Materiaal zoeken en arrangeren

Materiaal zoeken en arrangeren

Wat is het en waarom is het handig?

Waarom heb je (open) digitaal lesmateriaal nodig? Daar kunnen allerlei verschillende redenen voor zijn. Namelijk:

  • Aanvullen bestaand materiaal
    Misschien gebruik je een methode en wil je deze aanvullen. Wellicht zijn er onderwerpen die je nog eens extra wilt belichten of extra wilt laten oefenen.
  • Vervangen bestaand materiaal
    Het kan ook zijn dat er stukjes van je methode zijn waar je minder tevreden over bent. Wellicht wil je die stukjes vervangen door ander materiaal. Het kan ook zijn dat je van plan bent om zonder vaste methode te werken en zoek je materiaal waarmee je lessen vorm kunt geven.
  • Flipping the classroom
    Misschien wil je op een andere manier werken, bijvoorbeeld met 'flipping the classroom' en zoek je daarvoor geschikt (film)materiaal.
  • Meer differentiatie
    Wellicht wil je meer gaan differentiëren en heb je daarvoor verrijkende en/of verdiepende opdrachten nodig of juist extra uitleg / extra oefeningen.
  • Kunnen teruggrijpen op oude lesstof
    Als leerlingen hun boek inleveren aan het eind van het schooljaar, of wanneer hun licentie voor het uitgeversmateriaal afloopt, hebben zij daarmee ook niet langer de beschikking over uitleg/oefeningen van al afgesloten stof. Misschien wil je zorgen dat dergelijke uitleg beschikbaar blijft en wil je dit bereiken via open digitaal materiaal.
  • Multimediaal/interactief
    Misschien gebruik je een 'papieren' methode en ben je op zoek naar multimediale/interactieve componenten.

 

Wat de reden ook is, vaak zul je beginnen met het zoeken naar geschikt materiaal. Dit is in het algemeen een veel snellere route dan het helemaal zelf ontwikkelen van digitaal lesmateriaal en in veel gevallen daarom het meest praktisch.

Je kunt uiteraard via een algemene zoekmachine zoals Google, of voor filmpjes Youtube zoeken, maar er zijn meer mogelijkheden. Denk aan Wikiwijs, Schooltv, SLO, Yurls. Voor deze workshop zijn ook een groot aantal links per vak beschikbaar naar mogelijk geschikte zoekplekken of geschikt materiaal. Zie: Links per vak.

Ordenen en ter beschikking stellen

Stel dat je materiaal gevonden hebt, dan zul je dit vaak in een bepaalde ordening aan je leerlingen ter beschikking stellen, bijvoorbeeld door de indeling van je methode te volgen. Misschien wil je dit rechtstreeks in je elo doen. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van Wikiwijs Maken voor het ordenen van het materiaal. Je maakt dan een Wikiwijs arrangement. De link naar dat arrangement plaats je in je elo. Voorbeeld: arrangement Engels voor VWO 3 volgens 'English in Mind'

Arrangeren

Nog een stap verder ga je, wanneer je aan het gevonden materiaal zaken gaat toevoegen zoals verbindende teksten, interactieve oefeningen of opdrachten. Voorbeeld: arrangement grammatica Duits

Rearrangeren

Met Wikiwijs arrangementen kun je nog een stapje verder gaan: deze zijn rearrangeerbaar. Dat betekent dat je met één druk op de knop een kopie kunt maken van een arrangement en dat je dit dan naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Voorbeelden:

 

Colofon

Het arrangement Materiaal zoeken en arrangeren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Udens College Algemeen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-06-26 15:52:19
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/RGBOBn-P6Lw
https://youtu.be/RGBOBn-P6Lw
Video
Je eerste arrangement maken
https://youtu.be/bk4F5WLkv2U
Video
Quickstart Wikiwijs Maken
http://maken.wikiwijs.nl/62827/Quickstart_Wikiwijsarrangement_maken
Link
https://youtu.be/T3vfcHFhDyg
https://youtu.be/T3vfcHFhDyg
Video
Handleiding alle functionaliteiten Wikiwijs Maken
http://maken.wikiwijs.nl/41818/Handleiding__Werken_met_Wikiwijs___Maken
Link

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

GrandMondriaan, Linda. (z.d.).

Studiedag juli 2015

https://maken.wikiwijs.nl/58441/Studiedag_juli_2015

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open