Welkom op deze webkwestie over bruggen bouwen! Je gaat met behulp van de computer meer ontdekken over brugconstructies. Hieronder kun je lezen wat de bedoeling van een webkwestie is en hoe je hiermee aan de slag kan gaan.
Uitleg webkwestie
Als je nog nooit met een webkwestie hebt gewerkt, dan volgt hier een korte uitleg: aan de linkerkant van je scherm zie je alle onderdelen van de webkwestie. Als je deze onderdelen hebt gevonden is het verder eigenlijk heel simpel: je begint bij 'Inleiding'. Je leest iedere pagina zorgvuldig door en je volgt de stappen die op de pagina beschreven zijn. Dit doe je tot je bij 'Terugblik' bent. De pagina 'Beoordeling' is erg belangrijk. Hier kun je vinden wat jouw opdrachtgever graag als resultaat wil zien.
Als je dit makkelijker vindt: je kunt ook gebruik maken van de knop 'volgende' om naar de volgende pagina te gaan. Je ziet deze knop rechtsonder in je scherm.
Veel plezier met deze webkwestie!
1. Inleiding
Bekijk eerst dit filmpje voordat jullie verder lezen.
Beste bruggenbouwers,
Wat een ramp! Jullie enige mogelijkheid om naar het vaste land te komen, is vernietigd. Er zijn geen boten op het eiland en zwemmen is te ver.Daardoor kunnen jullie niet meer aan de overkant komen en zal er binnen de kortste keren een tekort komen aan levensmiddelen. Er moet dus snel een nieuwe, stevige brug komen.
Wat de precieze opdracht is, lees je in de volgende stap: 'Opdracht'.
2. Opdracht
De ingenieur (de opdrachtgever) wil dat het ontwerp van jullie brug aan de volgende eisen voldoet:
Jullie brug moet een stevige constructie hebben: er moet een speelgoedauto overheen kunnen rijden.
Maak gebruik van de informatie over stevige constructies die jullie tijdens deze webkwestie verkrijgen. In jullie constructie moet hier iets van terug te zien zijn.
Informatie voor een bonuspunt (eindproduct op schaal): Het water waar de brug overheen moet is 80 meter en de brug moet 100 meter lang zijn en 10 meter breed.
Ook worden er eisen gesteld aan jullie samenwerking:
Jullie bespreken en overleggen over de opdracht om zo samen het einddoel te bereiken.
Jullie lossen samen problemen op die jullie tegen komen.
Ga naar 'Werkwijze' om te lezen welke stappen je moet nemen om uiteindelijk een brug te gaan bouwen.
3. Werkwijze
Jullie hebben nu gelezen wat de opdracht is. Hieronder staan de stappen die jullie moeten volgen om aan de slag te kunnen. Om een goed eindresultaat te krijgen, is het belangrijk dat jullie alle stappen zorgvuldig en in de goede volgorde doorlopen!
Op de pagina 'Beoordeling' kunnen jullie lezen op welke punten jullie worden beoordeeld. Kijk hiernaar voordat jullie aan de stappen hieronder beginnen.
Stap 1: Open het werkblad constructies en maak de opdrachten die hierop staan. Zo komen jullie meer te weten over stevige constructie. Jullie maken het werkblad samen. Op die manier kunnen jullie direct overleggen en is de samenwerkig gestart.
Stap 2: Bekijk het volgende filmpje over bruggen bouwen. Let hierbij goed op de tips over een stevig constructie. Kunnen jullie dat ook?
Stap 3:Ga nu naar de pagina 'Bronnen'. Hier vinden jullie websites, afbeeldingen en nog veel meer informatie.
Vinden jullie dat nog niet genoeg? Ga dan op zoek naar je eigen bronnen. Om goede zoekresultaten te krijgen voor extra bronnen kunnen jullie een woordenweb maken. Op de pagina 'Bronnen' staat uitgelegd hoe jullie dit het beste aan kunnen pakken.
Stap 4: Jullie zijn nu aanbeland bij stap 4. Eindelijk kunnen jullie aan de slag! Nou, nog niet helemaal. Er is wat voorbereiding nodig om jullie brug te gaan bouwen:
Kies het materiaal waarmee jullie willen werken. Hieronder vinden jullie een afbeelding met verschillende soorten materialen. Overleg met de leerkracht welk materiaal er voor jullie beschikbaar is.
Maak op papier een schets van jullie ontwerp. Zo krijgen jullie een idee van hoe de brug eruit komt te zien. (LET OP! Jullie hebben op de pagina 'Beoordeling' kunnen lezen dat jullie bonuspunten krijgen voor het op schaal maken van je ontwerp. Denk daaraan tijdens deze stap.)
Zorg nu dat jullie het benodigde materiaal verzamelen en probeer hier wat constructies mee te maken.
Lukt het niet? Gaat het niet zoals jullie willen? Evalueer stap 1 en 2. Dit betekent dat jullie nog eens goed gaan kijken of het juiste materiaal is gekozen of dat de schets misschien te ingewikkeld is.
Stap 5: Nu gaan jullie het ontwerp uit stap 5 bouwen. Denk aan de informatie die jullie hebben gezien en gelezen. Houd ook rekening met de gestelde eisen die jullie hebben gelezen op de pagina 'Opdracht'.
Stap 6: Als jullie bij deze stap aangekomen zijn, dan is jullie brug helemaal af. Zijn jullie dan ook helemaal klaar? Nee! Jullie gaan samen de doelen van deze opdracht evalueren. Wat vonden jullie er van? Ging het zoals jullie van tevoren hadden bedacht? Schrijf dit op en lever dit in bij de leerkracht.
Weten jullie niet meer wat de doelen zijn? Kijk nog even op de pagina 'Opdracht'.
4. Bronnen
Hier vinden jullie enkele bronnen die kunnen helpen met het maken van een stevige brug. Bekijk de bronnen goed en haal de informatie eruit die voor jullie belangrijk is. Let vooral op hoe de bruggen eruit zien. Valt je hier iets aan op? Zijn er constructies die vaak voorkomen?
Hebben jullie het idee dat er nog informatie ontbreekt? Ga dan op zoek naar eigen informatie. Het is belangrijk dat je goede zoektermen gebruikt. Maak eerst samen een woordenweb over wat je al weet. In een woordenweb staat wat je al weet van een onderwerp. Je kunt die trefwoorden dan gebruiken om nieuwe informatie met een zoekmachine op internet te zoeken. Open een leeg woordenweb of maak er zelf één.
5. Beoordeling
Hier vinden jullie de punten waarop jullie beoordeeld worden. Per onderdeel kun je punten krijgen en al deze punten geven uiteindelijk één resultaat voor jullie beiden. Onder aan de tabel vinden jullie nog een extra uidaging om bonuspunten te verzamelen.
Eindbeoordeling:
6. Terugblik
Jullie zijn aan het einde gekomen van deze webkwestie!
Als jullie alle stappen hebben doorlopen, dan zijn jullie heel wat meer te weten gekomen over de constructies van bruggen en hebben jullie een mooi eindproduct gemaakt.
Jullie hebben een brug gemaakt die voldoet aan de gestelde eisen (constructie en stevigheid)
Jullie hebben gebruik gemaakt van de informatie tijdens de webkwestie en dit is terug te zien in de brug die jullie hebben gemaakt.
Jullie hebben op een goede manier samen gewerkt (bespreken en overleggen)
Jullie hebben eventuele problemen samen opgelost
Als jullie hard hebben gewerkt, dan kunnen jullie waarschijnlijk trots zijn op het product dat jullie hebben gemaakt!
Om te controleren of jullie alles hebben gedaan, kunnen jullie de pagina 'Beoordeling' nog een keer bekijken en de vraag hieronder beantwoorden. Als jullie antwoord niet juist is, dan weten jullie dat er nog werk aan de winkel is.
Juist? Jullie zijn nu echte bruggenbouwers geworden en kunnen zo aan de slag bij een waterschap!
7. Docentpagina
Bij het onderzoekend en ontwerpend leren werken kinderen als 'onderzoeker' en 'ontwerper' en ontwikkelen ze met elkaar hun begrip van concepten uit natuur en techniek. Onderzoeken en ontwerpen zijn daarbij geen doel op zich, maar een manier van werken die vanuit de verwondering en nieuwsgierigheid kinderen (samen) laat waarnemen, nadenken, handelen en reflecteren. De onderliggende gedachte is dat kinderen door deze activiteiten tot kennisconstructie komen als zij - onder deskundige begeleiding van de leraar - met elkaar inhoudelijk in gesprek raken over hun waarnemingen en de daaruit voortvloeiende ideeën en gedachten die zij tijdens het onderzoeks- en ontwerpproces ontwikkelen. Naast de cognitieve ontwikkeling geeft dit proces hen ook ruimte voor creativiteit, kritisch nadenken en handelen, samenwerken en informatie delen en biedt zodoende mogelijkheden aan te sluiten bij de talenten van de kinderen en hun brede ontwikkeling. (zie bron)
Titel: Bruggen bouwen!
Onderwerp: stevige constructie maken voor een brug
Het arrangement Droog naar de overkant is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Femke Pieko
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-05-18 15:45:29
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.