Het is feest. Er is iemand jarig. We versieren het huis met slingers en ballonnen in allerlei kleuren. Rood, blauw, groen, geel, oranje. Felle en bonte kleuren, dat staat erg vrolijk en feestelijk! Stel je voor dat we het huis zouden versieren met alleen maar grijze en zwarte ballonnen en slingers. Dat zou de feestvreugde niet echt vergroten.
Kleuren hebben te maken met emotie en ze beïnvloeden onze stemming. Fabrikanten die iets willen verkopen maken daar gebruik van.
Vergelijk maar eens de pakjes Fruit-tella en sportlife.
De sportlife kauwgom is fris en daar passen dan ook frisse koele kleuren bij. Blauw en groen hebben dat effect.
Fruit-tella is een zoet en fruitig snoepje. Bij een zoete en fruitige smaak denk je aan zoete en fruitige kleuren zoals oranje, rood en geel.
Caption
Ook bij de inrichting van gebouwen wordt rekening gehouden met kleuren. Op de afbeeldingen hier onder zie je twee kinderdagverblijven. De zonnige gele kleur roept meteen een warme en gezellige sfeer op. Die kleur zullen ze niet voor niets gekozen hebben.
Dat kleuren iets met ons doen en van invloed kunnen zijn op onze stemming, heeft te maken met de gevoelswaarde van kleur.
Rood en Oranje
Doen warm en gezellig aan - lijken op je af te komen - laten een ruimte kleiner lijken - passen bij gevoelens als verliefdheid, woede en agressie
Blauw en Groen
Doen koud en afstandelijk aan - lijken te wijken (van je af te gaan) - laten een ruimte groter lijken - geven een gevoel van rust
Zwart en donkere tinten (zoals blauw en blauwgrijs)
Doen somber en kil aan - passen bij gevoelens als verdriet en somber zijn - kunnen ook een sjieke of deftige uitstraling hebben of een uitstraling van gezag (denk aan een uniform van bijvoorbeeld de politie)
Veel verschillende kleuren
Geven een druk effect - hebben een bonte en vrolijke uitstraling
Kleuren kunnen ook een betekenis hebben. Denk maar eens aan de rode stip op een warme kraan en een blauwe stip op de koude kraan.
Of de kleur oranje die voor ons Nederlanders de kleur van Nationale trots is.
Betekenis van kleur zien we ook in ons taalgebruik. We zeggen: “Hij was rood van woede” of “blauw van de kou” of “Ze werd groen van ellende”.