Gezond leven aan boord van een (vissers)schip

Gezond leven aan boord van een (vissers)schip

Introductie

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor een gezondere levensstijl. Deze trend lijkt zich ook aan boord voort te zetten, maar zoals de gezonde levensstijl thuis wordt opgepakt zo is deze aan boord niet altijd mogelijk. Niet op elk schip is er ruimte om sportfaciliteiten te installeren of bestaat er gelegenheid tot sporten. Wat wel tot de mogelijkheden behoort is het eten van gezonde voeding. Enerzijds is gezonde voeding zinvol voor de eigen gezondheid. Anderzijds is het nodig te beseffen dat vooral de onregelmatige tijden waarop gewerkt wordt aan boord ertoe leiden dat er meer en vaak ook anders wordt gegeten dan thuis. Deze Wiki is gemaakt om zowel inzicht te geven in de wijze waarop, denk aan de drie hoofdmaaltijden per dag, en wat er dan gegeten kan worden aan boord. Het is vooral bedoeld als ontdekkingstoch voor de deelnemer zelf. Zo is het natuurlijk heel zinvol om achtergrond informatie door te lezen, maar het is nog zinvoller om eens te testen hoe uw eetpatroon er op dit moment uitziet. Wanneer u dat namelijk zelf uitzoekt is de kans groter dat u ook aan de slag zult gaan wanneer blijkt dat deze aanpassingen nodig heeft. Via deze Wiki kunt u daarin wellicht de eerste stap zetten.

 

Taak en doelstelling

Het doel van deze Wiki is om het bewustzijn van de lezer te vergroten als het gaat om het volgen van een gezond eetpatroon, ook in de situaties aan boord. Zie deze Wiki als het maken van een reis, daarbij heeft u het kompas nodig om de juiste koers te houden.

De volgende doelen komen aan bod:

  • Effecten van ploegendienst op het menselijk lichaam; dit onderwerp staat onder bronnen
  • Het belang van de drie hoofdmaaltijden; dit onderwerp staat eveneens onder bronnen
  • Waaraan dient gezonde voeding te voldoen; deze staat onder de de eetwijze
  • Hoe ziet uw eetptroon eruit; dit onderwerp kunt u vinden onder test

 

 

Werk(wijs)

Het is natuurlijk belangrijk om werk te hebben, maar het is van even groot belang om werk te doen waarin u plezier beleefd. Het werken aan boord is niet altijd voor iedereen even plezierig. Soms werkt het weer niet mee en soms valt de omzet tegen. Op weer een ander moment gaat het materiaal stuk en vaak heerst het gevoel dat alles vooral snel gedaan moet worden. Er is nauwelijks tijd om eens een gesprek aan te gaan of om wat meer tijd uit te trekken om gezamelijk te eten. Altijd is er wel wat wat maakt dat het net anders loopt. Beoordeel zelf of u hierin verandering zou willen brengen. Om u op weg te helpen kunt u gebruikmaken van deze test.

Uw gezondheid is een van de belangrijkste zaken die u heeft. Veel kunt u niet beinvloeden maar wel of u beweegt en hoe u beweegt. Wat u eet, hoeveel u eet en hoe u eet. Het drukmaken om zaken die niet of nauwelijks beinvloedbaar zijn vreet energie terwijl de zaken die wel beinvloedbaar zijn veelal minder aandacht krijgen. Onder andere uw voeding is door u te beinvloeden. Hiervoor heeft u enige kennis nodig van de schijf van vijf. Deze is terug te vinden binnen deze Wiki en via een kort video fragment wordt uitleg gegeven over de inhoud daarvan. Wanneer u behoefte heeft om bepaalde zaken eens nader te onderzoekken dan kan dit ook op deze Wiki door op bronnen te klikken.

Bronnen en initiatieven

Naar schatting 20% van onze beroepsbevolking werkt ook buiten kantooruren. Toch is ons lichaam ingericht om een dag- en een nachtritme te hebben en nachtwerk en andere vormen van ploegendienst druist in tegen ons interne klokwerk (Horst, 2008). Ploegendienst kan op korte termijn leiden tot slapeloosheid, ernstige vermoeidheid en concentratieverlies (Klaas Notenbomer, 2009). Dit wordt volgens sommige onderzoekers zichtbaar in de relatief vele verkeersongevallen en arbeidsongevallen in de vroege ochtend. Op de langere termijn kunnen de gevolgen echter groter zijn. Denk hierbij aan hart- & vaatziekten en kanker.

Onderzoek werk- en rusttijden

Waargenomen lichamelijke gevolgen (Klaas Notenbomer, 2009)

Korte termijn

Middellange termijn

 

Lange termijn

 

Afname waakzaamheid

Chronische vermoeidheid

Hart- en vaatziekten

Vermoeidheid

Sociale problemen

Borstkanker

Onverschilligheid

Psychische klachten

Baarmoederhalskanker

Verhoogde kans op ongevallen

Verminderde weerstand

 

Maagdarmstoornissen

 

 

Chronische slaapstoornissen

Onderzoek hoeveel werken is gezond?

 

 

 

 

Er zijn veel initiatieven die te maken hebben met gezond leven en/of gezonde voeding. Daarbij is het voor de consument niet altijd duidelijk wat de motieven zijn van de makers. Is het zuiver uit informatieve overweging of gaan er ook commerciële motieven achter schuil? Op internet, maar ook in de boekenwinkel en de bladen, zijn allerlei voorbeelden zichtbaar. Deze Wiki wil vooral het belang van gezonde voeding in relatie tot de arbeid benadrukken. Het is aan u om informatie in te winnen. Daarmee geeft u al aan dat er een zekere mate van eigen initiatief is en dat is mooi meegenomen. Uw eigen motivatie om gezond te leven is doorslaggevend, maar het zou natuurlijk mooi zijn wanneer u dit samen met de personen kunt doen met wie u dagelijks omgaat.

Hart- en vaatziekten

 

 

Aantal maaltijden per dag

 

 

Met gezondheidscheck

 

 

 

 

Kort filmpje

 

 

 

 

 

 

 

 

Eetmeter

Ik weet heel goed wat ik eet, tenminste, dat denk ik! Het invullen van de eetmeter geeft inzicht in het eetpatroon en laat daarmee weinig ruimte voor verrassingen. Dit dagboekje laat u, nadat u deze heeft ingevuld, zien wat u dagelijks eet en drinkt. Op die manier ziet u of u voldoende voedingsstoffen en energie krijgt. Tegelijk ziet u wat u allemaal eet en drink en wordt u zich dat wellicht ook meer bewust. Neem even de tijd voor uw eigen gezondheid en durf het aan om deze test te doen. Meten is weten!

Eetmeter

 

 

 

 

 

 

Zuiveltest

 

 

 

 

 

Eetwijzer

Met de eetwijzer kunt bepalen wat gezonde voeding is. Door op onderstaande schijf van vijf te klikken komt u op de site terecht die u hierover het nodige verteld. Gezond eten bestaat niet alleen uit gezonde voeding, maar ook uit de manier hoe u eet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het nodig is om de tijd te nemen voor de maaltijd. En juist aan boord is dat niet altijd het geval, maar naast dat het van belang is voor de vertering en de verzadiging is het ook van belang voor de sociale contacten met de collega's!

 

Het voedingscentrum verteld en laat zien

Test

Bij initiatieven heeft u al een test kunnen maken die ging over uw gezondheid. Via onderstaande link kunt u een test doen m.b.t. uw eetgedrag. Het eerlijk invullen maakt dat u ook de feedback krijgt die u heeft verdiend, misschien doet u het helemaal zo gek nog niet.

 

Eettest om zelf in te vullen

 

Docenten informatie

Deze Wiki kan worden gebruikt binnen bijvoorbeeld de lessen Gezondheidzorg aan boord, maar kan ook door de individuele zeevarende worden doorlopen. De testen die binnen de Wiki zijn opgenomen zouden goed als studieopdracht kunnen dienen. Tenslotte bestaat ook nog de mogelijkheid om dit onderwerp geheel of gedeeltelijk binnen een stageopdracht te verwerken. Ik wens de gebruikers veel plezier en ontvang graag eventuele feedback.

 

Titel

Gezonde voeding aan boord

Onderwerp

Voeding en eetpatroon

Schooltype

Mbo

Bestemd voor

Leerlingen nautisch en zeevarenden

Vakgebied(en)

Verzorging en biologie

Uitvoering door

Leerlingen/deelnemers van een klas of groep

Tijdsinvestering gebruiker

Totaal twee lessen (2 tot 3 uur)

Opbrengst

Meer kennis en inzicht in voeding en invloed van werk hierop

Te gebruiken materialen

Toegang tot internet

Feedback: Feedback

Start

  • Het arrangement Gezond leven aan boord van een (vissers)schip is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Pieter Leen Bos Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-02 11:27:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Uit onderzoek is gebleken dat het werken in ploegendiensten en/of onregelmatig werk een verhoogde kans op hart en vaatziekten geeft. In hoeverre speelt voeding hierin dan een rol en wat zijn de mogelijkheden om de verhoogde kans op allerlei hart en vaat complicaties, te beperken.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Leerinhoud en doelen
    Loopbaan; Loopbaansturing;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 30 minuten
    Trefwoorden
    drie hoofdmaaltijden, hart en vaatziekten, onregelmatige arbeid, ploegendiensten, scheepvaart, visserij, voeding
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Feedback

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.