en Rijk vmbo-kgt34

Inleiding

Dit thema gaat over Arm en Rijk. De onderwerpen zijn:

  • Mijn wijk
    Je gaat rondkijken in je eigen wijk en onderzoekt - ook op internet -  verschillende buurtkenmerken zoals: variatie in woningen en bewoners, veiligheid, aanwezigheid voor voorzieningen en groen.
  • Begin bij je wijk
    Om te kunnen onderzoeken wat er in je buurt leeft, interview je buurtbewoners. Er komen verbeterpunten en suggesties naar boven, die je met een brief kan communiceren naar gemeente of instanties.
  • Klarendal
    Elke (volks)wijk kent zijn eigen geschiedenis. Klarendal is een wijk in Arnhem, waar door het nemen van maatregelen de leefsituatie sterk is verbeterd en zelfs populair is onder bewoners en winkeliers.
  • Regionale verschillen
    Ook al is Nederland niet groot, er zijn grote verschillen in afstand en bereikbaarheid als er snel (medische) hulp nodig is. Ook zijn er grote verschillen in leefomgeving als je drie steden van verschillende grootte vergelijkt.
  • Welvaart Nederland - Europa
    Het verschil in welvaart tussen landen in Europa is groot. Wat geeft een Lorenzcurve weer en wat is een Big Mac Index? Deze opdracht gaat over inkomensverschillen en hoe je dat kunt meten.
  • Welzijn Nederland, VS en Nigeria
    Om het welzijn van mensen te meten wordt door de VN de IMO gebruikt, waarbij volksgezondheid, kennis en levensstandaard een rol spelen. Er zijn grote verschillen tussen het welzijn in Nederland, VS en Nigeria.
  • Platteland Nederland, VS en Nigeria
    Anders dan in Nederland en VS kenmerkt het platteland van Nigeria zich door armoede. Vergelijk ook de verschillen in onderwijs, gezondheidszorg en (on)veiligheid met VS en Nigeria.
  • Voedselvoorziening VS - Nigeria
    De voedselvoorziening in VS en Nigeria is heel verschillend. Het geeft voor beide landen kansen en problemen. Nigeria heeft voedselonzekerheid terwijl de VS zijn graan voor dumpprijzen aanbiedt op de wereldmarkt.

 

Colofon

Het arrangement Thema: Arm en Rijk vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-10-09 14:28:46
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Arm en rijk' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Arm en rijk'' worden acht verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Mijn wijk", nodigt je uit om naar je eigen woonwijk te kijken en te onderzoeken hoe deze is ingedeeld. Wie zijn de bewoners van de wijk? Zijn ze tevreden met de wijk? Dit helpt je nadenken over de belangrijke kenmerken van een wijk. Het tweede onderwerp, getiteld "Begin bij je wijk", beschrijft hoe bewoners geïnterviewd zijn over hun mening over de wijk en wat je met die informatie kunt doen om de wijk te verbeteren. In het derde onderwerp, "Klarendal", wordt de wijk Klarendal onder de loep genomen, met speciale aandacht voor het modekwartier, een oude volkswijk waar nu veel studenten naartoe verhuizen. Het volgende onderwerp, "Regionale verschillen", beschrijft dat verschillende plaatsen verschillende bereikbaarheid hebben en wat daar de gevolgen van zijn. Het behandelt ook hoe verschillende leefomgevingen verschillen in leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en onderwijs. Onderwerp vijf, "Welvaart Nederland - Europa", legt eerst uit wat welvaart inhoudt en wat het Bruto Binnenlands Product (BBP) is. Vervolgens wordt de Big Mac-index uitgelegd en hoe deze gebruikt kan worden om welvaart te meten. Het begrip Lorenzcurve wordt ook besproken en hoe deze curve laat zien hoe de welvaart binnen een land verdeeld is. Het volgende onderwerp, "Welzijn Nederland, VS en Nigeria", bespreekt de Human Development Index (HDI) en kijkt naar de HDI in Nederland, de VS en Nigeria, en hoe het gesteld is met onderwijs en gezondheidszorg in deze landen. Het zevende onderwerp, "Platteland Nederland, VS en Nigeria", behandelt de bevolkingsdichtheid in deze landen en hoe dit van invloed is op onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Het laatste onderwerp, "Voedselvoorziening VS - Nigeria", gaat over de grootschalige graanproductie en biobrandstofproductie in de VS. Daarna wordt uitgelegd hoe gewassen worden verbouwd in Nigeria en hoe dit land te maken heeft met voedselonzekerheid. De Body Mass Index wordt gebruikt om het verschil in voedselbeschikbaarheid tussen de landen aan te duiden.
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Verschillen in welvaart en welzijn in de eigen regio en Nederland; Aardrijkskunde; Ontwikkelingsgebieden;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
23 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arm en rijk, arrangeerbaar, human development index, klarendal, lorenzcurve, nigeria, regionale verschillen, vmbo leerjaar 3 & 4, vs

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Kennisbank Aardrijkskunde - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/134827/Kennisbank_Aardrijkskunde___vmbo12

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open