Thema: Energie om van te leven - v456

Thema: Energie om van te leven - v456

Intro

Insecten
Is het mogelijk voldoende voedsel te verbouwen voor alle mensen op aarde, ook als de wereldbevolking groeit? En als mensen steeds meer vlees eten?  Is er genoeg landbouwgrond om ook al die dieren te voeden?
Misschien is het verstandig dat we ons verdiepen in het eten van ander voedsel met hogere voedingswaarde. Kijk daarvoor naar de volgende video. Bespreek na het kijken met een klasgenoot wat je van deze ontwikkeling vindt. 



Er zijn allerlei organisaties die zich over deze ontwikkelingen buigen.
Eén daarvan is de wereldvoedselorganisatie, de FAO (Food en Agricultural Organization).
Eén van hun adviezen is om het kweken van insecten in te zetten in de wereldvoedselproductie.
Volgens de VN-organisatie is deze kweek financieel rendabel en ecologisch.

In één van de modules van dit thema kijk je naar de landbouw.

In dit thema kijken we verder naar energiestromen: in ons lichaam, in onze cellen, maar ook in de planten en dieren om ons heen. We staan niet los van de omgeving. We maken bijvoorbeeld deel uit van voedselketens.
Ook eten en ademhalen is zo gewoon dat je er nauwelijks bij stil staat. Toch zijn het onmisbare lichaamsfuncties: voedsel en zuurstof in je opnemen. Het één heeft geen zin zonder het ander.
We hebben immers zuurstof nodig om voedsel te verbranden en zo energie te krijgen voor alle processen in onze cellen.

Succes bij het maken van dit thema!




 

Colofon

Het arrangement Thema: Energie om van te leven - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-16 16:21:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit thema Energie om van te leven is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO. Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:

www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org


Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit thema heet energie om van te leven. Aan het eind van dit thema: beschrijf je in detail het fotosyntheseproces in cellen met chloroplasten. leg je uit dat assimilatieprocessen in planten en dieren leiden tot de aanmaak van bouwstoffen, brandstoffen, reservestoffen en enzymen. licht je assimilatie- en dissimilatie(deel)processen toe met behulp van de reactievergelijkingen. beschrijf je anaerobe dissimilatieprocessen, ook met behulp van de reactievergelijkingen. licht je aerobe dissimilatieprocessen, zoals de glycolyse en de citroenzuurcyclus, toe, ook met behulp van de reactievergelijkingen. beschrijf je dat cellen zichzelf reguleren en daarbij een dynamisch evenwicht in stand houden, dat cellen stoffen opnemen, transporteren, omzetten en afgeven met behulp van energie, gekatalyseerd door enzymen. beschrijf je waar en op welke wijze enzymen reacties katalyseren, en hoe temperatuur en pH die processen beïnvloeden. leg je uit hoe een ecosysteem werkt en noemt welke relaties er zijn tussen organismen bij de energiestromen in een ecosysteem. noem je planten- en diersoorten die een voedselketen/voedselweb of een piramide van biomassa/aantallen vormen. onderscheid je in een beschreven ecosysteem producenten, consumenten en reducenten. beschrijf je kringlopen van elementen in een ecosysteem en benoemt welke factoren daarop van invloed zijn. beschrijf je energiestromen in een ecosysteem, ook kwantitatief, en licht toe welke factoren daarop van invloed zijn. beschrijf en reken je met modellen van energiestromen en benoem je welke processen en organismen daarin een rol spelen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Fotosynthese op celniveau; Biologie; Instandhouding; Celstofwisseling; Vormen van energie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, consument, ecosysteem, factoren, organismen, producent, reducent, stercollectie, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open