Module: Wat is de oorzaak van overgewicht? - v456

Module: Wat is de oorzaak van overgewicht? - v456

Intro

Supersize me
In de documentaire Supersize Me eet filmmaker Morgan Spurlock dertig dagen lang niets anders dan voedsel van McDonald's. Per dag consumeert hij ruim 5000 kilocalorieën, twee keer zoveel als nodig. Een arts houdt ondertussen zijn gezondheid in de gaten. Spurlock voelt zich steeds ongezonder en dijt zichtbaar uit. Ondertussen doorkruist hij de Verenigde Staten en interviewt hij vaste klanten van McDonald's en voedselexperts op zoek naar het waarom van de nationale vraatzucht.

Bekijk de trailer van Supersize me:


Dat fastfood niet zo gezond is, vooral als je het vaak eet, is algemeen bekend. Dat je er dik van kunt worden is ook geen geheim. Maar is overmatig fastfood eten de enige oorzaak van een toenemend overgewicht onder de bevolking? Hoe vaak eet jij fastfood? Sta je dan ook wel eens stil bij het 

In deze module kijk je naar het ontstaan van een gevoel van trek (hongergevoel), de functies van voedingsstoffen, de energiebalans en de keuzes die je kunt maken met betrekking tot voeding.

Eindproduct
Je rondt deze module af met het formuleren van een stelling over de oorzaak en/of aanpak van overgewicht en obesitas. Je maakt hierbij gebruik van één van de gegeven artikelen of je kiest zelf een artikel. Je zorgt daarbij voor een goede onderbouwing. Vervolgens voer je in de klas een discussie over deze stellingen.

Colofon

Het arrangement Module: Wat is de oorzaak van overgewicht? - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-17 09:00:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’Voeding en vertering'. Het onderwerp van deze les is: wat is de oorzaak van overgewicht? Aan het eind van deze module kun je: uitleggen hoe een hongergevoel ontstaat. uitleggen hoe door terugkoppeling het honger- en verzadigingsgevoel wordt gereguleerd. de functies van de verschillende voedingsstoffen beschrijven. de balans tussen energiebehoefte ene energieopname uitleggen. verschillende energiebronnen onderscheiden. verschillende manieren waardoor een mens ziek kan worden van voeding herkennen (voedselvergiftiging, voedselinfectie, voedselintolerantie en voedselallergie). de gevaren van overgewicht, obesitas en ondergewicht beschrijven. positieve en negatieve eigenschappen van vet- en suikervervangers beschrijven. oorzaken en mogelijke aanpak van overgewicht en obesitas benoemen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Instandhouding; Stofwisseling van het organisme; Vertering bij de mens; Ecosysteem;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
8 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, obesitas, ondergewicht, overgewicht, stercollectie, suikervervangers, vetvervangers, voedselintolerantie, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open