Verlichting - hv123

Verlichting - hv123

Intro

De Verlichting is de periode van ongeveer 1650 tot 1800.
In deze periode werd er veel nagedacht over hoe de maatschappij ingericht zou moeten worden. Wetenschappers probeerden antwoord te geven op vragen als ‘Wat moet de rol van de kerk zijn?’ en ‘Wie moet het land besturen?’.

In deze opdracht bestudeer je de ideeën van een aantal van deze wetenschappers.

In de video hieronder kun je zien hoe de wetenschappelijke revolutie overging in de Verlichting. Bespreek na het kijken met een klasgenoot welke invloed de wetenschappelijke revolutie had op de start van de Verlichting.

Colofon

Het arrangement Verlichting - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-04-03 13:54:46
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 7 met het onderwerp: Verlichting. De Verlichting is de periode van ongeveer 1650 tot 1800. In deze periode werd er veel nagedacht over de maatschappij. Wetenschappers probeerden antwoord te geven op vragen als: 'Wat moet de rol van de kerk zijn?' en 'Wie moet het land besturen?' In deze les komen ideeën van een aantal van deze wetenschappers aan bod. De Verlichting zorgde voor nieuwe ideeën rondom verdeling rondom macht, kennis en wetenschap, verdeling tussen kerk en staat en hoe er naar de vrijheid/gelijkwaardigheid van de burger werd gekeken. Uitgangspunten zijn hierbij natuurrecht, vrijheid en de rede. Belangrijke denkers van de Verlichting zijn Adam Smith, Decartes, Diderot, Rousseau, Spinoza, Voltair, Locke en Montesquieu. Verlicht absolutisme was dat vorsten zich aangetrokken voelden tot de Verlichtingsideeën maar niet volledig afstand namen van hun macht. Dergelijke vorsten noemen we verlicht despoten. Voorbeelden hiervan zijn Thomas Hobbes, Catharina de Grote en Frederik II van Pruisen. Begrippen die verder bij deze les horen zijn: trias politica, sociaal contract, ratio en rede, vrije marktprincipe, liberalisme, rationeel wereldbeeld en Maatschappij vóór de Verlichting (rond 1650).
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Denken over staat en maatschappij in de Verlichting; De Verlichting; De tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, de verlichting, geschiedenis, hv123, kerk en staat, stercollectie, verdeling macht, verlicht despoten, vrijheid en gelijkwaardigheid, wetenschap

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open