Module: Silent land - v456

Module: Silent land - v456

Intro

Op verschillende plaatsen in de wereld worden kleine boeren van hun land verjaagd. En dat terwijl in veel ontwikkelingslanden de lokale, kleinschalige landbouw voor veel families zeer belangrijk is. Zeker voor de armere bevolkingsgroepen. Wat is er aan de hand?

Grote internationale ondernemingen die ‘samenwerken’ met nationale overheden, verdrijven de lokale bevolking en proberen zich zo land toe te eigenen. Dit wegnemen van land heet ook wel land grabbing (landroof).

De multinationals hebben de landbouwgrond nodig om gewassen te verbouwen zoals palm(olie), soja, ananas en suiker. Of om te speculeren voor later; bijvoorbeeld in gebieden waar veel waterbronnen zijn of waar een toename van de toeristenindustrie verwacht wordt.

Op grote plantages worden de gewassen in monoculturen verbouwd. De multinationals verkopen de producten op de globale markt. De gewassen worden gebruikt als biobrandstof, veevoer, luxe voedingsmiddel of grondstof voor andere producten.

In deze module leer je meer over de biologische effecten van grootschalige, monocultivistische landbouw en de sociaal-economische gevolgen van land grabbing. Tevens analyseer je de effecten hiervan op de leef- en werkomstandigheden van lokale inwoners, en mogelijke alternatieven.

Je sluit de module af met een debat en/of een essay met jouw mening over wat bijdraagt om land grabbing een halt toe te roepen.

De module Silent land is tot stand gekomen in samenwerking met het productieteam van Silent Land.
Bekijk de trailer van de film Silent Land:

Eindproduct
Aan het einde van deze module organiseer je een debat of schrijf je een korte essay met jouw mening over land grabbing en het bestrijden van armoede en honger in de wereld, en eventueel jouw bijdrage hieraan.

Colofon

Het arrangement Module: Silent land - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-06 10:08:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

In de module Silent Land staat de korte film 'When elephants dance' centraal, een korte film van Jan van den Berg (drsFILM, 2014).
‘When Elephants dance, the grass gets beaten’ beleeft 22 januari 2014 in Antwerpen haar wereldpremière, samen met ANPEN en Argus, die een discussie organiseren met deskundigen over land grabbing en voedselzekerheid.
De Nederlandse première volgt daarna in maart.
De film is beschikbaar voor scholen, in het kader van de OXFAM GROW campagne.

Meer informatie:


Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’Interactie met de omgeving'. Het onderwerp van deze les is: silent land. Aan het eind van deze module kun je: de ontwikkeling van een ecosysteem beschrijven. opeenvolgende veranderingen in een ecosysteem beschrijven en verklaren hoe daarbij overgangen tot stand komen. beargumenteren met welke maatregelen de mens de zelforganisatie van ecosystemen en het systeem Aarde beïnvloedt. de accumulatie van giftig stoffen in een voedselketen uitleggen. beschrijven wat onder duurzame ontwikkeling wordt verstaan, in het bijzonder duurzame energie- en voedselproductie. voor- en nadelen benoemen van groot- en kleinschalige landbouw voor mens en milieu.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Dynamisch evenwicht; Biologie; Interactie in ecosystemen; Samenstelling van ecosystemen; Ecosysteem;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
accumulatie, arrangeerbaar, biologie, duurzame ontwikkeling, ecosysteem, milieu, stercollectie, voedselketen, vwo4/5/6, zelforganisatie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Kennisbank Biologie tweede fase

https://maken.wikiwijs.nl/93130/Kennisbank_Biologie_tweede_fase

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open