Waarom heb je (open) digitaal lesmateriaal nodig? Daar kunnen allerlei verschillende redenen voor zijn. Namelijk:
Aanvullenbestaand materiaal
Misschien gebruik je een methode en wil je deze aanvullen. Wellicht zijn er onderwerpen die je nog eens extra wilt belichten of extra wilt laten oefenen.
Vervangenbestaand materiaal
Het kan ook zijn dat er stukjes van je methode zijn waar je minder tevreden over bent. Wellicht wil je die stukjes vervangen door ander materiaal. Het kan ook zijn dat je van plan bent om zonder vaste methode te werken en zoek je materiaal waarmee je lessen vorm kunt geven.
Flipping the classroom
Misschien wil je op een andere manier werken, bijvoorbeeld met 'flipping the classroom' en zoek je daarvoor geschikt (film)materiaal.
Meer differentiatie
Wellicht wil je meer gaan differentiëren en heb je daarvoor verrijkende en/of verdiepende opdrachten nodig of juist extra uitleg / extra oefeningen.
Kunnen teruggrijpen op oude lesstof
Als leerlingen hun boek inleveren aan het eind van het schooljaar, of wanneer hun licentie voor het uitgeversmateriaal afloopt, hebben zij daarmee ook niet langer de beschikking over uitleg/oefeningen van al afgesloten stof. Misschien wil je zorgen dat dergelijke uitleg beschikbaar blijft en wil je dit bereiken via open digitaal materiaal.
Multimediaal/interactief
Misschien gebruik je een 'papieren' methode en ben je op zoek naar multimediale/interactieve componenten.
Wat de reden ook is, vaak zul je beginnen met het zoeken naar geschikt materiaal. Dit is in het algemeen een veel snellere route dan het helemaal zelf ontwikkelen van digitaal lesmateriaal en in veel gevallen daarom het meest praktisch.
Je kunt uiteraard via een algemene zoekmachine zoals Google, of voor filmpjes Youtube zoeken, maar er zijn meer mogelijkheden. Denk aan Wikiwijs, Schooltv, SLO, Yurls. Voor deze workshop zijn ook een groot aantal links per vak beschikbaar naar mogelijk geschikte zoekplekken of geschikt materiaal. Zie: Links per vak.
Ordenen en ter beschikking stellen
Stel dat je materiaal gevonden hebt, dan zul je dit vaak in een bepaalde ordening aan je leerlingen ter beschikking stellen, bijvoorbeeld door de indeling van je methode te volgen. Misschien wil je dit rechtstreeks in je elo doen. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van Wikiwijs Maken voor het ordenen van het materiaal. Je maakt dan een Wikiwijs arrangement. De link naar dat arrangement plaats je in je elo. Voorbeeld: arrangement Engels voor VWO 3 volgens 'English in Mind'
Arrangeren
Nog een stap verder ga je, wanneer je aan het gevonden materiaal zaken gaat toevoegen zoals verbindende teksten, interactieve oefeningen of opdrachten. Voorbeeld: arrangement grammatica Duits
Rearrangeren
Met Wikiwijs arrangementen kun je nog een stapje verder gaan: deze zijn rearrangeerbaar. Dat betekent dat je met één druk op de knop een kopie kunt maken van een arrangement en dat je dit dan naar eigen inzicht kunt aanpassen.
Maatwerk Nederlands: basis is VO-content het Mondriaan College gebruikt de leerlijn niet als zodanig, maar wel de uitleg en oefeningen t.b.v. maatwerk Nederlands waarin leerlingen worden 'bijgespijkerd'.
Je eerste arrangement maken
Je eerste arrangement maken
Wil je zelf aan de slag? Hieronder vind je links naar een handleiding om je eerste arrangement te maken.
Quickstart Wikiwijs Maken
Tip: door eerst op de link te klikken en daarna te kiezen voor 'download' kun je ook een pdf-versie van deze handleiding oproepen.
Een deel van een ander arrangement gebruiken
Je kunt op verschillende manieren (delen van) andere Wikiwijsarrangementen gebruiken: door het hele arrangement te kopiëren of door delen te importeren.
Het arrangement Materiaal zoeken en arrangeren is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Udens College Algemeen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-06-26 15:52:19
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.