Thema: Evolutie - v456

Thema: Evolutie - v456

Intro

Evolutie en Darwin
Dit thema gaat over evolutie en over Darwin. De ideeën die Darwin in 1859 presenteerde over de manier waarop het leven op aarde zich ontwikkeld zou kunnen hebben, reiken veel verder dan de biologie: ze zijn inmiddels een belangrijk onderdeel van ons wereldbeeld.

In de volgende video zie je verschillende evolutietheorieën. Bespreek na het kijken met een klasgenoot of je snapt waarom de theorie van Darwin zo baanbrekend was voor zijn tijd.

Video: Evolutietheorieën


Darwin maakte duidelijk dat er tussen mens en dier geen kloof bestaat, maar dat wij onderdeel zijn van het grote geheel van de biosfeer. Hij maakte aannemelijk dat alle organismen die nu leven, afstammen van eerder levende voorouders. Hij ontwikkelde een theorie over de manier waarop het evolutionaire proces zou hebben plaatsgevonden.

Darwins theorie is inmiddels door vele wetenschappers getoetst en verder aangevuld. Niet alleen de moderne biologie, maar ook bijvoorbeeld de geneeskunde, de sociale wetenschappen, de psychologie of de taalwetenschappen maken gebruik van de denkwijze die hij heeft ontwikkeld.

Taalwetenschappen:

In dit thema kijken we naar een paar voorbeelden van evolutiebiologie.
De eerste module gaat over het verwantschap tussen mensen.
In de tweede module houd je je bezig met de afstamming van soorten en het construeren van stambomen en in de derde module bekijk je verschillende toepassingen van de evolutietheorie in de gezondheidszorg.

Colofon

Het arrangement Thema: Evolutie - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-16 16:44:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit thema Evolutie is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO. Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:

www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org


Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit thema heet evolutie. Aan het eind van dit thema: beschrijf je wat een populatie is en welke emergente eigenschappen een populatie kan hebben. leg je uit waardoor genfrequenties in een populatie kunnen veranderen. leg je uit hoe door natuurlijke selectie en genetic drift populaties van elkaar gaan verschillen en nieuwe soorten kunnen ontstaan. beschrijf je de overeenkomsten en verschillen tussen natuurlijke en kunstmatige selectie. leg je uit hoe de genetische variatie (zowel in fenotype als genotype) in populaties in tijd en ruimte kan veranderen. geef je verwantschap en afstamming van soorten weer in de vorm van een cladogram.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biodiversiteit; Biologie; Evolutie; Soortvorming; Geschiedenis van het leven;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
32 uur en 40 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, cladogram, fenotype, genetische variatie, genotype, kunstmatige selectie, natuurlijke selectie, stercollectie, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open