Bestuur in de Republiek - hv123

Bestuur in de Republiek - hv123

Intro

Na de opstand tegen de Spaanse koning Filips II was de Republiek der Nederlanden ontstaan. In deze opdracht staat het bestuur in de Republiek centraal. Personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het bestuur van de Republiek waren Johan van Oldenbarnevelt, Johan de Witt, Maurits van Oranje en Willem II van Oranje. Aan het eind van deze opdracht maak je een dubbelportret van twee van deze vier personen.

In de volgende video maak je alvast kennis met het bestuur tijdens de Gouden Eeuw.
Wat was de relatie tussen de stadhouder en de raadspensionaris? Bespreek het met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Bestuur in de Republiek - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-03-19 14:32:33
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 6 met het onderwerp: Bestuur in de Republiek. In 1609 werd het Twaalfjarige Bestand gesloten tussen de Republiek en Spanje, wat resulteerde in de scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De Republiek der Nederlanden groeide uit tot een economische en politieke grootmacht tijdens de Gouden Eeuw. Het land werd geregeerd zonder koning, waarbij de macht werd gedeeld tussen provincies en gewesten. De Staten-Generaal diende als het hoogste politieke orgaan, waarbij de gewesten beslissingen namen met betrekking tot buitenlandse politiek, zoals de oorlog met Spanje. Holland had de meeste politieke invloed en betaalde het grootste deel van de overheidsuitgaven. De Republiek was een calvinistische staat met de gereformeerde kerk als enige door de overheid erkende kerk. Hoewel andere geloofsstromingen officieel verboden waren, werden ze gedoogd. In de zuidelijke provincies bleef het katholicisme de dominante godsdienst. Ondanks spanningen tussen protestanten en katholieken kwam het niet tot openlijke gewelddadigheden. De Republiek bood ook een toevluchtsoord voor vervolgde groepen uit het buitenland. Rijke burgers lieten portretten maken om hun macht en welvaart uit te drukken, en er ontstond een diversiteit aan schilderstijlen, waaronder landschappen en stillevens. De culturele bloei van de Republiek tijdens de Gouden Eeuw trekt tegenwoordig nog steeds veel aandacht van toeristen, door de kunstwerken van bekende schilders, beeldend kunstenaars en architecten. Begrippen verder horende bij deze les zijn: Staten Generaal, raadpensionaris, stadhouder, gewest, soevereiniteit, calvanistische staat, grootmacht, wapenstilstand, economische wereldmacht en kooplieden.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Staatsinrichting van de Republiek; Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland; De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bestuur in de republiek, culturele bloei, economische wereldstad, geschiedenis, gouden eeuw, hv123, staten-generaal, stercollectie, wapenstilstand

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open