Thema: Beroepsziekten vmbo-kgt34

Thema: Beroepsziekten vmbo-kgt34

Intro

Beroepsziekten
Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die het gevolg is van één of meer schadelijke factoren van het werk of de werkomstandigheden. Het gaat bijvoorbeeld om aandoeningen aan het beenderenstelsel, psychische aandoeningen, aandoeningen aan het gehoor en huidaandoeningen.

Bekijk de video.
In de video zie je iemand die een beroepsziekte heeft opgelopen. Ook kunnen werknemers bepaalde longziekten krijgen als ze in aanraking komen met stoffen waarvoor ze overgevoelig of allergisch voor zijn. Bijvoorbeeld latex of stuifmeelkorrels. Of stoffen die kankerverwekkend zijn, zoals asbest.

Mensen die voor hun werk in aanraking komen met bloed, lopen een klein risico besmet te raken met een virus.
Bijvoorbeeld het virus dat hepatitis B veroorzaakt. Hepatitis is een verzamelnaam voor verschillende soorten ontstekingen van de lever. Werknemers in de gezondheidszorg worden hiertegen ingeënt. Ook zijn er andere voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van latex handschoenen.

Mensen die met dieren werken hebben een kans om besmet te worden door ziekteverwekkers van dieren. Zo lopen mensen die werken aan de riolering of als rattenvanger het risico besmet te worden met bacteriën die de ziekte van Weill veroorzaken. Mensen die deze ziekte oplopen krijgen koorts, spierpijn en leverontstekingen.

In dit thema richt je je het ademhalingsstelsel, bloedvatenstelsel en verschillende aandoeningen. Doordat het beenderenstelsel vaak veel te verduren heeft tijdens het werk, besteed je aandacht aan een goede lichaamshouding.

Als afsluiting van dit thema maak je examenvragen die aansluiten bij de leerdoelen.

Colofon

Het arrangement Thema: Beroepsziekten vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-05-31 12:07:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Beroepsziekten' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vmbo kgt leerjaar 4. Dit thema heet beroepsziekten en behandelt 4 onderwerpen. Het eerste onderwerp is ademhalingsstelsel. Je leert de onderdelen van het ademhalingsstelsel in een afbeelding aanwijzen en de functie(s) en werking van de onderdelen beschrijven, rib- en buikademhaling omschrijven, zodat duidelijk is wat het verschil tussen beide vormen van ademhaling is, uitleggen waarom een neusademhaling gezonder is dan een mondademhaling, omschrijven hoe gaswisseling in een longblaasje werkt en de invloed van inspanning op de ademhaling (en de hartslag) omschrijven. Het tweede onderwerp is lichaamshouding. Je leert de onderdelen van de wervelkolom benoemen, omschrijven wat een goede lichaamshouding is bij staan, zitten en liggen, omschrijven hoe je goed moet tillen. Het derde onderwerp is long, hart en vaatziekten. Je leert het begrip chronische ziekte omschrijven, omschrijven wat astma is en welke symptomen astma heeft, omschrijven en wat COPD is, welke longaandoeningen hieronder vallen en hoe je deze kunt krijgen, omschrijven wat hyperventilatie is, omschrijven wat atherosclerose is en hoe je dit kunt behandelen, met behulp van voorbeelden uitleggen waarom een hoge bloeddruk schadelijk kan zijn, omschrijven hoe je de bloeddruk kunt meten, omschrijven wat een hartinfarct is. Het vierde onderwerp is overige ziekten: Kanker. Je leert omschrijven hoe kankercellen kunnen ontstaan en wat een tumor is, het verschil uitleggen tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren, omschrijven wat leukemie is en twee behandelwijzen van kanker noemen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Instandhouding en ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
11 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ademhalingsstelsel, arrangeerbaar, biologie, hartziekte, kanker, lichaamshouding, longziekte, stercollectie, vaatziekte, vmbo kgt 4
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open