Leesvaardigheid bij zakelijke teksten

Leesvaardigheid bij zakelijke teksten

Vooraf

Waarom deze module?

Een goed begrip van zakelijke, informerende teksten blijft voor veel leerlingen een probleem. Misschien ook wel voor jou. Uit onderzoek blijkt dat zeker de helft van de leerlingen in je klas lang niet alles van een tekst begrijpt. Je bent dus zeker niet de enige die tekstbegrip moeilijk vindt.

Deze module is gemaakt om je te helpen teksten goed te kunnen lezen, opdat je weet wat er staat en wat deze informatie allemaal met elkaar heeft te maken.

 

Wat leer je?

Zie een tekst als een cadeautje: het is netjes verpakt met een strik eromheen, maar je weet nog niet wat erin zit. Hoe je dit cadeau moet uitpakken, ga je nu leren. Na bestudering van deze module kun je aangeven uit welke delen een informerende tekst (het cadeau) bestaat, waar deze delen over gaan en wat de delen met elkaar te maken hebben. Je leert dus hoe de structuur van de tekst die je leest in elkaar zit. Dit helpt je de tekst goed te begrijpen. En dat is handig, want dan weet je tenminste wat je leest.

 

Wat kom je tegen in de module?

Aan de hand van een duidelijk stappenplan maak je kennis met het onderwerp en de deelonderwerpen van de tekst, inleiding/kern/slot, de hoofdgedachte, tekstverbanden en signaalwoorden. In de laatste stap maak je de verplichte eindopdracht om te zien hoe goed je jouw opgedane kennis kunt toepassen.

 

Hoe ga je dit doen?

Je gaat zelfstandig met de module aan het werk, in je eigen tempo. We raden je aan eerst de herhalingsoefeningen onder 'Wat weet je al' te maken voordat je aan stap 1 begint. Snap je de leerstof in een van de stappen niet of twijfel je of je de stof wel helemaal begrijpt, maak dan de oefeningen nog een keer of bestudeer de theorie nog eens. Vond je het te makkelijk? Kijk dan eens of het je lukt de verdiepingsoefeningen te maken.

 

Veel plezier met deze module!

Colofon

Het arrangement Leesvaardigheid bij zakelijke teksten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Mark Duijf Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-05-15 13:38:38
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Schoolniveau:                              vmbo basis/kader/gl en mbo niveau 2 Studieduur:                                  5 uur

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Leerlingen leren in deze module hoe zakelijke teksten gewoonlijk zijn opgebouwd. Dit helpt hen om tot een beter begrip van dergelijke teksten te komen.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Lezen van zakelijke teksten; Nederlands; Begrijpen; Leesvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
deelonderwerp, hoofdgedachte, kernzin, leesstrategieën, onderwerp, signaalwoorden, tekstbegrip, tekstdoel, tekstopbouw, tekstverbanden
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open