Thema: Bevolking en ruimte - hv123

Thema: Bevolking en ruimte - hv123

Inleiding

Dit thema gaat over Bevolking en ruimte. De onderwerpen zijn:

  • Demografische transitie
    Naarmate de welvaart toeneemt zie je geboorte- en sterftecijfers na verloop van tijd dalen. Die overgang van hoge geboorte- en sterftecijfers naar lage heet demografische transitie.
  • Spreiding bevolking
    Om aan te geven of het aantal mensen dat in een gebied woont hoog of laag is, gebruik je de term bevolkingsdichtheid. Hoe verspreid de bevolking woont over de wereld, heeft te maken met natuurlijke en sociaaleconomische factoren.
  • Bevolkingsgroei
    Welke (economische) gevolgen de snelle groei van de wereldbevolking heeft op langere termijn is nog niet te overzien. Met de ecologische voetafdruk kun je consumptiegedrag of leefstijl van mensen en bevolkingsgroepen met elkaar vergelijken.
  • Emigratie
    Mensen emigreren om economische, politieke of persoonlijke reden.  Maar er verhuizen ook mensen terug naar Nederland om verschillende positieve of negatieve redenen. Deze (terug)verhuizing heet migratie.
  • Immigratie
    Mensen komen naar Nederland om te werken, om hun land te ontvluchten of om een beter bestaan op te bouwen. Het waren niet alleen inwoners uit voormalige koloniën, maar ook gastarbeiders, vluchtelingen en asielzoekers.
  • Urbanisatie
    Urbanisatie was een gevolg van mechanisatie in de landbouw. De werkgelegenheid op het platteland nam af dus mensen trokken naar de steden om te gaan werken. Er ontstonden steeds grotere steden, agglomeraties en megasteden. De tegenstelling tussen rijk en arm was groot in de steden, er ontstonden krottenwijken. In Nederland ontstaan ook agglomeraties en de ruimte is schaars (en duur). Mensen vluchten de stad uit (suburbanisatie). Er ontstaan Vinex-wijken en woonerven. Later werden oude stadskernen vernieuwd en volgde terugkeer naar gerenoveerde buurten (re-urbanisatie).
  • Ruimte om te wonen
    De Vijfde Nota/Nota Ruimte gaat over de ruimteverdeling in Nederland voor wonen, werken, recreëren, natuur, infrastructuur, water en landbouw. Oude stadscentra hebben karakteristieke kenmerken, tuindorpen hebben de bijnaam 'betondorp'. Door de bevolkingsgroei was na de oorlog behoefte aan veel hoogbouw (flats). Rond de jaren 70 ontstonden woonerven en Vinex-wijken, de mensen wilden weer kleiner en buiten de stad wonen. Er zijn woonwensen met betrekking tot wonen in de stad, die na grootscheepse renovatie weer in trek is om te wonen.
  • Vrije tijd en recreëren
    De besteding van vrije tijd is in de loop der jaren sterk veranderd. We hebben meer vrije tijd en meer geld te besteden om te recreëren. Dat doen we niet alleen dicht bij huis maar ook in het buitenland, dankzij de komst van goedkope vluchten naar het buitenland en goedkopere vakantiebestemmingen.

Colofon

Het arrangement Thema: Bevolking en ruimte - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-07-15 11:43:56
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Bevolking en ruimte' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO en VWO leerjaar 3. In het thema "Bevolking en ruimte" worden acht verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp heet "Demografische transitie" en er worden vier landen besproken: Nederland, Marokko, China en India. We kijken naar de opbouw van hun bevolkingspiramides en daarmee naar de kindersterfte en de geschatte leeftijd van de bevolking. Ten slotte wordt het demografische transitie model besproken, met de kenmerken van alle vijf de fases en de bijbehorende bevolkingspiramides. Het tweede onderwerp, genaamd "Spreiding bevolking", bespreekt het verschil tussen bevolkingsdichtheid en bevolkingsspreiding. We kijken naar fysische factoren die ervoor zorgen dat mensen op bepaalde plekken willen wonen en op andere juist niet. Daarna behandelen we push- en pullfactoren als redenen om ergens wel of niet te willen wonen. Het derde onderwerp, "Bevolkingsgroei", bespreekt de toenemende wereldbevolking en de verwachtingen voor 2050. We leggen de ecologische voetafdruk uit en hoe een te grote ecologische voetafdruk problemen kan veroorzaken. Het onderwerp "Emigratie" behandelt verschillende redenen waarom mensen willen emigreren, zoals economische, politieke en persoonlijke redenen. We bespreken ook remigratie, wanneer mensen na emigratie terugkeren. In het onderwerp "Immigratie" leggen we uit wat dit begrip inhoudt en hoe het koloniale verleden vaak van invloed is op de herkomst van immigranten. Deze mensen worden vaak gastarbeiders genoemd, maar er zijn ook andere soorten immigranten, zoals vluchtelingen en asielzoekers. Het onderwerp "Urbanisatie" bespreekt redenen waarom mensen naar de stad trekken, waarbij ook industrialisatie wordt behandeld. Door deze hoge urbanisatie ontstaan megasteden, waarbij ook problemen zoals krottenwijken ontstaan. Tot slot bespreken we urbanisatie in Nederland. Het onderwerp "Ruimte om te wonen" beschrijft de opbouw van Nederlandse steden en verschillende wijken. Waar mensen kunnen en willen wonen hangt af van verschillende persoonlijke kenmerken. Het laatste onderwerp, genaamd "Vrije tijd en recreëren", beschrijft eerst de geschiedenis van vrije tijd en de verschillende vormen van vrijetijdsbesteding. Daarna geven we voorbeelden van recreatie in Nederland en in het buitenland.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Bevolkingskenmerken; Migratie; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
20 uur en 30 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolking en ruimte, bevolkingsgroei, demografische transitie, hv123, immigratie, spreiding bevolking, stercollectie, vwo123

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2016).

Kennisbank Aardrijkskunde - hv123

https://maken.wikiwijs.nl/87198/Kennisbank_Aardrijkskunde___hv123

VO-content - Toetsen. (2019).

D-toetsen Aardrijkskunde hv123

https://maken.wikiwijs.nl/151567/D_toetsen_Aardrijkskunde_hv123

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Bevolking en ruimte

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open