Thema: Biologie van de cellen - v456

Thema: Biologie van de cellen - v456

Intro

We beginnen dit thema met de allerbelangrijkste cellen in je leven: de twee cellen waaruit jij bent ontstaan.
Eicel en zaadcel.
Na de bevruchting gaat de bevruchte eicel zich delen. De cellen zijn in aanleg allemaal hetzelfde, al snel ontstaan verschillen.
Die ene bevruchte eicel groeit uit tot een mens met ruim 200 verschillende celtypen en een totaal van 1010 cellen. Kijk maar eens naar de volgende video. Wat gebeurt er met de cellen in de video?

Na de bevruchting gaat de bevruchte eicel zich delen. De cellen zijn in aanleg allemaal hetzelfde, al snel ontstaan verschillen.
Die ene bevruchte eicel groeit uit tot een mens met ruim 200 verschillende celtypen en een totaal van 1010 cellen.

Als je de levensverschijnselen van organismen wilt begrijpen, moet je in ieder geval ook de cel en de onderdelen daarvan bestuderen.
In dit thema bestudeer je de bouw van planten, dieren, schimmels en bacteriën en je leert waarom virussen geen cellen zijn.

Bij celonderzoek is de microscoop onmisbaar. In de eerste module werk je zelf met de microscoop.

Colofon

Het arrangement Thema: Biologie van de cellen - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-10 11:41:51
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit thema Biologie van de cellen is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO.
Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:

www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org


Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit thema heet biologie van de cellen. Aan het eind van dit thema: beschrijf je de kenmerken van bacteriën en virussen. benoem je delen waaruit een cel is opgebouwd en delen waardoor een cel kan zijn omgeven. wijs je de delen van een cel of de omgeving van de cel aan in afbeeldingen of in modellen. benoem je de functies van de delen van de cel. beschrijf je een aantal verschillende typen cellen. beschrijf je hoe cellen met hetzelfde DNA toch kunnen verschillen in vorm en functie. beschrijf je dat cellen zichzelf reguleren en daarbij een dynamisch evenwicht in stand houden. herken je de rol van het cytoskelet bij het transport binnen cellen. beschrijf je dat celdifferentiatie tot stand komt doordat alleen bepaalde genen tot expressie komen. leg je uit dat bepaalde stoffen door passief transport en andere door actief transport membranen kunnen passeren. licht je toe dat de effecten van osmose verschillen bij plantaardige en dierlijke cellen. beschrijf je de relatie tussen de osmotische waarde binnen en buiten een cel en de invloed daarvan op de stevigheid van de cel en het organisme. beschrijf je hoe cellen zich op een gecontroleerde zich delen en daarbij verschillende fasen van doorlopen. benoem je dat cellen zich ongecontroleerd kunnen gaan delen, dat er fouten in het DNA tot stand komen en hoe dat tot tumoren kan leiden. benoem je dat cellen verouderen en afsterven en hoe dat gereguleerd is. beschrijf je de bouw van DNA en RNA. beschrijf je hoe de basenvolgerde van DNA bepaald kan worden.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologische eenheid; Biologie; Cel;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
38 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, basenvolgorde, biologie, cellen, cytoskelet, dna, passief transport, rna, stercollectie, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open