Voeding tijdens zwangerschap, lactatie en de voeding van een zuigeling

Voeding tijdens zwangerschap, lactatie en de voeding van een zuigeling

Inleiding

Welkom!

Deze les gaat over voeding omtrent zwangerschap, lacatie en de voeding voor een zuigeling. 

Een ongeboren kind krijgt voeding via de placenta van de moeder. De navelstreng is verbonden met de baby en placenta. Voedingsstoffen en afvalstoffen worden hier uitgewisseld. Alles wat de moeder binnenkrijgt qua eten en drinken wordt opgenomen in het bloed van de moeder en haar ongeboren kind. Voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen zijn erg van belang voor een goede ontwikkeling van een kind. Als zwangere of hulpverlener aan zwangeren moet je stil staan bij verschillende zaken; 'Wat zijn dan die vitaminen en mineralen?, wat kan een zwangere vrouw wel of juist niet eten?, welke risico's kan het kind oplopen en/of de moeder bij inname van schadelijke stoffen?' 
Wanneer de vrouw bevallen is van haar baby, volgt er een nieuwe fase.  Een baby is volledig afhankelijk van zijn ouder/verzorgers. Wordt er gekozen voor borstvoeding of flesvoeding? Wat kan de moeder tijdens lactatie alles eten en drinken? Welke ziekten komen voor bij zuigelingen?

Voor wie?
Vmbo 3/4 theoretisch en mbo verzorging(kraamzorg)/verpleeging. Tevens voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, baat hebben bij extra informatie omtrent deze onderwerpen. 

Doelen:

1. De student kan benoemen welke vitaminen en mineralen extra van belang zijn tijdens zwangerschap. Hierbij kan de student van tenminste drie voedingsstoffen uitleggen waarom ze zo belangrijk zijn + de omschrijvende functie.

2. De student kan een zwangere ondersteunen bij de voedselkeuze tijdens lacatie. Ondersteunen in de vorm van welke voedingsmiddelen wel gegeten kunnen worden en welke niet, dit kan de student ook doen bij een zwangere die vegetatirsch is.

3. De student kan gevolgen opnoemen van gebruik bij genotsmiddelen tijdens zwangerschap en lactatie.

4. De student kan twee voordelen en twee nadelen van borstvoeding en flesvoeding benoemen.

Duur: 30-45 minuten 

In deze les wordt er gebruik gemaakt van filmpjes, open-, combineer-, meerkeuze vragen, krantenartikel en afbeeldingen.

Succes!

Colofon

Het arrangement Voeding tijdens zwangerschap, lactatie en de voeding van een zuigeling is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
jeanette geertsma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-06-29 20:06:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een ongeboren kind krijgt voeding via de placenta van de moeder. De navelstreng is verbonden met de baby en placenta. Voedingsstoffen en afvalstoffen worden hier uitgewisseld. Alles wat de moeder binnenkrijgt qua eten en drinken wordt opgenomen in het bloed van de moeder en haar ongeboren kind. Voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen zijn erg van belang voor een goede ontwikkeling van een kind. Als zwangere of hulpverlener aan zwangeren moet je stil staan bij verschillende zaken; 'Wat zijn dan die vitaminen en mineralen?, wat kan een zwangere vrouw wel of juist niet eten?, welke risico's kan het kind oplopen en/of de moeder bij inname van schadelijke stoffen?' Wanneer de vrouw bevallen is van haar baby, volgt er een nieuwe fase. Een baby is volledig afhankelijk van zijn ouder/verzorgers. Wordt er gekozen voor borstvoeding of flesvoeding? Wat kan de moeder tijdens lactatie alles eten en drinken? Welke ziekten komen voor bij zuigelingen?
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; VMBO theoretische leerweg, 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 3; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Interactie; Vitaal burgerschap; Biologie; Verzorging; Instandhouding en ontwikkeling; Zorg en welzijn; Burgerschap; Gezonde leefwijze; Natuur- en milieueducatie; Voeding;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
45 uur en 0 minuten
Trefwoorden
baby, borstvoeding, genotmiddelen, lactatie, mineralen, vitaminenen, voedselkeuze, ziekten, zuigeling, zwanger

Bronnen

Bron Type
Kinderen met FAS
http://www.youtube.com/watch?v=bZw_kCu3eQg
Link
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open