Kruistochten

Vooraf

Kruisridders op weg naar Jeruzalem

De kruistochten waren militaire tochten van christenen die naar Jeruzalem gingen. Maar waarom gingen ze eigenlijk naar Jeruzalem? En hoe verliep zo een kruistocht eigenlijk? Hoe is het allemaal begonnen? En hoe was het om een kruisvaarder te zijn? In de eindopdracht gaan jullie antwoorden zoeken op deze vragen.

Leerdoelen

Aan het einde deze cursus moeten jullie antwoord kunnen geven op deze vijf vragen:

1. Ik kan uitleggen hoe de eerste kruistocht begonnen is.
2. Ik kan in eigen woorden uitleggen hoe de eerste kruistocht gegaan is (wat gebeurde er).
3. Ik kan uitleggen hoe de eerste kruistocht afgelopen is.
4. Ik kan drie voorbeelden noemen waarom de  reis van een kruisvaarder zwaar was.
5. Ik kan uitleggen wat de moslims van de kruistocht vonden.

Eindproduct

Jullie gaan antwoord geven op deze vragen in een mooie eindopdracht. In deze opdracht moeten jullie de reis van de kruisvaarder Raymond gaan omschrijven. Zijn reis kunnen jullie op een aantal manieren uitwerken waaruit je zelf mag kiezen. Je kunt kiezen om een:

- Stripverhaal te maken over de reis van Raymond.
- Als Raymond een dagboek zou hebben bijgehouden, hoe zou dat er dan uit hebben gezien? Schrijf het dagboek van Raymond over de avonturen die hij beleefde tijdens zijn reis.
- Raymond had ook een kaart waarop hij zijn route vastlegde. Maak een kaart waarop de plaatsen waar hij is geweest staan aangegeven.
- Maak een poster over de reis van Raymond en de Eerste Kruistocht.

Meer informatie vind je onder het kopje 'Eindopdracht'

Viertallen

De opdrachten(stap 1 t/m 3) maak je alleen. De eindopdracht werk je daarna in viertallen uit. 

Tijd

Voor het werken aan de opdrachten die je zelf moet maken heb je ongeveer 2 lesuren de tijd.
Voor het uitwerken van de eindopdracht hebben jullie, met jullie groepje, 2 lesuren de tijd.

Stap 1

De Eerste Kruistocht

Het filmpje hieronder komt van de site van schooltv. Het filmpje geeft een goed beeld van de oorzaken en het verloop van de eerste kruistocht. Beantwoord bij het kijken van het filmpje de vragen die onderaan de pagina staan. Weet je het antwoord niet? Kijk dan nog eens naar het filmpje.
Je kunt eventueel ook de PowerPoint van de docent nog eens bekijken. Deze PowerPoint vind je onder het kopje 'Materiaal' aan de linkerkant van de website.
 

 

Stap 2

'God wil het'

Moslims

De toespraak van Urbanus

Jaartallen

Stap 3

De route van een kruisvaarder

Bij stap 3 gaan jullie een reis van een kruisvaarder uit de Eerste Kruistocht op een kaart namaken. Jullie gaan informatie op zoeken over de plekken waar een 
kruisvaarder langs kwam en over de dingen die hij onderweg op zijn reis beleefde. Doe het zo:

1. Gebruik een kaart van Europa. De kaart die je kunt gebruiken kun je vinden aan de linkerkant van de website bij 'Materiaal' -> 'Kaart van Europa'. Druk de kaart af op papier!

2. Ga vervolgens op internet op zoek naar informatie over de Eerste Kruistocht (let op zorg ervoor dat de informatie ook echt over de Eerste Kruistocht gaat en niet een van de andere). Je kunt aan de linkerkant van de website bij 'Materiaal' -> 'Links' een aantal websites vinden waar je informatie op kunt zoeken. Daarnaast kan je daar ook als voorbeeld een kaart vinden met de route van de Eerste Kruistocht.

3. Met deze informatie geef je vervolgens op de kaart het volgende aan:

- De route van kruistocht. Welke route namen de kruisvaarders naar Jeruzalem? Teken de route met pen of potlood op de kaart.
- Langs welke belangrijke plaatsen kwamen ze allemaal? Geef dit ook aan op de kaart.

Eindopdracht

Beschrijving
Voor de eindopdracht gaan jullie de reis van een kruisvaarder namaken. Je gebruikt hierbij alle informatie die je bij de stappen 1 t/m 3 gebruikt hebt. 

Jullie gaan je verplaatsen in de plek van kruisvaarder Raymond van Toulouse, een Franse koning die mee heeft gedaan aan de Eerste Kruistocht. Zoals we gezien hebben is de reis van de kruisvaarder vol gevaren en avonturen. In de eindopdracht gaan jullie de reis van zo een kruisvaarder beschrijven. Je mag zelf kiezen hoe jullie dit gaan doen. Je kunt hierbij kiezen uit meerdere opdrachten die jullie uit kunnen werken. In de opdracht moeten in ieder geval de volgende dingen behandeld worden:

Wat moet er in de opdracht zitten?

- De oproep van Urbanus II
- Waarom gingen de kruisvaarders op kruistocht?
- Wat was het doel van de kruistocht?
- Wat voor gevaren kwamen de kruisvaarders onderweg tegen?
- Hoe is de eerste kruistocht geeindigd? 
- Hoe dachten de moslims over de kruistocht?

Hoe pak je dit aan?
De opdracht kan je op 4 verschillende manieren uitwerken. Jullie moeten een keuze maken uit een van de vier opdrachten die links in het menu weergegeven staan. Klik op Eindopdracht -> en een van de vier opdrachten daaronder voor een beschrijving van de Eindopdracht

Samenwerken
De eindopdracht maak je in groepjes van 3 of 4 leerlingen. Het is daarom belangrijk om de taken goed met elkaar te verdelen. Bedenk van tevoren eerst wie wat gaat doen.

Tijd
Voor het uitwerken van de eindopdracht hebben jullie 4 lesuren de tijd. 

Inleveren
De eindopdracht moeten jullie aan het einde van het tweede lesuur bij de docent inleveren. Dit doe je op papier. 

Cijfer
Onder het kopje van de 'Eindopdracht -> Cijfer', kan je vinden hoe de opdracht beoordeeld gaat worden. 

 

Poster

Voor deze eindopdracht gaan jullie een poster maken. Deze poster gaat over de Eerste Kruistocht.

Poster
Op de poster zet je de meest belangrijke informatie of in dit geval de belangrijkste onderdelen van de Eerste Kruistocht. Je kunt bijvoorbeeld verschillende vakken maken op de poster die iets over een bepaald onderwerp vertellen. Daar kan je ook plaatjes bij plakken die bij dat onderwerp passen. Daarnaast moet de poster er ook aantrekkelijk uit zien en logisch ingedeeld zijn. Het belangrijkste is dat de poster alle belangrijke onderdelen over het onderwerp verwerkt zitten, maar er daarnaast ook niet te veel tekst op staat. Een poster moet snel en makkelijk te lezen zijn. Een mooi voorbeeld van zo een poster vind je onderaan de pagina. 

Wat moet er in zitten?
In de poster moeten in ieder geval de dingen hieronder verwerkt worden. Je vertelt daarbij kort iets over de volgende onderwerpen:

- De oproep van Urbanus II
Waarom gingen de kruisvaarders op kruistocht?
Wat was het doel van de kruistocht?
Wat voor gevaren kwamen de kruisvaarders onderweg tegen?
Hoe is de eerste kruistocht geeindigd? 
Hoe dachten de moslims over de kruistocht?

Grootte
De poster moet op een A3 papier gemaakt worden. De docent zorgt voor de vellen A3 papier.

Tijd
Voor deze opdracht hebben jullie 2 lesuren de tijd. Aan het einde van het 2e lesuur, lever je de opdracht op papier bij de docent in. 

Samenwerking
Deze opdracht maak je in groepjes van 4. Je mag zelf kiezen met wie je samenwerkt. Kom je er niet uit met wie je samen wilt werken dan kiest de docent voor jou.

Taakverdeling
Omdat jullie niet alle vier aan hetzelfde onderdeel van de poster kunnen werken, is een taakverdeling erg belangrijk. Zorg er daarom voor, dat je voordat je begint aan de opdracht, een duidelijke taakverderling hebt gemaakt. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen en voorkom je dat je sommige dingen dubbel doet.

Cijfer
De eindopdracht wordt beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. Dit formulier kan je vinden in het menu aan de linkerkant onder het kopje -> 'Eindopdracht'-> 'Cijfer'

Tekst en afbeeldingen.
Je mag de tekst op de computer tikken en opplakken, of met de hand schrijven. De afbeeldingen kan je zelf tekenen of van internet halen. 

Materiaal
Voor het maken van de poster hebben jullie misschien stiften, scharen en lijm nodig. De docent zorgt voor grote gekleurde vellen en teken/lijm materiaal.

Wees creatief
Als de poster er mooi uit ziet kan je ook punten verdienen!

Voorbeeld
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe jullie poster er uit zou kunnen komen te zien. 

Afbeelding: Een voorbeeldposter van het vak Biologie.

Stripverhaal

Voor deze eindopdracht gaan jullie een stripverhaal maken. Dit stripverhaal gaat over de reis die de Kruisvaarder Raymond tijdens de Eerste Kruistocht gemaakt zou kunnen hebben. 

Stripverhaal
Een stripverhaal is een verhaal dat vertelt wordt aan de hand van plaatjes. In het stripverhaal worden de meest belangrijke belangrijkste onderdelen van de Eerste Kruistocht vertelt. Het verhaal moet gaan over kruisvaarder Raymond die allerlei avonturen onderweg beleefd. In het verhaal moeten wel de belangrijkste onderdelen van de kruistochten behandeld worden. 

Wat moet er in zitten?
In de poster moeten in ieder geval de dingen hieronder verwerkt worden. Let op dat wat je vertelt ook in het echt gebeurt zou kunnen zijn. Bedenk dus bijvoorbeeld goed waarom Raymond echt op kruistocht zou gaan en niet dat je zomaar iets bedenkt!!! Je vertelt daarbij kort iets over de volgende onderwerpen:

- De oproep van Urbanus II
Waarom gingen de kruisvaarders op kruistocht?
Wat was het doel van de kruistocht?
Wat voor gevaren kwamen de kruisvaarders onderweg tegen?
Hoe is de eerste kruistocht geeindigd? 
Hoe dachten de moslims over de kruistocht?

Grootte
Het stripverhaal moet vier , A4 pagina's lang zijn. Jullie maken allemaal dus 1 pagina. 

Tijd
Voor deze opdracht hebben jullie 2 lesuren de tijd. Aan het einde van het 2e lesuur, lever je de opdracht bij de docent in. 

Samenwerking
Deze opdracht maak je in groepjes van 4. Je mag zelf kiezen met wie je samenwerkt. Kom je er niet uit met wie je samen wilt werken dan kiest de docent voor jou.

Taakverdeling
Omdat jullie niet alle vier aan het stripverhaal werken, is een taakverdeling erg belangrijk. Zorg er daarom voor, dat je voordat je begint aan de opdracht, een duidelijke taakverderling hebt gemaakt. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen en voorkom je dat je sommige dingen dubbel doet. 

Cijfer
De eindopdracht wordt beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. Dit formulier kan je vinden in het menu aan de linkerkant onder het kopje-> 'Eindopdracht'-> 'Cijfer'

Tekst en afbeeldingen
Je mag de tekst op de computer tikken en opplakken, of met de hand schrijven. De afbeeldingen kan je zelf tekenen of van internet halen. 

Materiaal
Voor het maken van het stripverhaal hebben jullie misschien stiften, scharen en lijm nodig. De docent zorgt voor het A4 papier en teken/lijm materiaal.

Wees creatief
Als het stripverhaal er mooi uit ziet kan je ook punten verdienen!

Voorbeeld
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe jullie stripverhaal er uit zou kunnen komen te zien. 

Afbeelding: Een stripverhaal van Asterix en Obelix

 

Dagboek

Voor deze eindopdracht gaan jullie een dagboek van een kruisvaarder maken. In dit dagboek gaat over de reis die de kruisvaarder Raymond gemaakt zou kunnen hebben. 

Dagboek
Een dagboek is is een verhaal dat iemand opgeschreven heeft waarin hij of zij per dag verteld wat ze hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld wat ze die dag gedaan hebben, meegemaakt hebben, of dingen waar ze heel blij mee zijn of juist verdrietig over zijn. Jullie gaan in deze opdracht zelf zo een dag boek schrijven. In dit dagboek de worden de belangrijkste onderdelen van de Eerste Kruistocht vertelt. Het dagboek moet gaan over kruisvaarder Raymond die allerlei dingen meemaakt onderweg. In het verhaal moeten wel de belangrijkste onderdelen van de kruistochten behandeld worden. 

Wat moet er in zitten?
In het dagboek moeten in ieder geval de onderstaande onderdelen verwerkt worden. Let op dat wat je vertelt ook in het echt gebeurt zou kunnen zijn. Bedenk dus bijvoorbeeld goed waarom Raymond echt op kruistocht zou gaan en niet dat je zomaar iets bedenkt!!! Je vertelt daarbij kort iets over de volgende onderwerpen:

- De oproep van Urbanus II
Waarom gingen de kruisvaarders op kruistocht?
Wat was het doel van de kruistocht?
Wat voor gevaren kwamen de kruisvaarders onderweg tegen?
Hoe is de eerste kruistocht geeindigd? 
Hoe dachten de moslims over de kruistocht?

Grootte
Het dagboek moet daarnaast vier , A4 pagina's lang zijn. Jullie maken allemaal dus 1 pagina. Tip: in een dagboek schrijven mensen per dag op wat er gebeurt is, vergeet daarom niet de datums op de pagina's erbij te zetten. 

Tijd
Voor deze opdracht hebben jullie 2 lesuren de tijd. Aan het einde van het 2e lesuur, lever je de opdracht bij de docent in. 

Samenwerking
Deze opdracht maak je in groepjes van 4. Je mag zelf kiezen met wie je samenwerkt. Kom je er niet uit met wie je samen wilt werken dan kiest de docent voor jou.

Taakverdeling
Omdat jullie niet alle vier aan het dagboek kunnen werken, is een taakverdeling erg belangrijk. Zorg er daarom voor, dat je voordat je begint aan de opdracht, een duidelijke taakverdeling hebt gemaakt. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen en voorkom je dat je sommige dingen dubbel doet. 

Cijfer
De eindopdracht wordt beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. Dit formulier kan je vinden in het menu aan de linkerkant onder het kopje-> 'Eindopdracht' -> 'Cijfer'

Tekst en afbeeldingen
Je mag de tekst op de computer tikken en opplakken, of met de hand schrijven. Een dagboek heeft meestal geen afbeeldingen en deze hoeven er ook niet in te komen. Wel zou je bijvoorbeeld het dagboek er oud uit kunnen laten zien, of met een mooi handschrift kunnen versieren. 

Materiaal
Voor het maken van het dagboek hebben jullie eigenlijk misschien alleen een pen en papier nodig. De docent zorgt voor het A4 papier.

Wees creatief
Als het dagboek er mooi uit ziet kan je ook punten voor jullie cijfer verdienen!

Voorbeeld
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een echt dagboek er in die tijd uit zag. Deze kan je als voorbeeld nemen. 

Een dagboek uit het jaar 1944
Een dagboek uit het jaar 1099


 

 

Routekaart

Voor deze eindopdracht gaan jullie een routekaart voor een kruisvaarder maken. Op deze routekaart geven jullie de reis aan die de kruisvaarder Raymond gemaakt zou kunnen hebben. 

Routekaart
Een routekaart is is een kaart waarop aangegeven staat hoe iemand moet reizen, of hoe iemand gereisd heeft. Op deze kaart kan je vervolgens de plekken opschrijven waar je geweest bent of waar iets gebeurt is. Bijvoorbeeld waar je die dag geweest bent en wat je gedaan hebt. Jullie gaan in deze opdracht zelf zo een kaart maken. Op deze kaart worden de belangrijkste onderdelen van de Eerste Kruistocht vermeldt. De routekaart moet gaan over kruisvaarder Raymond die allerlei dingen meemaakt onderweg. Je maakt bijvoorbeeld een kaart met daarop de reis van Raymond en geeft op de kaart zijn route aan die hij heeft afgelegd met de belangrijkste plaatsen. Bij deze plaatsen vertel je wat er gebeurt is. Bijvoorbeeld: Raymond is in Jeruzalem geweest waar hij de verovering van Jeruzalem meegemaakt heeft. 

Wat moet er in zitten?
Op de routekaart moeten in ieder geval de dingen hieronder verwerkt worden. Let op dat wat je vertelt ook in het echt gebeurt zou kunnen zijn. Bedenk dus bijvoorbeeld goed waarom Raymond echt op kruistocht zou gaan en niet dat je zomaar iets bedenkt!!! Je vertelt daarbij kort iets over de volgende onderwerpen:

- De oproep van Urbanus II
Waarom gingen de kruisvaarders op kruistocht?
Wat was het doel van de kruistocht?
Wat voor gevaren kwamen de kruisvaarders onderweg tegen?
Hoe is de eerste kruistocht geeindigd? 
Hoe dachten de moslims over de kruistocht?

Deze onderwerpen kun je koppelen aan een plek op de kaart. Waar is bijvoorbeeld de  kruistocht geeindigd? Zet daar een stip en vertel in een vakje bij de kaart iets over hoe de kruistocht geeindigd is. 

Tijd
Voor deze opdracht hebben jullie 2 lesuren de tijd. Aan het einde van het 2e lesuur, lever je de opdracht bij de docent in. 

Samenwerking
Deze opdracht maak je in groepjes van 4. Je mag zelf kiezen met wie je samenwerkt. Kom je er niet uit met wie je samen wilt werken dan kiest de docent voor jou.

Taakverdeling
Omdat jullie niet alle vier aan de kaart kunnen werken, is een taakverdeling erg belangrijk. Zorg er daarom voor, dat je voordat je begint aan de opdracht, een duidelijke taakverderling hebt gemaakt. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen en voorkom je dat je sommige dingen dubbel doet. 

Cijfer
De eindopdracht wordt beoordeeld aan de hand van een beoordelingsformulier. Dit formulier kan je vinden in het menu aan de linkerkant onder het kopje-> 'Eindopdracht' -> 'Cijfer'. 

Tekst en afbeeldingen
Je mag de tekst op de computer tikken en opplakken, of met de hand schrijven. Een kaart heeft meestal geen afbeeldingen en deze hoeven er ook niet in te komen. Wel zou je bijvoorbeeld de kaart er oud uit kunnen laten zien, of met een mooi handschrift kunnen versieren. 

Materiaal
Voor het maken van de routekaart hebben jullie eigenlijk misschien alleen een pen en papier nodig. De docent zorgt voor het A4 papier.

Wees creatief
Als de routekaart er mooi uit ziet kan je ook punten voor jullie cijfer verdienen!

Voorbeeld
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een echte routekaart eruit zou kunnen zien. Deze kan je als voorbeeld nemen. 

Afbeelding: Kaart van de Eerste Kruistocht

 

Cijfer

Open bestand Beoordeling Eindopdracht

Materiaal

PowerPoint

Open bestand Eerste Kruistocht PowerPoint

Kaart van Europa

Deze kaart kun je gebruiken bij Stap 3.

Links

De websites hieronder kan je gebruiken om meer informatie op te zoeken over de Eerste Kruistocht. Deze informatie kan je gebruiken bij het maken van de kaart bij stap 3, of bij het maken van de eindopdracht.

Eerste Kruistocht   http://www.wikikids.nl/Kruistochten
Raymond van Toulouse http://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_IV_van_Toulouse
Eerste Kruistocht   http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Kruistocht
Urbanus II en zijn toespraak      http://www.isgeschiedenis.nl/invloedrijke-mannen/paus-urbanus-ii-aanstichter-van-de-kruistochten/
De Reis naar Jeruzalem http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6693/de-kruistochten.html
Dagboek van een Kruisvaarder http://rozenbergquarterly.com/god-wil-het/
Eerste Kruistocht met kaarten http://middeleeuwen.areinders.nl/html/eerste_kruistocht.html
De Eerste Kruistocht in Google Maps http://www.2travel2.nl/Laatste-nieuws-uit-reiswereld/eerste-kruistochten-van-1095-1099-op-kaart.html

     

Kaart van de Eerste Kruistocht

Hieronder zie je een kaart met daarop de verschillende routes die de kruisvaarders namen tijdens de Eerste Kruistocht. Je kunt een van deze gekleurde routes gebruiken in je opdracht bij stap 3 of de eindopdracht.

Afbeelding: De routes van de Eerste Kruistocht.

Begrippenlijst

 Begrippenlijst

Adel Belangrijke mensen met macht en meer rechten dan de ander. Koran Het heilige boek van de Moslims.
Bestuurder Iemand die meehelpt een gebied te beschermen en er voor zorgt dat dingen goed lopen in een gebied. Kruistochten Veroveringen van Jeruzalem en omgeving door Christenen.
Democratie In een democratie mogen mensen uit het hele land mee beslissen over het bestuur van het land. Levensbeschouwing Ideeen die mensen belangrijke vinden en iets zeggen over de manier waarop zij leven. 
Geestelijke Iemand die werkt voor een godsdienst zoals een monnik of een priester. Monnik Mannelijke geestelijke die in een klooster leeft.
Graaf Bestuurder van een bepaald gebied in de tijd van monniken en ridders. Moslim Aanhanger van de Islam
Heer Edelman die baas was over zijn horigen. Non Vrouw die een klooster leeft en werkt.
Horige Boer met weinig vrijheid, hij hoorde bij en stuk land en moest zijn heer gehoorzamen Preek Godsdienstige uitleg.
Islam Naam van godsdienst die Mohammed heet gesticht. Priester Godsdienstig leider in de katholieke kerk.
Kalief  Opvolger van Mohammed. Profeet Iemand die in opdracht van God voorspellingen doet.
Klooster Gebouw waar monniken en nonnen leven en werken. Ridder Ruiter, Soldaat te Paard.

 

Docentenmateriaal

Les 1

Open bestand Les 1 - Lesvoorbereidingsformulier

Open bestand Les 1 - Monniken en Ridders Powerpoint

Open bestand Les 1 - Filmopdracht

Les 2

Open bestand Les 2 - Lesvoorbereidingsformulier

Open bestand Les 2 - De Arabische Wereld PowerPoint

Open bestand Les 2 - Wereldreligies Vergelijkingsschema

Les 3 & 4

Open bestand Les 3 - Lesvoorbereidingsformulier

Open bestand Les 3 - Kruistochten Powerpoint

Open bestand Les 3 - Ridderborden Uitleg

Open bestand Les 3 - Ridderborden Speelbord

Open bestand Les 4 - Lesvoorbereidingsformulier

Open bestand Les 4 - Setjes

Open bestand Les 4 - Setjes - Kaartblad

Les 5

Open bestand Les 5 - Lesvoorbereidingsformulier

Kahoot

Kahoot over de Eerste Kruistocht: https://play.kahoot.it/#/?quizId=ed294c3a-d155-4c86-88a7-68b569e09ab7

Toetsing

Open bestand Hoofdstuk Toets

Extra

Open bestand Docentenhandleiding

Open bestand Kastelen Werkblad

Open bestand Extra Opdracht - Film - Kruistocht in Spijkerbroek

Overige

Toets

Start

Toets

Start

Toets

Start

  • Het arrangement Kruistochten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Raymond Hoogeveen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-01 15:44:59
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1;
    Leerinhoud en doelen
    Mens en maatschappij; Cultuur, levensbeschouwing en identiteit; Macht, gezag en bestuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten