1 Inleiding
1.1 Introductie
Jullie werken vrijwel allemaal bij een organisatie die opdrachten geeft (waterschap, gemeente enz) of opdrachten uitvoert (aannemers). Voor het uitvoeren van werkzaamheden in de groene ruimte is het heel belangrijk dat de opdrachtgever en de opdrachtnemer duidelijke afspraken hebben over wat er moet gebeuren en ook hoe het moet gebeuren. Oftewel: ze moeten dezelfde 'taal spreken'.
Voor het uitvoeren van werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw is daarom een eigen 'taal' ontwikkeld om opdrachten te omschrijven: de RAW-systematiek (RAW=Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw). In Nederland worden opdrachten in de grond-, weg- en waterbouw door middel van zogenaamde RAW-bestekken beschreven. In dit blok gaan we onze verdiepen in de RAW-systematiek. Maar we gaan ook in op andere zaken die hiermee te maken hebben zoals aanbesteden, directievoering, calculatie en offreren.
2 Aanbesteden
2.1 Opdrachten voor de overheid
2.2 Termen
Hieronder staat een aantal relevante termen die te maken hebben met aanbesteden. De betekenis van deze termen moet je kennen.
Gunning:
Het verlenen van een opdracht aan een bedrijf dat heeft meegedongen in een aanbesteding.
Publieke sector
Overheidsorganisaties (rijk, gemeente, provincie, gemeente, waterschap) en semi-overheidsorganisaties (onderwijs, zorg, woningcorporaties enz)
Private sector
Niet-overheid (bedrijven, particulieren)
Aanbesteding
Procedure waarbij een opdrachtgever bekendmaakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een offerte in te dienen. Het woord wordt meestal gebruikt als een overheid de opdrachtgever is.
3 Het bestek
3.1 Wat is een bestek?
Tijdens deze eerste les krijg je van de docent een PPT presentatie te zien over het bestek. Na deze presentatie kun je uitleggen (en begrijp) je wat een bestek is en waarvoor het gebruikt wordt. In zowel de (groot)groen sector als de GWW sector worden veel klussen aangenomen volgens bestek.
Na het volgen van deze lessen weet je:
- hoe een bestek is opgebouwd
- waarvoor een bestek wel en niet gebruikt wordt
- waar je welke gevens waar kunt vinden
Na het volgen van deze lessen kun je:
- een eenvoudig bestek (digitaal) schrijven
Er staat veel in de PPT en de docent heeft ook veel voorbeelden gegeven en de PPT aangevuld. Veel van die informatie kun je in onderstaande bestand lezen.
Er is niet zoveel te vinden over specifieke 'vak' onderwerpen op internet. Wikipedia is echter heel uitgebreid (maar de inhoud niet altijd betrouwbaar). Ook hier vind je veel informatie over bestekken. Klik op de link en kijk wat je nog meer over bestekken in Wikipedia kunt vinden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/RAW-bestekssystematiek
Ondanks dat men streeft naar duidelijkheid en gelijkwaardigheid is het opstellen van een beschrijving van werkzaamheden soms niet duidelijk. In dat geval zijn de RAW standaardbepalingen geldend. Deze bepalingen stonden altijd in een dik boek, eens per 5 jaar uitgegeven (laatste in 2015). In het digitale tijdperk is dat nu natuurlijk digital, het voordeel is dat iedereen altijd over up-to-date informatie kan beschikken. Lees onderstaande artikelen maar eens door en zie hoe de Standaardbepalingen (bijna) altijd een antwoord hebben. Lukt dat niet dan komt er vaak een rechter aan te pas.
Opdracht 3.1
Onder deze opdracht staat een digitaal voorbeeldbestek. Met dit bestek leer je een beetje wat er in een bestek staat, hoe het eruit ziet en een paar punten (van de vele) waar je op zou kunnen letten. De opdrachten staan in het Word documenten en de vragen kun je beantwoorden met het voorbeeldbestek en het onderdeel RAWeetjes. Soms moet je ook zelf zoeken mbv bv Google of uit eigen ervarin putten.
3.2 Beeldbestek
Een bijzondere vorm van een bestek is het zogenaamde beeldbestek. Deze vorm wordt tegenwoordig vaak toegepast in het beheer van openbaar groen. In plaats van een frequentiebestek waarin staat hoevaak er bijvoorbeeld moet worden gemaaid, wordt aan de hand van een vastgesteld beeldkwaliteitsniveau bepaald waaraan het beeld van het openbaar groen moet voldoen. In een beeldbestek worden verschillende kwaliteitsnveaus onderscheiden: A+, A, B, C of D. A+-niveau is heel hoog en D is heel laag.
Het CROW heeft een catalogus samengeteld met daarin een groot aantal kwaliteitsbeelden. Hieronder zijn enkele voorbeelden van kwaliteitsbeelden weergegeven.
Voorbeelden van een kwaliteitsbeelden
3.3 Raambestek
Je hebt geleerd dat in een RAW-bestek nauwkeurig staat omschreven welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd. Nou zijn sommige werkzaamheden lastig te voorspellen. Bij bepaalde type werkzaamheden, vaak onderhoud of calamiteitenservice, is vooraf niet altijd te voorspellen hoeveel werk moet worden verzet. Het ene jaar is er bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan het andere jaar. Hiervoor bestaat de mogelijkheid om een raambestek te maken. Hierin worden de werkzaamheden beschreven maar worden de hoeveelheden open gelaten. In plaats daarvan worden eenheidsprijzen afgesproken. Zodra het werk nodig is wordt opdracht gegeven het werk uit te voeren volgens de eenheidsprijzen in het raambestek. Omdat aannemers wel een beetje moeten weten wat ze kunen verwachten kan een opdrachtgever een bepaalde omzetgarantie vastleggen.
3.4 Het CROW bestek programma
Dit was een kleine inleiding op het begrip bestek! Het is een moeilijke materie welke je het beste onder de knie kunt krijgen door er mee te gaan werken. Op school werken we met de versie van GWW bestekken uitgegeven door de CROW. Dit zijn twee afkortingen in een zin!
GWW (Grond, Weg en Waterbouw)
CROW (Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek)
Dit programma staat "in the cloud" en je kunt er dus altijd bij. Wij werken met de software van Bakker&Spees. Je krijgt van de docent inloggegevens. Er zijn twee grote aanbieders van deze software, wij hebben er voor een gekozen. Het beeld kan er anders uitzien op je leerbedrijf maar het programma is op dezelfde manier opgebouwd met dezelfde inhoud.
Volg nu de instructie voor het openen van het programma door de docent.
Voor je met het schrijven van een bestek kunt beginnen moet je eerst het uit te voeren project inventariseren. Dat wil zeggen; het ontleden van het project. Met ontleden bedoelen we het te weten komen van alle informatie welke je nodig hebt om het bestek te schrijven.
Dit kan gaan van voor de hand liggende feiten zoals de oppervlakte van het perceel, tot iets moeilijker zaken zoals bereikbaarheid, tot het echte uitzoekwerk zoals bv vergunningen en wetgeving welke komen kijken bij het uitvoeren van de klus.
Misschien zijn er al veel zaken bekend, is er bv een tekening van de oude en nieuwe situatie en kun je hier veel gegevens uit halen. Maar wat weet je dan bv van de ligging, bereikbaarheid etc. Veel is tegenwoordig na te zoeken via bv Google maps. Maar bij het project gaan kijken is vaak de beste oplossing!
Vandaag starten we dus met de inventarisatie van het project. Van de docent krijg je de informatie over het project.
3.5 Termen
Hieronder staat een aantal relevante termen die te maken hebben met aanbesteden. De betekenis van deze termen moet je kennen.
GWW-sector
Grond-, weg- en waterbouwsector.
RAW-systematiek
De RAW-systematiek is een reeks voorwaarden voor het uniform opstellen van bestekken in de GWW-sector. RAW staat voor Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw (de afkorting hoef je niet te kennen). Door de standaardmethode te gebruiken spreken opdrachtgever en opdraachtnemer 'dezelfde taal' en worden misverstanden voorkomen. Het CROW beheert de CROW-systematiek
EMVI
Economisch meest voordelige inschrijving.
4 Calculeren
4.1 Calculeren
Als een bestek op de markt is gebracht komt het er voor de aannemers op aan een goede prijs te maken. Dit is een hele kunst want als de prijs te hoog is dan is de kans groot dat de concurrentie er met het werk vandoor gaat, maar is de prijs te laag dan verdient hij niets of maakt hij zelfs verlies. Aannemers moeten dus heel goed weten en berekenen wat bepaalde werkzaamheden henzelf kosten. Het 'maken' van een prijs voor een klus noemen we calculeren. Het resultaat is een kostenraming of begroting.
4.2 Normen
De begroting/kostenraming wordt meestal gemaakt aan de hand van ervaringsnormen. Ieder bedrijf, met zijn personeel, machines etc, kan weer een andere prijs voor het werk maken. Doe je dit voor de eerste keer dan is het moeilijk in te schatten hoeveel tijd bepaalde werkzaamheden vragen en wat machines en materialen kosten. De laatste twee kun je prima op internet vinden. Voor de tijdnormen is een boek samengesteld waar de meest voorkomende werkzaamheden in staan. Deze normen kun je gebruiken voor je calculatie.
Het Groene boek: http://www.wur.nl/nl/show/Het-Groene-Boek-tijdnormen-voor-de-groene-sector.htm
4.3 Excel begroting
Nu ga je de werzaamheden uit het bestek overbrengen naar het Excel begrotingsformulier. Het is goed om de zelfde volgorde aan te houden, je kunt dan gemakkelijk zien of je alles overgenomen hebt.
Buiten de werkzaamheden die je moet invullen zijn er nog drie kolommen. De kolommen arbeid (tijd), machines en materialen. Je ziet dat je nog wel een flink aantal dingen moet uitzoeken. De rekenformules zitten al in het Excel bestand, maar kunnen ook zo weer verwijderd worden, let dus goed op!
4.4 SIMPUL
4.5 De inschrijfstaat
De bestekbegroting wordt gemaakt op basis van het bestek. Het bestek bevat een geschreven gedeelte en de bestek- en werktekeningen.
Aan het einde van het bestek vind je een inschrijvingsbiljet en -staat. De werkzaamheden en hoeveelheden zijn automatisch overgenomen uit deel 2.2 van het bestek. Met deze (ingevulde) staat geeft de aannemer aan voor welk bedrag hij de klus wil klaren.
Wanneer je voor dit werk wilt inschrijven, zul voor elke bestekpost de prijs per eenheid en het totaalbedrag moeten invullen. De prijs die wordt ingevuld, is gebaseerd op de directe kosten. De som van alle bestekposten is het subtotaal.
Daarna worden de staartkosten ingevuld.
Hier vind je een voorbeeld van een inschrijfstaat.
Staartkosten
De staartkosten (de indirecte kosten) zijn kosten die een bedrijf maakt voor het uitvoeren van een werk en die niet aan een afzonderlijk onderdeel zijn toe te schrijven. Tot de staartkosten worden verschillende kostensoorten gerekend.
Hierna lichten we ze kort toe.
Eenmalige kosten
Eenmalige kosten zijn kosten die direct verband houden met het werk, maar die niet evenredig toe- of afnemen met de omvang.
Enkele voorbeelden van eenmalige kosten zijn:
– de aan- en afvoer van materieel;
– het verwerven van vergunningen;
– het inrichten van het werkterrein.
Uitvoeringskosten
Uitvoeringskosten zijn kosten die worden gemaakt tijdens het uitvoeren van het project, maar die niet direct productief zijn voor het verwerken van de bestekhoeveelheden. De uitvoeringskosten zijn dus de kosten die op het werk worden gemaakt, maar die niet productief zijn waar het de te verwerken bestekshoeveelheden betreft. Denk aan: personeelskosten uitvoerder,
administratie, gas, water, telefoonkosten, huur uitzetmateriaal en dergelijke.
Algemene kosten
Tot de algemene kosten worden de overheadkosten van de aannemer gerekend, die als een percentage van de totale omzet door de aannemer worden toegerekend. De algemene kosten omvatten de kosten van huisvesting van het bedrijf, van de centrale organisatie en van de afdelingen die niet worden doorberekend op basis van verrichte diensten.
Winst en risico
Winst is het bedrag dat overblijft nadat alle kosten en risico’s die met het project samenhangen, zijn verrekend. Onder risico’s vallen alle onvoorziene omstandigheden, uitvoeringsrisico’s en niet-verrekenbare loon- en prijsstijgingen. Ook renteverlies en het niet kunnen verrichten van werkzaamheden door regen, wachturen door te late leveranties of reparaties aan materieel vallen hieronder.
Bijdrage RAW-systematiek
Voor de kosten van het onderhoud en het gebruik van de RAW-systematiek moet een bepaald percentage (0,15%) worden afgedragen aan de CROW. Deze post wordt als een aparte post in de begroting opgenomen.
4.6 De gunning
Als de staten ingeleverd zijn volgt de gunning van het werk. Dit is een heel officieel gebeuren en gaat conform de "gunningscriteria"
Het werk wordt gegund aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). De gunningscriteria zijn onderverdeeld in criteria die betrekking hebben op kwalitatieve aspecten van de inschrijving. Deze aspecten wordt omgezet in een kwantitatieve waardering (punten)
Een aantal voorbeelden:
- Tijd: bv planning of fasering
- Bereikbaarheid: bv parkeren, bereikbaarheid winkels
- Energieverbruik: bv energiereductie
- CO2 ambitieniveau: bv reductiedoelstelling, emmissies
De 'verdiende' waarde wordt omgezet in geld en dit wordt weer afgetrokken van de inschrijvingsprijs, de zgn. evaluatieprijs. De laagste evaluatieprijs wint de inschrijving.
De punten uit de gunningscriteria moeten door de inschrijvers worden vastgelegd in het Plan van Aanpak waarin invulling wordt gegeven aan de genoemde criteria.
Voorbeeld van uitgangspunten plan van aanpak:
- het plan van aanpak bevat niet meer dan 2000 woorden, bijlagen uitgezonderd
- de kwaliteit, lay-out en overall uitstraling van het pva wordt in de jurybeoordeling meegenomen
- de wijze waarop CO2 amitiniveau wordt vormgegeven
- in de maanden ........ worden geen werkzaamheden uitgevoerd
- etc
4.7 Termen
Calculeren
Het berekenen wat een bepaalde opdracht gaat kosten.
Kostprijs
De kosten die een aannemer zelf kwijt is aan het uitvoeren van een opdracht
Marge
Het verschil tussen kostprijs en verkoopprijs (winst) als percentage van de omzet.
Omzet
Het bedrag dat door de opdrachtgever wordt betaald.
Kostenraming
Berekening van de interne kosten (kostprijs) van een opdracht.
Begroting
Idem als bij kostenraming
5 Offreren
5.1 De offerte
Een offerte bestaat uit drie onderdelen:
- inleiding;
- middenstuk;
- slot.
In de inleiding bedank je voor de aanvraag of je verwijst naar de aanvraag. In het middenstuk beschrijf je heel nauwkeurig welke werkzaamheden je aanbiedt tegen welke prijs en wat de leveringsvoorwaarden zijn. Geef duidelijk aan of de prijzen inclusief of exclusief BTW zijn. Verwijs indien van toepassing naar bijlagen (tekening, beplantingslijsten en dergelijke). Daarnaast geef je in een
offerte ook aan wat je betalingsvoorwaarden en leveringsvoorwaarden zijn. Deze worden vaak klein gedrukt onder aan het briefpapier.
Door de Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) zijn voor haar leden standaard leverings- en betalingsvoorwaarden opgesteld. Als lid van deze vereniging kun je hiernaar verwijzen of de voorwaarden als bijlage bij de offerte toevoegen. Vermeld ook de termijn van (op)levering.
In het slot van de brief probeer je enige druk uit te oefenen door bijvoorbeeld aan het aanbod een tijdlimiet te koppelen. Verder sluit je de offerte af met een verkoop bevorderende, positieve slotzin.
Voorbeelden van een offerte kun je op je stagebedrijf opzoeken of allerlei voorbeelden op internet vinden. De opgestelde offerte kan worden gebruikt als orderbevestiging, als er een mogelijkheid aan de opdrachtgever wordt geboden om te ondertekenen. Zowel de hovenier als de opdrachtgever ondertekenen dan de offerte.
De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een duidelijke instructie voor het opstellen van een goede offerte:
Voorbeeldofferte KvK
OPDRACHT:
Stel een offerte samen van het werk dat je hebt gecalculeerd. De offerte lever je in bij de docent.
5.2 Termen
Het project
Het project 1
We beginnen met een oefenproject beheer (onderhoud). Voor dit project ben jij opdrachtgever en ga je dus het werk aanbesteden op de markt. Voor je dit kunt gaan doen maak je een nauwkeurige omschrijviong van het uit te voeren werk (het bestek).
Welke stappen ga je doorlopen:
- inventariseren werkzaamheden
- hoeveelheden bepalen
- bestek schrijven
De stappen worden in de verdere hoofdstukken uitgelegd
Luchtfoto heemtuin
Opdracht
Opdracht 2
Lever een lijst in met de inventarisatiegegevens. De bijgevoegde lijst mag je zelf bewerken indien nodig. In dit overzicht moeten de te beheren onderdelen staan (gras, bomen, sloten etc) en de hoeveelheden (m1 m2 etc)
Let wel dat dit belangrijk werk is. De aannemer gaat namelijk uit van de door jou opgegeven hoeveelheden en maakt hier een prijs voor. Als de hoeveelheden niet kloppen kan de aannemer dit in veel gevallen verrekenen voor een andere prijs!!
Het project 2
Je gaat namens de opdrachtgever een bestek schrijven voor de aanleg van een project volgens uitgedeelde tekening. Het probleem bij een (geprinte of PDF) tekening is altijd de schaal deze kan varieren door het kopieren of PDF maken. Je krijgt van de docent hier een aanwijzing bij.
Je zult vaak achteraf nog achter informatie aan moeten gaan of de informatie is niet duidelijk. Bij twijfel is de docent de 'opdrachtgever', hij bepaald de uitgangssituatie.
Voor dit project is dat voor de hele groep:
- aanbrengen verharding voor het totale project uitgedeelde/toegevoegde tekening (en hoogtes), de kolken moeten ook geplaatste worden.
Extra voor loonwerk:
- aansluiten kolken op hoofdriool (je mag aannemen dat deze er al ligt) en aanbrengen sloot met talud.
Extra voor UGD en groen:
- aanbrengen grazige vegetatie volgens tekening en aanbrengen haag lang het trottoir (veldesdoorn (80/100) en 10 bomen in het brede grastalud (Tilia europea 'Pallida') in de maat 20/25 met draadkluit
Voor je met het besteksprogramma kunt beginnen ga je eerst bepalen welke werkzaamheden er moeten gebeuren. Je gaat een lijstje maken van begin tot einde (als een soort film) waarin je het hele project in de meest logische volgorde uitschrijft. De reden hiervoor is om straks sneller en efficienter met het besteksprogramma aan de gang te kunnen gaan. Natuurlijk moet je ook de hoeveelheden etc uitrekenen. Deze kun je uit de tekening halen. Let wel op jij bent opdrachtgever, dus jij bepaald of verharding geknipt wordt of dat je bischopsmutsen gebruikt, of de bomen gesteund moeten worden etc. Natuurlijk moet het werk vel volgens de geldende standaarden gemaakt woden.
De inventarisatie
Inventarisen
Zorg dat je alle verzamelde informatie op een plek opslaat/bewaart waar alle betrokken personen bij kunnen. je kunt een keer absent zijn, het andere teamlid moet dan verder kunnen.
In de praktijk wordt dit een projectmap, hier in verzamel je alle gegevens. In deze les maak je dus een begin met deze projectmap (op papier of digitaal). Zoek op internet een bruikbaar voorbeeld, er zijn veel sites met check formulieren voor een inventarisatie.
Bestek schrijven 1
Bestek schrijven deel 1.1 en 2.1
Nu je de werkzaamheden (grof) hebt geinventariseerd kun je starten met het schrijven van het bestek in het bestek programma. Er is een instructieboek op school aanwezig, aan de hand van dit boek kun je zelfstandig het bestek gaan vullen.
Vandaag begin je met deel 1, hier in beschrijf je algemene afspraken zoals welke type inschrijving dit is, waar en wanneer de inschrijvers inlichtingen kunnen ontvangen, wanneer het bestek moet starten etc.. Je zult best wel vragen krijgen tijdens het invullen, gebruik dan het blauwe vraagteken in de linkerkantlijn. Er verschijnt dan een uitleg over de keuzes.
Let goed op je rol, je bent opdrachtgever, jij bepaald dus!! Data etc moeten wel logisch gekozen zijn, maar je kunt deze natuurlijk niet koppelen aan de werkelijkheid.
Bestek schrijven 2
Bestek schrijven deel 2.2
Na het algemene gedeelte kun je beginnen met het meer vakspecifieke gedeelte; de wrkzaamheden. Hierbij komt je vakmanschap te kijken over de kennis van de klus. Je zult alle werkzaamheden, hoeveelheden, maten etc. welke nodig zijn om de klus te kunnen calculeren moeten opsommen.
Het programma helpt je hierbij door heel veel werkzaamheden in de bestekscatalogus op te sommen. Jij moet een keuze maken!! Belangrijk ook is de nummering van de posten, doe je dit niet correct, kun je bv geen hoeveelheden invullen. Lees goed de handleiding hhierover door.
Mocht je later posten willen schuiven of omnummeren, dan kan dit altijd in dit programma.
Een punt van aandacht is het oplsaan van je werk. Als je het nieuwe bestek aanmaakt, sla het dan meteen op met een (unieke)naam op je eigen schijf (home). Je kunt hier dan altijd bij. Het programma zelf slaat bij de opdracht "opslaan" altijd op de C-schijf op.
Bestek schrijven 3
Bestek schrijven controle deel 2.2
Deze les maak je deel 2.2 af. Je met afdrukvoorbeeld altijd kijken hoe je bestek eruit ziet. Pas op met de printopdracht, niet alleen om papier te sparen maar ook je print tegoed. Een onbedoelde print bestaat al vaak uit tientallen bladzijdes.
Als je het bestek af hebt zul je zien dat de inschrijfinsstaat automtisch gevuld wordt. Deze staat wordt later door de aannemer voorzien van (eenheids)prijzen.
Lever je uiteindelijke versie geprint in bij de docent. Deze voorziet deze van opmerkingen. Door deze opmerkingen te verwerken kun je een (hoger)cijfer scoren.
Bestek schrijven 4
Bestek schrijven deel 2.2 definitief
Verwerk de op en aanmerkingen van de docent in je bestek. Het bestek is nu klaar om in te leveren. Nog een laatste controle, printen en de definitieve versie inleveren ter beoordeling.
6 Aanbesteden
6.1 Aanbesteden
Nu het bestek klaar is kan het bestek op de markt gebracht worden. afhankelijk van de gekozen wijze van inschrijving worden er partijen uitgenodigd om in te schrijven. Dit heet 'aanbesteden'. Maar wat is dit nu precies en welke vormen en voorwaarden hangen daar mee samen. Lees dit allemaal op http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanbesteding.
Waar kun je deze bestekken vinden als je bv als bedrijf werk zoekt. Dat kun je doen via http://aanbestedingskalender.nl/. Ga hier eens kijken, meestal staat er wel een 'groene' aanbesteding op deze kalender.
Wat valt je op?
Is dit iets voor je stagebedrijf, waarom wel/niet?
Is deze kalender op je bedrijf bekend?
Nadat het bestek binnen is kan de werkvoorbereider of de calculeerder aan de slag. In de volgende lessen verander je van rol. In plaats van opdrachtgever ben je nu opdrachtnemer!
Bestek schrijven 5 (inschrijfstaat)
De inschrijfstaat
OPDRACHT:
Je gaat nu voor jouw bestek het inschrijvingsbiljet en de inschrijvingsstaat invullen. Deze lever je in bij de docent.
Bestekschrijven 6 (PvA)
De gunning (Plan van Aanpak)
Als de staten ingeleverd zijn volgt de gunning van het werk. Dit is een heel officieel gebeuren en gaat conform de "gunnings criteria"
Het werk wordt gegund aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). De gunningscriteria zijn onderverdeeld in criteria die betrekking hebben op kwalitatieve aspecten van de inschrijving. Deze aspecten wordt omgezet in een kwantitatieve waardering (punten)
Een aantal voorbeelden:
- Tijd: bv planning of fasering
- Bereikbaarheid: bv parkeren, bereikbaarheid winkels
- Energieverbruik: bv energiereductie
- CO2 ambitieniveau: bv reductiedoelstelling, emmissies
De 'verdiende' waarde wordt omgezet in geld en dit wordt weer afgetrokken van de inschrijvingsprijs, de zgn. evaluatieprijs. De laagste evaluatieprijs wint de inschrijving.
De punten uit de gunningscriteria moeten door de inschrijvers worden vastgelegd in het Plan van Aanpak waarin invulling wordt gegeven aan de genoemde criteria.
Voorbeeld van uitgangspunten plan van aanpak:
- het plan van aanpak bevat niet meer dan 2000 woorden, bijlagen uitgezonderd
- de kwaliteit, lay-out en overall uitstraling van het pva wordt in de jurybeoordeling meegenomen
- de wijze waarop CO2 amitiniveau wordt vormgegeven
- in de maanden ........ worden geen werkzaamheden uitgevoerd
- hoe communiceer je met stakeholders
- veiligheid en duurzaamheid
- etc
Je gaat nu voor het gemaakte bestek een Plan van Aanpak schrijven. Hierin laat je zien waarom juist jij het werk moet krijgen