Klik in de zwarte balk op 'intranet' en kies voor 'inloggen intranet'
Meld je aan met je eigen gegevens.
Je bereikt nu onderstaand scherm. Onder het kopje 'snel naar' kies je voor 'SOMtoday'
Tip
Je gebruikt SOMtoday heel vaak. Plaats de link rechtstreeks in je browser bij je favorieten.
Ga naar het internadres waarvan je een favoriet wilt maken en klik op het sterretje achter het adres.
Je kunt nu kiezen of je de favoriet in je werkbalk wilt zien. Dit is vaak wel praktisch: je hoeft dan alleen in je werkbalk te klikken om het aanmeldscherm van SOMtoday te breiken.
OPMERKING: Iedere browser gaat net iets anders om met favorieten.
Wil je het precies weten, klik dan op de knop hieronder. Klik op de menukeuze met de browser van je keuze en ga dan naar bladwijzer of favorieten.
De grote uitgevers Thieme, Malmberg en Noordhoff werken samen met Kennisnet en SOMtoday om ervoor te zorgen dan een leerling die is aangemeld in SOMtoday direct wordt 'herkend' en dus niet opnieuw hoeft aan te melden.
De juiste links naar het leerlingmateriaal van Thieme, Malmberg en Noordhoff staan vóór het begin van de lessen klaar in SOMtoday. Leerlingen zien dit op de tab 'leermiddelen' (alle materiaal) en bij het vak (alleen het materiaal voor het betreffende vak).
De EERSTE KEER dat de leerling zich aanmeldt bij het materiaal wordt in sommige gevallen door de methode nog wat extra informatie gevraagd die de leerling moet invullen:
Noordhoff: de leerling kan aankruisen welke boeken het meest gebruikt gaan worden. Daarnaast plaatst de leerling zich in een klas. (de klassen zitten allemaal al in het systeem)
Thieme: de leerling moet aangeven op welke school hij/zij zit. (Let op: de leerling moet dus kiezen voor Hooghuis: daarna verschijnen de verschillende locaties in beeld)
Malmberg: bij de oudere methodes is geen aanvullende informatie vereist, bij de nieuwe volledig digitale methodes wordt aan de leerling gevraagd om een profiel in te vullen.
LWEO en Stoffels
Materiaal van LWEO en Stoffels staan voor de leerling op de tab 'leermiddelen'. Leerlingen moeten hier nog wel apart een code invoeren.
PLOT26
Materiaal van PLOT26 staat voor de leerling klaar bij het vakNederlands.
De leerlingen kunnen met ingang van schooljaar 2017-2018 inloggen vai SOMtoday.
De beheerder maakt de klassen aan, dus de leerling ziet de klassen gewoon klaarstaan en krijgt de vraag om zich in een klas te plaatsen.
Getal en Ruimte voor klas 1 en 2
Dit materiaal is onderdeel van de zogenaamde lifo-proef vanuit Carmel. Het materiaal is op een andere manier besteld. De leerling vindt het materiaal bij het vak wiskunde in de studiewijzer.
Biologie voor jou voor klas 1 en 2 en voor klas 3 havo
Dit materiaal is onderdeel van de zogenaamde lifo-proef vanuit Carmel. Het materiaal is op een andere manier besteld. De leerling vindt het materiaal bij het vak biologie en in de studiewijzer.
Eindexamensite en Rekensite
Je kunt de link naar eindexamensite http://www.eindexamensite.nl/eindexamensite.html in SOM plaatsen in je eigen tab 'leermiddelen' en je kunt deze link in je studiewijzer zetten voor je leerlingen.
Ook het digitale materiaal voor docenten is - net als het materiaal voor de leerling - bereikbaar via het schoolaccount.
Wat is een schoolaccount?
Een schoolaccount betekent, dat wanneer je bent aangemeld op SOM, je m.b.v. die gegevens ook bij veel andere systemen wordt herkend: op de sites van de grote uitgevers, bij Wikiwijs, bij Teleblik etc. Je hoeft daar dan niet meer opnieuw aan te melden.
Tabje leermiddelen
Het is handig, je docentenmateriaal aan het begin van het jaar te plaatsen op het tabje 'leermiddelen' in SOMtoday. Klik je van daaruit op de link naar het materiaal, dan meld je automatisch aan met je schoolaccount en hoeft niet opnieuw in te loggen.
In onderstaand filmpje zie je hoe je het docentenmateriaal van de uitgevers op het tabje leermiddelen kunt plaatsen.
Leermiddel ineens niet meer zichtbaar?
Docentenmateriaal Malmberg
Malmberg docentenmateriaal
Heb je je licentie nog niet geactiveerd?
Dat is gemakkelijk. Zet de link naar je materiaal in het tabje leermiddelen in SOM. Klik op de link en volg de instructies.
Heb je je licentie al wel geactiveerd?
Dan kun je vanaf het nieuwe schooljaar je leermiddelen toch vanuit SOMtoday rechtstreeks benaderen, mits je entree-account en je schoolaccount zijn gekoppeld. Hoe doe je dat?
Malmberg heeft nu de volgende gegevens van je nodig:
Je voor- en achternaam
Je medewerkersnummer in SOMtoday (dus volgens de nieuwe manier van aanmelden)
de gebruikersnaam van het entree-account dat je nu gebruikt om aan te melden op je Malmberg
Je kunt hier Malmberg zelf over bellen. Houd er wel rekening mee dat de helpdesk het aan het begin van het schooljaar erg druk heeft. Je kunt ook de gegevens aan Linda le Grand sturen. We verzamelen de gegevens dan voor de hele school en sturen ze in één keer door naar Malmberg.
Malmberg koppelt je gegevens dan aan het nieuwe schoolaccount
Docentenmateriaal Noordhoff
Koppeling Entree-account
Wanneer u via SOMtoday klikt op een linkje naar online docentenmateriaal van Noordhoff Uitgevers, dan maakt u automatisch gebruik van het school Entree-account dat SOMtoday voor uw school heeft geregeld.
Dit school Entree-account is een ander account dan uw persoonlijk Entree-account. U krijgt dan een Noordhoff Uitgevers-scherm waarin wordt gevraagd om een activeringscode. Om ervoor te zorgen dat u dit scherm niet meer krijgt, hebben wij uw persoonlijke Entree-account ontkoppeld. U hoeft hiervoor niets te doen.Dit heeft geen gevolgen voor uw SOMtoday account.
Als u vanaf nu vanuit SOMtoday klikt op het online docentmateriaal van Noordhoff Uitgevers, krijgt u éénmalig een Noordhoff Uitgevers-inlogscherm.
U moet dan inloggen met uw Noordhoff Uitgevers-account. Nadat u bent ingelogd zult u dit inlogscherm niet meer krijgen, en kunt u vanuit SOMtoday eenvoudig uw online docentenmateriaal van Noordhoff Uitgevers openen.
Deze leermiddelen moeten eenmalig geactiveerd worden met een activeringscode.
Deze activeringscode krijg je na de bestelling van je leermiddelen toegestuurd.
Bij een tweede keer openen van het leermiddel vanuit SOMtoday wordt de docent direct herkend en toegelaten
Hoe ga je te werk?
Ga naar SOMtoday, tabje leermiddelen
Zet de leermiddelen (docent) klaar waar je een licentie voor hebt.
Klik op één van de linkjes naar het leermiddel.
Log nu EENMALIG aan met je THIEME-account.
Je SOM-account wordt nu automatisch gekoppeld aan ThiemeMeulenhoff. De rest van het jaar kun je nu gewoon vanuit SOM je docentenmateriaal bereiken.
Log je altijd aan met je persoonlijk entree-account en weet je de gegevens van je Thieme-account niet meer? Dat is op te lossen.
· Ga naar een schone browser
· Log aan met je persoonlijk entree-account
· Open in een nieuw tabblad. Mijn.thiememeulenhoff.nl
· Je wordt nu doorgestuurd naar je eigen pagina bij thiememeulenhoff. Je kunt hier je gebruikersnaam zien. Je wachtwoord kun je wijzigen (en onthouden J )
· Je weet nu weer hoe je met je ThiemeMeulenhoff-account kunt aanmelden.
De resultaten op digitale oefeningen in het leermateriaal worden op leerlingniveau opgeslagen. Blijft een leerling zitten, dan heeft dit tot gevolg dat bij aanvang van het schooljaar de antwoorden van vorig jaar nog steeds in het digitale leermateriaal te zien zijn.
Dat is uiteraard geen wenselijke situatie.
Verschillende uitgevers gaan hier verschillend mee om:
Malmberg
Een docent kan zelf per paragraaf de uitkomsten van een leerling wissen. Dit is uiteraard nogal tijdrovend bij doublures.
Alternatief is om de helpdesk te bellen: 073 6288766 de helpdesk van Malmberg kan een procedure uitvoeren waardoor de antwoorden van een specifieke leerling worden gewist.
Thieme
Noordhoff
Bij materiaal van Noordhoff is de enige mogelijkheid dat de leerling zelf per opgave klikt op de toets 'maak opgave opnieuw'.
Hieronder de tekst die Noordhoff op de eigen site heeft geplaatst:
"Vanaf schooljaar 2016/2017 kunnen leerlingen nu zelf hun scores verwijderen door de opdrachten opnieuw te maken. Wanneer een leerling een opdracht opnieuw heeft gemaakt ziet u de nieuwe score in uw dashboard. Wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheid om als docent zelf het dashboard op te schonen. Dit is vooralsnog niet beschikbaar bij start van het schooljaar 2017/2018."
Deze tekst staat ook nu (start schooljaar 2018-2019) nog op de site. Navraag bij de helpdesk leerde dat dit ook momenteel nog de enige mogelijkheid is.
Iedereen ziet in SOM het actuele rooster. Is er een wijziging, dan wordt je rooster vanzelf bijgewerkt. Daarnaast wordt de wijziging via email naar je toe gestuurd. SOMtoday verplaatst NIET automatisch het huiswerk. (dat kan ook niet, want SOMtoday kan niet automatisch bepalen wat jij nu met het huiswerk wilt doen).
Ook het digitale materiaal voor docenten is - net als het materiaal voor de leerling - bereikbaar via het schoolaccount.
Wat is een schoolaccount?
Een schoolaccount betekent, dat wanneer je bent aangemeld op SOM, je m.b.v. die gegevens ook bij veel andere systemen wordt herkend: op de sites van de grote uitgevers, bij Wikiwijs, bij Teleblik etc. Je hoeft daar dan niet meer opnieuw aan te melden.
Tabje leermiddelen
Het is handig, je docentenmateriaal aan het begin van het jaar te plaatsen op het tabje 'leermiddelen' in SOMtoday. Klik je van daaruit op de link naar het materiaal, dan meld je automatisch aan met je schoolaccount en hoeft niet opnieuw in te loggen.
In onderstaand filmpje zie je hoe je het docentenmateriaal van de uitgevers op het tabje leermiddelen kunt plaatsen.
Leermiddel plotseling niet meer zichtbaar in SOMtoday
Het kan voorkomen dat je jouw leermiddel plotseling niet meer in SOMtoday ziet staan. Bijna altijd komt dat doordat je per ongeluk op het rode knopje 'deactiveren' hebt geklikt. Geen nood: dit is gemakkelijk te verhelpen. Klik op de link hieronder om te zien hoe je dat doet.
SOMtoday biedt de mogelijkheid een apart 'ouderaccount' aan te maken. Dit werkt nog niet op het Mondriaan omdat we eerst de integratie van SOM op het Hooghuis achter de rug willen hebben.
Is dat helemaal gelukt, dan gaan we ook ouderaccounts uitrollen. Ouders zien dan (als ze meer kinderen op het Hooghuis hebben) eerst een keuzescherm waarbij ze kunnen kiezen voor welk kind ze verder willen kijken.
Tot aan de uitrol van een ouderaccount kijken ouders mee met het account van hun kind(eren).
SOMtoday biedt de mogelijkheid een apart 'ouderaccount' aan te maken. Dit werkt nog niet op het Mondriaan omdat we eerst de integratie van SOM op het Hooghuis achter de rug willen hebben.
Is dat helemaal gelukt, dan gaan we ook ouderaccounts uitrollen. Ouders zien dan (als ze meer kinderen op het Hooghuis hebben) eerst een keuzescherm waarbij ze kunnen kiezen voor welk kind ze verder willen kijken.
Tot aan de uitrol van een ouderaccount kijken ouders mee met het account van hun kind(eren).
Met Office365 is heel veel mogelijk. Je hebt de beschikking over heel veel tools: van OneDrive tot Sway. Klikken op het icoontje linksboven brengt alle mogelijkheden in beeld.
Je hoeft natuurlijk al die mogelijkheden niet (direct) te gebruiken, maar er zitten er een aantal bij die in de les of voor jezelf goed van pas kunnen komen.
Uiteraard gebruikt iedereen wel de email, agenda, 'personen' en OneDrive.
We hebben als Hooghuis een eigen SharePoint-omgeving. Deze omgeving is bedoeld om met collega's samen te werken en te delen. Dit kunnen collega's zijn binnen je eigen locatie, maar ook Hooghuisbreed of Carmelbreed.
Daarnaast is het mogelijk mensen van buiten Carmel toegang te geven, bijvoorbeeld voor landelijke projecten.
Let op: leerlingen hebben geen toegang tot SharePoint.
ICT-hulp van het Hooghuis
Je vindt hier mededelingen, meldingen over eventuele storingen en een schat aan handleidingen rond het inrichten van je werkplek, printen etc.
Het arrangement Start nieuwe schooljaar 2018 - 2019 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.