Twee revoluties - hv123

Twee revoluties - hv123

Twee revoluties

Intro

In de tweede helft van de 18e eeuw maken de Engelse koloniën in Noord-Amerika zich los van hun moederland.
Op 14 juli 1789 start de Franse Revolutie met een bestorming van de Bastille door de bevolking van Parijs. De opstand zou het einde betekenen van het koninkrijk Frankrijk.

In deze opdracht staan de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en de Franse Revolutie centraal. Je vergelijkt de opstand van de Amerikaanse koloniën met de Franse Revolutie.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht:

  • kun je in eigen woorden vertellen wanneer de Amerikaanse en Franse Revolutie plaatsvonden.
  • kun je uitleggen wat de oorzaken waren van de Amerikaanse en de Franse Revolutie en de overeenkomsten en verschillen analyseren.
  • kun je beschrijven wat de gevolgen waren van de Amerikaanse en de Franse Revolutie.

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag

Stap

Activiteit

Stap 1

Je kunt na het lezen van de Kennisbanken 'Democratische revolutie' en 'Noord-Amerika' vragen beantwoorden over het ontstaan van de Amerikaanse Revolutie.

Stap 2

en

Je kunt na het lezen van de Kennisbank 'Franse Revolutie' vragen beantwoorden over de oorzaken en de gevolgen van de Franse Revolutie.

Stap 3

Na het lezen van 'de verklaring van de rechten van de mens en de burger' kun je op verschillende gebieden uitleggen wat de invloed van deze verklaring is.

Stap 4

Je kunt de ontwikkeling van de Franse Revolutie koppelen aan de ideeën van de Verlichting.

Afronding

Onderdeel

Activiteit

Begrippenlijst

Hier vind je de kennisbank en de begrippenlijst die horen bij deze opdracht.

Eindopdracht A

Als je kiest voor eindopdracht A maak je de toets 'Twee revoluties'.

Eindopdracht B

Als je kiest voor eindopdracht B geef je in een schema een vergelijking van de Franse en de Amerikaanse Revolutie.

Terugkijken

Terugkijken op de opdracht.


Benodigdheden
Geen bijzonderheden.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 uur nodig.

 

 

Aan de slag

Stap 1: Amerikaanse Revolutie

Amerikaanse Revolutie

De 18e eeuw was een periode met veel oorlog en revoluties. Er was verzet tegen de macht van de absolute vorsten en de kerk. Rijke burgers wilden politieke inspraak. Verlichtingsfilosofen leverden nieuwe ideeën over de staat en de verdeling van de macht. Steeds meer mensen waren het hiermee eens.

De gevestigde orde was niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Niet alleen Europa kreeg te maken met democratische revoluties, ook in Noord-Amerika werd gevochten voor zelfstandigheid en democratie.

Bestudeer uit de Kennisbank Geschiedenis de volgende twee onderdelen.
Lees alle pagina's over de Amerikaanse Revolutie!

Democratische revolutie

Voorgeschiedenis Noord-Amerika

Bekijk de volgende video. Lees voor het kijken even de vragen door. 

 

Stap 2: De Franse Revolutie

Executie van Robespierre

Ga naar de Kennisbank Geschiedenis en lees de pagina's over de Franse Revolutie en de Staten-Generaal:

Franse Revolutie

Bekijk ook de volgende video:

Stap 3: Franse Nationale Vergadering

Stap 4: Jean-Jacques Rousseau

Afronding

Begrippenlijst

Democratische revolutie

Kolonie
Een kolonie is een overzees gebiedsdeel dat onder het bestuur van een ander land staat. Vaak wordt zo'n gebied veroverd om winst mee te maken.

Grondwet
De Grondwet is de belangrijkste wet van een staat. Deze wet bepaalt wie de macht in de praktijk uitoefenen in zo’n staat, hoe dat gebeurt en beschrijft daarnaast de rechten en plichten van elk individu.

Protectionistische politiek
Een stelsel van regels om de handel van het eigen land te beschermen. Engeland deed dit door ervoor te zorgen dat in de Britse koloniën alleen Engelse producten verhandeld mochten worden.

George Washington
George Washington (1732-1799) was generaal, opperbevelhebber van de koloniën in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste president van de Verenigde Staten.

Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
Een verklaring die grotendeels werd opgesteld door Thomas Jefferson en de onafhankelijkheid van de Britse monarchie inhield. Dit was de eerste keer dat Verlichtingsideeën concreet in een staatsdocument werden opgenomen.

Vredesonderhandelingen Engeland
In 1782 startte Engeland de vredesonderhandelingen met de 13 voormalige koloniën. De Britse troepen trokken zich terug. Kort daarop was de stichting van de Verenigde Staten van Amerika als onafhankelijke republikeinse federatie een feit.

Thomas Jefferson
Thomas Jefferson (1743-1826) was aanhanger van de Verlichting en afkomstig uit Virginia. Hij schreef de tekst voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Beroepsleger
Een leger met militairen die vrijwillig deel uitmaken van de krijgsmacht van een staat.

Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog
Veel inwoners van het Britse territorium in Noord-Amerika wilden niet langer onder Brits gezag leven. Veel inwoners van Brits-Amerika kwamen daarom in opstand tegen de Britse overheid, de bekendste opstand is de Boston Tea Party. De Amerikanen gingen oorlog (1774-1783) tegen de Britse overheerser voeren, zodat het door hen veroverde gebied een nieuw land zou kunnen vormen: dat werd de Verenigde Staten van Amerika.

Trias politica
Trias politica, bedacht door verlichtingsfilosoof Montesquieu, wordt ook wel de driemachtenleer genoemd. Het is een politiek systeem dat er voor zorgt dat de macht in drie delen is verdeeld: de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht. Het idee achter de trias politica was dat er niet een macht zou ontstaan die de overhand zou krijgen.

Boston Tea Party
Een protest van de Amerikaanse kolonisten tegen de Britste overheid op 6 december 1773. Ladingen thee van de Britse schepen werden hierbij vernietigd.

Federatie
Bond van samenwerkende staten die elk hun eigen zelfstandigheid houden. De Verenigde Staten van Amerika was een federatie van staten waarbij elke staat een eigen bestuur had.

Koning George III van Engeland
Koning George III was koning van Groot-Brittannië en Ierland. Na de vereniging van deze twee landen was hij voortaan koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland tot aan zijn dood. Hij was in vele oorlogen verwikkeld die hem veel geld kostten. Om dit te kunnen betalen verhoogde hij de belastingen.

Migrantenstroom
Grote groep mensen die van één land naar een ander land verhuizen, in de 17e en 18e eeuw kwam er zo'n stroom op gang van Europa naar Amerika.

Jacobijnen
De Jacobijnen vormden een radicale groep en wilden vooral de belangen van het gewone volk behartigen. Zij waren voor verdeling van bezit en macht en wilden een verbod op het christendom.

Periode van terreur
Er vond een machtsgreep van de Jacobijnen plaats. Onder leiding van de advocaat Robespierre volgde een periode van terreur. Iedereen die verdacht werd van verraad aan de revolutie werd gevangen gezet en onthoofd. Het gevolg was dat vele Fransen (ca. 40.000) de dood ondervonden.

Girondijnen
Girondijnen kwamen vooral voort uit de gegoede burgerij. De belangen van de middenklasse en een rationele wetgeving stond bij de Girondijnen voorop. Zij waren tevreden met een in macht beperkte koning, kiesrecht en afschaffing van de standenmaatschappij.

Vorming Nationale Garde
De Nationale Garde was een leger van vrijwilligers, dat werd geformeerd tijdens de Franse Revolutie. De Nationale Garde moest de orde bewaken en het land verdedigen.

Eed op de Kaatsbaan
Nadat koning Lodewijk XVI de Staten-Generaal na veel rumoer had gesloten namen vertegenwoordigers van de derde stand hun intrek in een soort sporthal om daar een eed af te leggen waarmee ze zwoeren een Grondwet te maken.

Democratische revolutie
Ingrijpende politieke verandering, waarbij een democratische grondwet ingevoerd wordt.

Franse Revolutie
De Franse Revolutie brak in 1789 uit toen de bevolking van Parijs in opstand kwam tegen het bestuur van de koning. De leus van die opstand was ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. Ze eisten inspraak en richtten zelf een regering op. Frankrijk werd toen een republiek.

Robespierre
Onder leiding van de advocaat Robespierre vond er een machtsgreep van de Jacobijnen plaats. Zo volgde een periode van terreur. Velen vonden door zijn toedoen de dood door de guillotine. In 1794 was hij zelf aan de beurt en eindigde zijn leven door de guillotine.

Lodewijk XVI
Lodewijk XVI regeerde als koning van de Fransen tot 1792. Al het geld dat in de schatkist kwam was opgemaakt door zijn voorgangers. In de hoop op begrip en financiële steun riep hij sinds lange tijd de Staten-Generaal bij elkaar. Toen hij dit niet kreeg en er een opstand ontstond, probeerde de koning te vluchten. Dit mislukte, koning Lodewijk XVI werd als burger veroordeeld tot de dood en werd onthoofd.

Napoleon Bonaparte
Na de Franse Revolutie ontstond een lange periode van chaos in de politiek. In 1799 profiteerde generaal Napoleon Bonaparte daarvan en greep de macht. In 1804 liet hij zichzelf tot keizer van Frankrijk kronen.

Pruikentijd
In een groot deel van Europa was het in de achttiende eeuw bij de adel mode om grote pruiken te dragen. Deze mode kwam vanuit Frankrijk.

Eindopdracht A: Toets

Als je kiest voor eindopdracht A maak je de toets 'Twee revoluties'.

Als je alle vragen beantwoord hebt, zie je je score.
Je krijgt van de vragen die je fout hebt, het goede antwoord te zien.

Eindopdracht B: Tabel maken

Vergelijk de Amerikaanse Revolutie en de Franse Revolutie in ieder geval op de volgende punten:

  • De periode waarin de revoluties plaatsvonden.
  • De oorzaak van de revoluties.
  • Het gebruik van geweld.
  • Het gevolg van de revoluties (denk o.a. aan de Grondwet).

Zien jullie nog meer overeenkomsten of verschillen tussen beide revoluties?

Verwerk de overeenkomsten en verschillen in een tabel of schema.
Vraag commentaar op jullie schema van een ander tweetal.
Geef op een goede manier feedback op hun schema.

Beoordeling:

  • Het schema/de tabel geeft een duidelijk beeld van beide revoluties. 
  • Het schema/de tabel laat de verschillen en de overeenkomsten zien tussen beide revoluties. 
  • Het schema/de tabel is op een verzorgde manier vormgegeven.
  • Aan de hand van het schema/de tabel zijn makkelijk conclusies te trekken. 

Klaar?
Laat jullie schema beoordelen door de docent.

Tabel maken

Een tabel of schema is een manier om gegevens in beeld te brengen, op zo’n manier dat het er overzichtelijk uit ziet.

 

Terugkijken

Intro

  • Lees de intro van deze opdracht nog eens door.
    Klopte je verwachtingen van de beide revoluties?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je alles uitleggen over de Franse en Amerikaanse revolutie?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 2 uur met de opdracht bezig zou zijn. Waarschijnlijk had je de tijd wel nodig als je eindopdracht B koos, maar als je hebt gekozen voor eindopdracht A, had je dan veel tijd over?
  • Inhoud
    Was de inhoud van de opdracht nieuw voor je of wist je het meeste al?
    Schrijf op wat nieuw voor je was.
  • Eindopdracht
    Wat vond je van de eindopdracht?
    Had je vrije keus tussen eindopdracht A of B? Zo ja, was je achteraf tevreden over je eigen keus?
  • Het arrangement Twee revoluties - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2024-04-03 16:10:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 7 met het onderwerp: Twee revoluties. De 18e eeuw was een tijd van oorlog en revolutie. Mensen kwamen in opstand tegen absolute vorsten en de kerk, en wilden politieke inspraak. Verlichtingsfilosofen brachten nieuwe ideeën over de staat en machtsverdeling. In Europa en Noord-Amerika vochten mensen voor onafhankelijkheid en democratie. In de Amerikaanse koloniën ontstond een opstand tegen Britse belastingen en gebrek aan inspraak. Dit leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de oprichting van de Verenigde Staten. Thomas Jefferson schreef de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, gebaseerd op Verlichtingsideeën. In Frankrijk leidde ontevredenheid tot de Franse Revolutie. De derde stand riep zichzelf uit tot de Nationale Vergadering en brak de macht van de adel en de koning. Er ontstonden interne tegenstellingen en de revolutie werd radicaler onder de Jacobijnen. Napoleon Bonaparte greep de macht en werd keizer, waarmee de Franse Revolutie eindigde. Begrippen die bij deze les horen zijn kolonie, grondwet, protectionistische politiek, George Washington, vredesonderhandelingen Engeland, continentale leger, beroepsleger, trias politica, migrantenstroom, koning George III van Engeland, Boston Tea Party, federatie, periode van terreur, Girondijnen, Nationale Garde, Eed op de Kaatsbaan, democratische revolutie, Franse Revolutie, Robespierre, pruikentijd, Koning George III van Engeland en Lodewijk XVI.
    Leerniveau
    VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Grondrechten en politieke invloed; Streven naar grondrechten en naar politieke invloed van de burgerij in de Franse en Bataafse revolutie; De tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    amerikaanse burgeroorlog, amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, arrangeerbaar, democratische revolutie, franse revolutie, geschiedenis, hv123, nationale vergadering, stercollectie, twee revoluties

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (2018).

    Geschiedenis Onderbouw

    https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw