Paard

Paard

Rassenkennis

Om de gebruikswaarde van paarden goed te kunnen bepalen is kennis van rassen nodig. Paarden zijn wereldwijd onder te verdelen in meer dan 200 rassen. Elk ras heeft zijn eigen specifieke kenmerken en karakter. Veel rassen hebben geen eigen verspreidingsgebied meer, maar komen voor over heel de wereld of door geheel Europa.

Tussen rassen komen grote onderlinge verschillen voor. Dit geldt niet alleen voor type, kleuren en bewegingen maar ook voor het gewicht en de grootte.

Rassen worden, naar hun temperament wel ingedeeld in: vol­bloeds, warm­bloeds en koudbloeds. Oorsprong van het volbloed? en warmbloedpaard is de Arabi­sche  paardenfokkerij terwijl de fokkerij van koudbloeden zijn oorsprong heeft in enkele Euro­pese kerngebieden. De volbloeds zijn het meest tempera­mentvol, terwijl de koudbloeden rustig en kalm van aard zijn; de warm­bloeden bevinden zich qua temperament daar ergens tussenin. Ook in bouw verschillen de drie groepen. De volbloeds zijn lichter en fijner van bouw dan de warmbloeds en die zijn weer lichter en fijner dan de koudbloed.

Het verschil tussen paarden en pony’s ligt aan de schofthoogte. De schofthoogte van een volwassen paard met een tot 1,47,3 is een pony en hierboven wordt een paard genoemd. In Nederland en Duitsland kennen we ook nog een grotere maat pony dit is de groep E-pony’s en deze heeft een schofthoogte tussen de 1,47 tot 1,57.

Curly horse

Colofon

Het arrangement Paard is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Cristel Dorenbusch Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-09-15 09:50:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Curly horse
https://www.youtube.com/watch?v=dk71qHYOdxI
Video
Paardenvoeding
https://www.youtube.com/watch?v=Zsl7IUn0530
Video
Hoefsmid
https://youtu.be/EDFvgkZr-Jg
Video
lessenup les
https://lessonup.app/h/GtKWQPQvbTqZ3qTHY
Link
Welzijnscheck paarden
https://www.paardenwelzijnscheck.nl/
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open