De Eerste Wereldoorlog - hv123

De Eerste Wereldoorlog - hv123

Intro

De eerste opdracht gaat over de Eerste Wereldoorlog.
De Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918.
In deze oorlog vochten niet alleen legers met elkaar.
De hele maatschappij was betrokken bij de oorlog.
De oorlog wordt daarom wel een totale oorlog genoemd.

Bespreek met een klasgenoot wat er allemaal zou veranderen als er een oorlog is in een land en de hele maatschappij is betrokken. Welke gevolgen heeft dit voor de sociale omstandigheden en de moraal van mensen?
Jullie docent bespreekt dit ook klassikaal met jullie.

Colofon

Het arrangement De Eerste Wereldoorlog - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-19 14:40:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 9 met het onderwerp De Eerste wereldoorlog. De Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918. In deze oorlog vochten niet alleen legers met elkaar. De hele maatschappij was betrokken bij de oorlog. De oorlog wordt daarom wel een totale oorlog genoemd. Er waren meerdere spanningen die zorgden voor een verhoogde kans op een oorlog zoals: rivaliteit tussen Frankrijk en Duitsland, bondgenootschappen, kolonisatie, wapenwedloop en nationalisme. Uiteindelijk is de aanslag op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand de aanleiding geweest voor het uitbreken van de oorlog. Hierbij vochten de geallieerden (o.a.. Frankrijk, Rusland en Engeland) tegen de centralen (Duitsland en Oostenrijk-Hongarije). Groot gedeelte van de oorlog vond plaats in België en het noorden van Frankrijk. Er werd loopgraven gemaakt om te schuilen, hierdoor wordt de eerste wereldoorlog ook wel de loopgravenoorlog genoemd. Door de duikbotenoorlog die Duitsland voerde, werd ook Amerika betrokken en zij versterkten de geallieerden. Deze versterking zorgde voor het einde van de oorlog. Een dieptepunt was het gebruikt van gifgas. Vele mensen zijn gestorven door dit gas maar ook door ziekten. Nederland bleef tijdens deze oorlog neutraal maar merkte de gevolgen wel doordat vele vluchtelingen het land binnenkwamen. Het einde van de oorlog kwam nadat Duitsland het verdrag De Vrede van Versailles ondertekende. Dit verdrag droeg Duitsland een geldboete op, wat zorgde voor grote schulden. Dit is onder andere de oorzaak van de Tweede Wereldoorlog.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, centralen, de eerste wereldoorlog, duikbotenoorlog, geallieerden, geschiedenis, hv123, loopgravenoorlog, stercollectie, totale oorlog

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2017).

De Eerste Wereldoorlog vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98962/De_Eerste_Wereldoorlog_vmbo12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open