Thema: Kip en het ei vmbo-kgt34

Thema: Kip en het ei vmbo-kgt34

Intro

Breek de dag!
Bekijk de video van een commercial uit de jaren ’80:

Heb je al zin gekregen in een gekookt of gebakken eitje? Een eitje levert je energie en bevat naast eiwitten ook vetten. Eieren passen in een gezonde voeding met de schijf van Vijf, als je maar niet meer dan drie eieren per week eet, aldus het Voedingscentrum.

Sommige mensen hebben een ei-allergie. Dan eet je toch gewoon geen gekookt eitje, zou je kunnen denken. Maar eieren zitten in heel veel voedingsmiddelen. Het is niet gemakkelijk om ei te laten staan.

Als een kip een half jaar oud is, begint ze met eieren leggen. Eieren van vogels hebben een kalkschaal. Een kip kan het hele jaar door eieren leggen. Als ze met een haan heeft gepaard kan de eicel bevrucht worden. Maar meestal legt de kip onbevruchte eieren.

Een kip is een alleseter, net als mensen. Wilde hoenderen eten zaden, groene plantendelen en diertjes zoals slakken, wormen en insecten. Een tamme kip legt bijna het gehele jaar door eieren. Een legkip heeft dus veel meer voedingsstoffen nodig dan een wilde hoen.

Een kip is, net als de mens, een gewerveld dier. Zowel het beenderenstelsel, spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel en het verteringsstelsel van een kip is te vergelijken met die van een mens. Maar er zijn verschillen. Zo heeft een kip luchtzakken en heeft de kip een krop. Luchtzakken maken het vliegen mogelijk. Een krop is een soort uitstulping van de slokdarm waarin het voedsel tijdelijk wordt opgeslagen en voorgeweekt. Kippen hebben, in tegenstelling tot mensen, twee magen. Kippen eten kleine steentjes. In de spiermaag helpen de steentjes bij het kneden en malen van het voedsel. De kliermaag voegt maagsappen toe voor de verdere vertering.

Als afsluiting van dit thema maak je examenvragen die aansluiten bij de leerdoelen van dit thema. 

Colofon

Het arrangement Thema: Kip en het ei vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-05-31 12:07:09
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Kip en het ei' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vmbo kgt leerjaar 4. Dit thema heet kip en ei en behandelt 4 onderwerpen. Het eerste onderwerp is spieren. Je leert om in een afbeelding de onderdelen van een spier aanwijzen, het spierstelsel van twee gewervelde dieren met elkaar vergelijken en overeenkomsten en verschillen aangeven, omschrijven hoe spieren beenderen in beweging kunnen brengen. Je kunt het begrip antagonist uitleggen en twee voorbeelden van antagonisten geven, het verschil uitleggen tussen rode en witte spiervezels, omschrijven wat het nut is van warming-up en cooling-down en omschrijven wat er gebeurt in je spieren bij lichamelijke inspanning. Het tweede onderwerp is ademhalingsstelsel. Je kunt de onderdelen van het ademhalingsstelsel in een afbeelding aanwijzen en de functie(s) en werking van de onderdelen beschrijven, rib- en buikademhaling omschrijven, zodat duidelijk is wat het verschil tussen beide vormen van ademhaling is, uitleggen waarom een neusademhaling gezonder is dan een mondademhaling, omschrijven hoe gaswisseling in een longblaasje werkt en de invloed van inspanning op de ademhaling (en de hartslag) omschrijven. Het derde onderwerp is voeding, energie en gewicht. Je kunt de begrippen energiebehoefte en energieopname omschrijven, minimaal twee factoren noemen die invloed hebben op je energiebehoefte, de voedingsstoffen noemen die als brandstof kunnen dienen, uitleggen waarom duursporters veel koolhydraten moeten eten. Ook leer je om Kcal omrekenen naar kJ en andersom, het begrip 'BMI' omschrijven en je eigen BMI berekenen. Het vierde onderwerp is gedragsonderzoek. Je leert om het begrip ethologie te omschrijven en enkele voorbeelden van gedragsonderzoek geven, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken wat het verschil is tussen een objectieve en een subjectieve beschrijving en je leert een ethogram en een protocol te maken.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Reproductie en evolutie; Dynamisch evenwicht; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
11 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ademhalingsstelsel, arrangeerbaar, beweging, biologie, energie, ethogram, spieren, stercollectie, vmbo kgt4, voeding
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open