Thema: Glastuinbouw vmbo-kgt34

Thema: Glastuinbouw vmbo-kgt34

Intro

Glastuinbouw
Glastuinbouw is een vorm van teelt waarbij gebruik wordt gemaakt van een kas. Hierdoor ontstaat er een afgesloten ruimte waarin bloemen, fruit en groente gekweekt worden. Omdat er weinig contact is met de buitenlucht kan de temperatuur, luchtvochtigheid, de hoeveelheid licht en eventuele (biologische) bestrijdingsmiddelen zo geregeld worden dat deze zo gunstig mogelijk zijn voor de groei van de planten.

Van de ruim 10.000 hectare landbouw grond die in Nederland wordt gebruikt voor de glastuinbouw, wordt 4200 hectare gebruikt voor de groenteteelt. Hierbij worden vooral komkommers, paprika’s en tomaten geteeld. Om de bloemen van deze planten te bestuiven worden soms hommels en bijen gebruikt. Sommige andere insecten, die de kas via open ramen naar binnen komen, zijn schadelijk voor de teelt. Vooral bladluizen, witte vliegen en spintmijten kunnen plagen veroorzaken. Tuinders proberen deze insecten biologisch te bestrijden met natuurlijke vijanden.

Bekijk de video.
Bespreek na het kijken met een klasgenoot wat de glastuinbouw in de video duurzaam maakt.


Iemand die in de glastuinbouw werkt moet veel van biologie weten. Zo moet hij weten hoe je planten moet verzorgen en weten wanneer de vruchten rijp zijn. Ook is het voor een tuinder goed om te weten wat voedingswaarden zijn en hoe bepaalde erfelijke eigenschappen doorgegeven kunnen worden aan nakomelingen. Als je zo veel in een omgeving komt waarin stuifmeelkorrels voorkomen, is de kans groot dat je te maken krijgt met een stuifmeelallergie. Over deze onderwerpen gaan de modules van dit thema.

Als afsluiting van dit thema maak je examenvragen die aansluiten bij de leerdoelen. 

 

Colofon

Het arrangement Thema: Glastuinbouw vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-08-13 16:37:42
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Glastuinbouw' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vmbo kgt leerjaar 4. Dit thema heet glastuinbouw en behandelt 4 onderwerpen. Het eerste onderwerp is land- en tuinbouw. Je leert twee factoren noemen die het groeien van gewassen positief beïnvloeden, twee factoren noemen die het groeien van gewassen negatief beïnvloeden, twee voorbeelden van bodembewerking beschrijven, twee voorbeelden van gewasbescherming beschrijven en de begrippen klassieke veredeling en biotechnologie omschrijven. Het tweede onderwerp is wat gebruik je van een plant? Je leert de voedingsstoffen noemen die een plant van glucose kan maken, omschrijven wat groenten zijn en waarom deze gezond zijn, omschrijven wat vruchten zijn en aangeven welke functie vruchten hebben, omschrijven wat noten zijn en aangeven welke functie vruchten hebben, twee grondstoffen noemen die planten kunnen voortbrengen. Het derde onderwerp is duurzaamheid. Je leert het begrip duurzaamheid omschrijven, met behulp van voorbeelden duidelijk maken wat duurzame landbouw is, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken wat bio-industrie is, minimaal drie voorbeelden van duurzame energiebronnen noemen, het begrip recycling omschrijven. Het vierde onderwerp is milieubeleid over de grenzen. Je kunt uitleggen waarom milieubeleid zich niet houdt aan landgrenzen, twee voorbeelden noemen van internationale milieuproblemen, twee maatregelen noemen die de overheid neemt om Nederland schoner te maken, aangeven welke partijen betrokken zijn bij het Rijnverdrag en een voorbeeld noemen van een afspraak uit het Rijnverdrag, het begrip biodiversiteit omschrijven en uitleggen waarom biodiversiteit belangrijk is.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Dynamisch evenwicht; Biologie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
11 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biodiversiteit, biologie, duurzaamheid, grondstoffen, landbouw, milieubeleid, stercollectie, tuinbouw, vmbo kgt 4

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Glastuinbouw

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open