Ondervoeding bij ouderen
Wat is ondervoeding? De feiten.
De definitie van ondervoeding luidt 'Ondervoeding kan worden beschouwd als een voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort of disbalans van energie, eiwit en/of andere nutriënten (voedingsstoffen), die leidt tot meetbare nadelige effecten op de lichaamsomvang en lichaamssamenstelling, op het functioneren en op klinische resultaten' (zorgvoorbeter.nl).
Duidelijker gezegd: ondervoeding is een situatie waarbij iemand te weinig voedsel of voedsel van een slechte kwaliteit binnen krijgt. Er is voldoende energie toevoer waardoor iemand afvalt. Ondervoede mensen herstellen slechter van ziekte of een operatie. Kenmerken van ondervoede patiënten zijn verlies van lichaamsgewicht en spiermassa, daling van de weerstand, verhoogde kans op complicaties, zoals infecties en decubitus en een vertraagde wondgenezing. Deze situatie kan tot een negatieve gezondheidsspiraal leiden. Dit veroorzaakt een langere opnameduur, verhoogd medicijngebruik, toename van de zorgcomplexiteit en afname van de kwaliteit van leven (stuurgroepondervoeding.nl).
Ondervoeding bij ziekte is een erkend zorgprobleem. In het ziekenhuis zijn 15 tot 25% van de patienten ondervoed. In het verpleeghuis is dat 10 tot 15% en in de thuiszorg is 15 tot 30% van de patiënten ondervoed is. Risicogroepen zijn ouderen, chronisch zieken en patiënten rond een operatie. Ondervoede patiënten herstellen minder snel van een ziekte of operatie en hebben meer complicaties(stuurgroepondervoeding.nl).
Norm voor ondervoeding
Hoewel er soms nog discussie is over wat ondervoeding precies is. Het is een complex proces en verschillende factoren spelen een rol. Bijvoorbeeld leeftijd of het ziekteproces. Dat kan uitmaken hoeveel of hoe snel iemand afvalt. Internationaal gezien, worden de volgende regels het meest gebruikt:
Ouderen (> 65 jaar) zijn ondervoed wanneer er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10%
in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand en / of een Body Mass Index (BMI (gewicht /
lengte van kleiner dan 20 (stuurgroepondervoeding.nl)
Oefening: Opdracht over Ondervoeding
Start
nieuwsfeit over ondervoeding in België
presentatie over ondervoeding in Nederland
voeding bij Diabetes Mellitus
Voedingsproblematiek komt ook voor bij mensen met Diabetes Mellitus. Door ziekteprocessen stijgt de energiebehoefte van de zorgvrager en treedt er een verlies van spiermassa op. Dit is niet altijd zichtbaar. Mensen met Diabetes Mellitus lijken helemaal niet afgevallen doordat het verlies van spiermassa gemaskeerd wordt door het vasthouden van vocht en/of vet (Achterberg et al, 2012).
Als verpleegkundige is het je taak en rol om te weten wat een zorgvrager zoal weet over voeding bij Diabetes Mellitus, zodat je de zorgvrager kan informeren. Sommige zorgvragers weten niet goed wat ze wel en niet mogen nemen, of vinden het moeilijk om hun leefstijl aan te passen. Hierin kun je als verpleegkundige een rol spelen.
Complicaties bij mensen met Diabetes Mellitus en onvolwaardige voeding kunnen bestaan uit:
- aankomen
- afvallen
- veel bloedsuikerschommelingen
- hart- en vaatziekten
- hypertensie
- Diabetische Retinopathie (vaatafwijkingen in de retina door diabetes)
- Diabetische Neuropathieen
en nog veel meer. Een evenwichtige voeding, zodat bloedsuikers stabiel blijven is dus van groot belang voor de gezondheid van de Diabetes patient.