Twee revoluties - hv123

Twee revoluties - hv123

Intro

In de tweede helft van de 18e eeuw maken de Engelse koloniën in Noord-Amerika zich los van hun moederland.
Op 14 juli 1789 start de Franse Revolutie met een bestorming van de Bastille door de bevolking van Parijs. De opstand zou het einde betekenen van het koninkrijk Frankrijk.

In deze opdracht staan de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en de Franse Revolutie centraal. Je vergelijkt de opstand van de Amerikaanse koloniën met de Franse Revolutie.

Colofon

Het arrangement Twee revoluties - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-04-03 16:10:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 7 met het onderwerp: Twee revoluties. De 18e eeuw was een tijd van oorlog en revolutie. Mensen kwamen in opstand tegen absolute vorsten en de kerk, en wilden politieke inspraak. Verlichtingsfilosofen brachten nieuwe ideeën over de staat en machtsverdeling. In Europa en Noord-Amerika vochten mensen voor onafhankelijkheid en democratie. In de Amerikaanse koloniën ontstond een opstand tegen Britse belastingen en gebrek aan inspraak. Dit leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de oprichting van de Verenigde Staten. Thomas Jefferson schreef de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, gebaseerd op Verlichtingsideeën. In Frankrijk leidde ontevredenheid tot de Franse Revolutie. De derde stand riep zichzelf uit tot de Nationale Vergadering en brak de macht van de adel en de koning. Er ontstonden interne tegenstellingen en de revolutie werd radicaler onder de Jacobijnen. Napoleon Bonaparte greep de macht en werd keizer, waarmee de Franse Revolutie eindigde. Begrippen die bij deze les horen zijn kolonie, grondwet, protectionistische politiek, George Washington, vredesonderhandelingen Engeland, continentale leger, beroepsleger, trias politica, migrantenstroom, koning George III van Engeland, Boston Tea Party, federatie, periode van terreur, Girondijnen, Nationale Garde, Eed op de Kaatsbaan, democratische revolutie, Franse Revolutie, Robespierre, pruikentijd, Koning George III van Engeland en Lodewijk XVI.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Grondrechten en politieke invloed; Streven naar grondrechten en naar politieke invloed van de burgerij in de Franse en Bataafse revolutie; De tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
amerikaanse burgeroorlog, amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, arrangeerbaar, democratische revolutie, franse revolutie, geschiedenis, hv123, nationale vergadering, stercollectie, twee revoluties

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Amerikaanse Revolutie

De Franse Revolutie

Twee revoluties

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open