Wereld in blokken hv123

Wereld in blokken hv123

Intro

De wereld verdeeld in twee blokken

In deze opdracht onderzoek je hoe na WO II nieuwe spanningen ontstonden.
Amerika, Engeland en Rusland hadden Duitsland verslagen.
Maar er was veel wantrouwen tussen de overwinnaars ontstaan.
Was de Derde Wereldoorlog in zicht?

Kijk naar de video over de Koude Oorlog. Bespreek met een klasgenoot waarom er werd besproken over een Koude Oorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie?

 

Colofon

Het arrangement Wereld in blokken hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-03-04 11:53:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Wereld in blokken. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er wederzijds wantrouwen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Er ontstonden twee vijandige blokken: het communistische Oosten en het kapitalistische Westen, wat leidde tot de Koude Oorlog die duurde van 1945 tot 1989. Europa was afhankelijk van de VS in het Westen en viel onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie in het Oosten. Er werden verschillende politieke en economische strategieën toegepast om invloed te krijgen in Europa. De VS introduceerde het Marshallplan om economische steun te bieden aan Europa en de Sovjet-Unie verbood Oost-Europese deelname aan dit plan. De Koude Oorlog werd gekenmerkt door een wapenwedloop tussen de VS en de Sovjet-Unie, wat resulteerde in angst voor een allesvernietigende oorlog. Beide machten steunden verschillende partijen in conflicten na de Tweede Wereldoorlog om politieke invloed te behouden. Voorbeelden van deze conflicten zijn de Korea-oorlog en de Vietnamoorlog. De Koude Oorlog eindigde met de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de daaropvolgende ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. Oost-Europese landen werden omgevormd tot volksdemocratieën onder controle van de communistische partij. Na de val van de Sovjet-Unie werden veel landen in het Oostblok democratisch en introduceerden ze een markteconomie, maar sommige mensen verlangen nog steeds terug naar het communistische tijdperk. Het materiaal bespreekt verder nog de Duitse politicus Willy Brandt. Begrippen die verder aan bod komen zijn: vrije markteconomie en planeconomie, containment, West-Duitsland (BRD) en Oost-Duitsland (DDR) en de Berlijnse Muur.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Blokvorming tussen Oost en West en de Koude Oorlog; De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis; Koude Oorlog;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, berlijnse muur, communisme, geschiedenis, hv123, koude oorlog, marshallplan, stercollectie, wapenwedloop, wereld in blokken

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2017).

Wereld in blokken vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98897/Wereld_in_blokken_vmbo12

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open