Thema: Zintuigen - v456

Thema: Zintuigen - v456

Intro

Optimale samenwerking

De musici in het symfonieorkest beginnen met spelen en de hardloper gaat van start.
Op welke manier ontvangen zij het signaal om te gaan beginnen?
Hoe wordt het signaal verwerkt?
Hoe worden spieren in gang gezet om de strijkstok in beweging te brengen?
En hoe komen de benen in beweging?
Praat hierover met een klasgenoot na het kijken van de video's.

Kijk de eerste anderhalve minuut van de volgende video over het werk van een dirigent:

Kijk nu de video van het starten van de atleten bij de 100 m sprint voor mannen.

In dit thema ga je de antwoorden zoeken op de volgende vragen:

Bij zowel musici en sporters is een optimale samenwerking tussen zintuigen, spieren en het zenuwstelsel belangrijk. Wat als er daarin iets misgaat?

Op welke manier kunnen een oogarts, neuroloog en revalidatiearts een musicus of sporter ondersteunen om beter te presteren? Of om na een blessure weer terug te komen?
Waar let een behandelend arts op om een diagnose te stellen en welke behandelingen kan zij/hij toepassen? Dat onderzoek en ontdek je in de drie modules die bij dit thema horen.

Kijk voor je nu verder gaat eerst de volgende video. Maak eventueel aantekeningen. De informatie uit de video kun je gebruiken bij het maken van de modules bij dit thema.


Succes!

Colofon

Het arrangement Thema: Zintuigen - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-23 10:13:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit thema Zintuigen is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO. Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:

www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org


Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit thema heet zintuigen. Aan het eind van dit thema: beschrijf je de samenhang van de regeling van lichaamsprocessen op moleculair niveau onder andere mt behulp van het principe van een regelkring en chemische evenwichten. beschrijf je het belang van (de samenwerking tussen) spier-, zenuw- en hormoonstelsel. beschrijf je delen van het zenuwstelsel, hun bouw, functies en werking. benoem je soorten zenuwcellen aan de hand van hun functie. beschrijf je de relatie tussen zintuigen en het zenuwstelsel. leg je het algemene principe en de werking van een zintuig uit, met behulp van de begrippen adequate prikkel en drempelwaarde. legt je uit wat het al dan niet hebben van bepaalde zintuigen betekent voor organismen. beschrijf je de relatie van het zintuigstelsel met het spier-, zenuw- en hormoonstelsel. benoem je de uitwendige en inwendige delen van het oog en leg je uit welke functies ze hebben. beschrijf je de werking van de lens en legt een relatie tussen lensafwijkingen en corrigerende hulpmiddelen. leg je de bouw, werking en functie uit van de belangrijkste bij beweging betrokken organen van mens en dier en verklaar je daarbij de relatie tussen vorm en functie toe.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Interactie; Biologie; Zintuigen; Waarneming;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
22 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, hormoonstelsel, lens, lensafwijking, lichaamsprocessen, spierstelsel, stercollectie, vwo4/5/6, zenuwstelsel
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open