Floris V - hv123

Floris V - hv123

Intro

In deze opdracht leer je Floris V (1254-1296) kennen, de beroemdste Middeleeuwse graaf van Holland. Floris probeerde van zijn graafschap een eenheidsstaat te maken met een sterk centraal gezag en dit streven werd hem ten slotte noodlottig.

In de video hieronder maak je alvast kennis met Floris V.

Colofon

Het arrangement Floris V - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-08-22 10:20:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 1. Dit is tijdvak 4 met het onderwerp: Floris V. Hij werd geboren in 1254, volgde op jonge leeftijd zijn vader op als graaf van Holland en Zeeland. Hij trouwde met Beatrix van Vlaanderen en kreeg elf kinderen. Floris vergrootte het grondgebied van de Hollandse graven door gebieden te veroveren en dwangburchten te bouwen. Hij stelde baljuwschappen in om de macht van edelen te beperken en probeerde zijn invloed in het buitenland uit te breiden. Floris maakte aanspraak op de Schotse troon, maar werd niet gesteund door koning Edward I van Engeland. In 1296 werd hij vermoord tijdens een conflict met Engeland en zijn opstandige edelen. Na zijn dood werd zijn zoon Jan I graaf van Holland en Zeeland, maar hij regeerde onder invloed van edelen en werd later opgevolgd door zijn oom Jan II. Begrippen die verder nog bij deze les horen zijn: leger, hof, centraal gezag, directe dienaar, ambtenaren apparaat, belangen, bezit, verhouding, vorst en adel.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Begin van staatsvorming en centralisatie; Ontstaan van staten en de centralisatiepolitiek; Geschiedenis; De tijd van steden en staten (1000 - 1500);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ambtenaren apparaat, arrangeerbaar, bezit, directe dienaar, floris v, geschiedenis, graaf van holland en zeeland, hv123, stercollectie, vorst

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open