Opdracht: Spelling - Tussenletters en koppelteken vmbo-kgt34

Opdracht: Spelling - Tussenletters en koppelteken vmbo-kgt34

Intro

In deze opdracht staat de tussenletter centraal.

Is het: kippesoep of kippensoep?
Zeg je: boekebon of boekenbon?


Bekijk eerst de video voor uitleg.

 

Colofon

Het arrangement Opdracht: Spelling - Tussenletters en koppelteken vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-06-30 14:44:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Arm en rijk' en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Nederlands voor vmbo-kgt34. In deze opdracht leer je wat samenstellingen zijn en hoe je tussenletters en het koppelteken op de juiste manier gebruikt in samenstellingen. Een samenstelling bestaat uit het aan elkaar plakken van twee woorden, en soms moet je daarbij een tussenletter toevoegen zoals '-s-', '-n-' of '-en-'. Het koppelteken wordt vaak gebruikt bij klinkerbotsing, wanneer het eerste deel van de samenstelling eindigt op een klinker en het tweede deel begint met een klinker. In de eindopdracht maak je een lijst van vijftien samenstellingen waarbij je gebruikmaakt van een tussenletter of een koppelteken. Je schrijft de twee woorden waaruit de samenstelling bestaat naast elkaar op en zorgt ervoor dat je de juiste schrijfwijze van de samenstelling kent. Vervolgens wissel je de blaadjes uit met een klasgenoot en maak je elkaars dictee. Je doet dit individueel, dus er is geen overleg toegestaan. Bespreek daarna samen jullie antwoorden en verbeter indien nodig de antwoorden. Bij deze opdracht hoort ook een toets waarin je je kennis kunt testen. Veel succes met de opdracht en de toets!
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Nederlands; Schrijfvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arm en rijk, arrangeerbaar, koppelteken, nederlands, samenstellingen, spelling, spelling-tussenletters en koppelteken, stercollectie, tussenletter, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/147811/Tijdelijk_vmbo_kgt34

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Nederlands vmbo-kgt34

https://maken.wikiwijs.nl/90286/Nederlands_vmbo_kgt34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open