Stelling onderzoeken

A Inleiding

Bekijk ter introductie onderstaand filmpje.

Introductie

Opdracht en leerdoelen

Je doet onderzoek naar een stelling. Je zult merken dat bij alle stellingen sprake is van duidelijke voorstanders en tegenstanders. Jij bestudeert de voors en tegens, legt dit duidelijk uit en vervolgens bepaal je zelf wat je ervan vindt.

  • In deze opdracht leer je hoe je bronnen kunt zoeken, beoordelen op hun betrouwbaarheid en op een goede manier in jouw onderzoek kunt verwerken.
  • Vervolgens leer je hoe je jouw onderzoek goed en duidelijk kunt uitleggen aan een breed publiek.
  • En je leert uiteraard meer over de stelling die je onderzoekt!

Wat ga je maken

Opdrachten

Je doorloopt de verschillende pagina's en maakt daarbij tien opdrachten. Dit doe je individueel. Je hebt elkaar later, bij het maken van de explainer video, wel nodig om elkaar te beoordelen.

Logboek

Het logboek is een tekstdocument, gemaakt in Pages. Hierin houd je bij wat je allemaal leert en doet tijdens de opdrachten. Aan het einde van de opdracht lever je dit in als PDF via showbie.

Je moet regelmatig iets toevoegen aan je logboek. Dit staat steeds bij de opdrachten vermeld.

 

 

Uitlegfilm

Uiteindelijk maak je een filmpje waarin je de resultaten van je onderzoek uitlegt. Deze film maak je in Adobe Voice, Explain Everything of op een andere manier. Uiteindelijk sla je je filmpje op in je filmrol en je levert dit in via Showbie.

Planning en beoordeling

Planning 2015-2016

Datum In de les Thuis voorbereiden (voorafgaand aan de les)
Do 25 februari

A - introductie
B - stelling kiezen
C - mindmap maken, starten met geschikte bronnen zoeken

-
Do 10 maart - (presentaties adopteer een wetenschapper) - (presentaties adopteer een wetenschapper)
Do 17 maart - (toetsweek) - (toetsweek)
Do 24 maart D - betrouwbaarheid en vastleggen van bronnen Opdracht 1 t/m 5 af
Do 31 maart E - explainer video voorbereiden en script maken Opdracht 1 t/m 9 af
Do 7 april E - explainer video uittesten en verder voltooien Opdracht 10: script af
Do 14 april E - explainer video's van elkaar beoordelen Opdracht 10 af en ingeleverd (ma 6 april), logboek ingeleverd
Do 21 april - (nieuw onderwerp) Verbeterde opdracht 10 af en ingeleverd

 

Het logboek (pages) en de explainer video (max. 10 minuten) lever je in via showbie

Beoordeling

Het logboek en de explainer video worden gezamenlijk beoordeeld voor een cijfer en tellen even zwaar mee. In totaal kun je hiervoor 90 punten halen. In onderstaande rubric kun je zien hoe je logboek en explainer video beoordeeld wordt.

  Heel goed Goed genoeg Bijna goed genoeg Lang niet goed genoeg
Logboek

Het logboek bevat een uitgebreide en goed ingedeelde mindmap over het onderwerp

Het logboek bevat een redelijke mindmap over het onderwerp. Diepgang en/of indeling kan beter. Het logboek bevat een mindmap, maar de mindmap is erg beperkt, eenzijdig of slordig gemaakt. Het logboek bevat geen mindmap.
Het logboek bevat tenminste vijf tips om slimmer te zoeken. Het logboek bevat vijf tips om slimmer te zoeken. Het logboek bevat minder dan vijf tips om slimmer te zoeken. Het logboek bevat minder dan drie tips om slimmer te zoeken.
Het logboek bevat een goede bronvermelding volgens de juiste standaard. Er zijn verschillende bronnen gevonden voor zowel de voor- als de tegenstanders. Het logboek bevat een goede bronvermelding volgens de juiste standaard, maar het aantal gevonden bronnen is beperkt (of te eenzijdig etc.). In het logboek staat een bronvermelding, maar niet volgens de juiste standaard en/of met heel weinig bronnen. Het logboek bevat amper een serieuze bronvermelding.
Bij de bronnen is met goede argumenten aangegeven waarom ze betrouwbaar zijn. Bij de bronnen is een poging gedaan om aan te geven waarom ze betrouwbaar zijn. Bij de bronnen staat niet goed aangegeven of deze betrouwbaar zijn en/of waarom. Bij de bronnen staat niet aangegeven of deze betrouwbaar zijn en waarom.
Per bron staat aangegeven of deze de stelling aanvalt of verdedigt. Bij bijna elke bron is aangegeven of deze de stelling aanvalt of verdedigt. Bij vrijwel geen enkele bron staat aangegeven of deze de stelling aanvalt of verdedigt. Bij de bronnen staat niet aangegeven of deze de stelling aanvallen of verdedigen.
Het logboek bevat een bespreking van tenminste drie explainer video’s met correcte bronvermelding en beschouwing. Het logboek bevat een bespreking van drie explainer video’s. Bronvermelding en/of beschouwing kan beter. Het logboek bevat verwijzingen naar drie explainer video’s, maar de bronvermelding en/of beschouwing ervan is minimaal. Het logboek bevat geen verwijzingen en uitleg over explainer video’s.
Het logboek bevat tenminste vier tips over goed uitleggen. Het logboek bevat vier tips over goed uitleggen. Het logboek bevat minder dan vier tips over goed uitleggen. Het logboek bevat minder dan drie tips over goed uitleggen.
Het logboek bevat een overzichtelijk en goed uitgewerkt script voor de film. Het logboek bevat een script voor de film. Overzicht en uitwerking kan nog beter. Het logboek bevat een script voor de film, maar dit script is niet af of niet goed uitgewerkt. Het logboek bevat geen script.
Het logboek is overzichtelijk en verzorgd vormgegeven. Het logboek is redelijk overzichtelijk en verzorgd vormgegeven. Het logboek kan qua vormgeving en overzicht nog een stuk beter. Het logboek is niet overzichtelijk en/of slordig vormgegeven.
  45 punten 30 punten 15 punten 0 punten
Explainer video Je introduceert de stelling duidelijk, origineel en je combineert gesproken woord met relevante beelden. Je introduceert de stelling duidelijk. Je uitleg is een combinatie van gesproken tekst en beeld. Je noemt de stelling wel aan het begin, maar legt niet goed uit wat de stelling inhoudt. Je noemt de stelling niet.
Je legt bondig en begrijpelijk (ondersteund met beelden) uit wie de voorstanders zijn en welke argumenten ze daarvoor hebben. Je maakt duidelijk wie de voorstanders zijn en noemt tenminste één argument. Je maakt niet goed duidelijk wie de voorstanders zijn en waarom. Je maakt niet goed onderscheid tussen voor- en tegenstanders en wat voor argumenten ze daarbij gebruiken.
Je legt bondig en begrijpelijk (ondersteund met beelden) uit wie de tegenstanders zijn en welke argumenten ze daarvoor hebben. Je maakt duidelijk wie de tegenstanders zijn en noemt tenminste één argument. Je maakt niet goed duidelijk wie de tegenstanders zijn en waarom.
Je geeft een duidelijke eigen mening die je goed onderbouwt. Je geeft een eigen mening die je redelijk goed onderbouwt. Je geeft wel een eigen mening, maar onderbouwt die niet goed. Je geeft nauwelijks een eigen mening.
Je video heeft een duidelijke opbouw. Je video heeft een redelijk duidelijke opbouw. De opbouw van je video is slordig. De opbouw van de video moet over de hele linie beter.
Je hebt de video ingesproken met je eigen stem en die is voortdurend goed verstaanbaar. Je hebt de video ingesproken met je eigen stem en die is meestal goed verstaanbaar. Je hebt je video zelf ingesproken, maar je bent vaak niet goed verstaanbaar. Je hebt je video (voor een deel) niet zelf ingesproken.
Je video bevat onverwachte/originele elementen die bijdragen aan je verhaal. Je video bevat soms een origineel element dat redelijk bijdraagt aan het verhaal. Je video bevat niet echt originele elementen die bijdragen aan je verhaal. Je video is matig uitgewerkt, weinig aandacht aan besteed.
  45 punten 30 punten 15 punten 0 punten

 

B De stellingen

Opdracht 1 Kies een stelling uit de lijst hieronder, passend bij je interesse. Zet de stelling in je logboek. 

Je mag ook een andere stelling bedenken en deze voorstellen aan de docent. De bedoeling is dat de stelling discussie uitlokt en duidelijk voor- en tegenstanders heeft.

 

  • Homoseksualiteit is een keuze
  • Islam is een agressieve religie
  • Van computerspelletjes worden kinderen gewelddadig
  • Ipads in de klas maken kinderen dommer
  • Van cola light word je dik
  • Nederland kan beter terug naar de gulden
  • Het is voor onze veiligheid belangrijk dat de overheid alles van ons weet
  • Door de mens wordt de wereld warmer
  • In Nederland moet een éénkindbeleid gevoerd gaan worden
  • Zonder eerste wereldoorlog was er geen tweede wereldoorlog geweest
  • Des te meer reclame iemand kijkt, des te groter de kans op anorexia
  • De hunger games is geen literatuur
  • Van klassieke muziek word je slimmer
  • Biodiesel is beter voor het milieu dan gewone diesel
  • Van vis eten word je slimmer

C Bronnen zoeken en vastleggen

Zoekvaardigheden

Voordat je gaat zoeken is het slim om een mindmap te maken van het onderwerp waar je naar zoekt. Begin eerst met wat je zelf al weet en denkt over het onderwerp. 

Daarna kun je makkelijk gaan aanvullen door je zoekopdracht te starten. Eerst algemeen, met je centrale woord. Daarna  maak je een ‘ketting’ van woorden startend vanuit het middelpunt. 

Probeer wat je vindt, steeds in te delen bij een onderdeel in je mindmap. Zo krijg je een goed verhaal.

Opdracht 2 Voeg een mindmap over je onderwerp toe aan je logboek. Je kunt de mindmap maken in bijvoorbeeld SimpleMinds+ of Popplet en een afbeelding daarvan in Pages toevoegen.

 

Opdracht 3 Zoek geschikte bronnen op internet.

Leg goed vast wat je vindt op internet. Maak er bladwijzers van, zet sites in je leeslijst of gebruik er een speciale app voor zoals onenote. Zet er ook steeds kort bij waar je gevonden site over gaat.

 

Opdracht 4 Bekijk de zoektips van Google Inside search en neem het NRC-artikel over slimmer zoeken door.
Noteer daarna in je logboek tenminste vijf tips om slimmer te zoeken die jij hebt opgepakt.

 

Google inside search tips & trucs

D Betrouwbaarheid beoordelen en vastleggen

Betrouwbaarheid beoordelen

Opdracht 6 Beoordeel al je gevonden bronnen aan de hand van deze criteria. Zet de bronnen die overblijven in je logboek. Geef per bron aan waarom je de bron betrouwbaar vindt en of deze de stelling verdedigt of aanvalt.

 

Wat maakt een bron betrouwbaar?

Als je een bron wilt gebruiken voor je onderzoek, dan is het belangrijk dat je de kwaliteit van de bron van tevoren kritisch beoordeelt. Waar je op moet letten is de auteur, het belang van de maker van de bron, hoe actueel het is, hoe objectief het is en hoe bruikbaar de bron is.

Wie is de auteur? Betrouwbaar? Expertise?
  • Staat de auteur erbij? Is het artikel geschreven door meerdere auteurs?
  • Kun je zien wat de achtergrond van de auteur is en of hij kennis van zaken heeft? Is hij deskundig, bekend in de media?
  • Anonieme tekst? Check het colofon van de site. Hoe duidelijker de herkomst, hoe beter. Bij anonieme bron moeten er echt meerdere bronnen worden gezocht die het met elkaar eens zijn.
Wat is het belang van de maker van de bron?
  • Op wat voor site staat de bron? Is die site van een bedrijf, een instelling, een school?
  • Wil deze site alleen informeren, of je ook ergens van overtuigen of je iets laten doen (zoals iets kopen)?
Hoe actueel is de bron?
  • Kijk wanneer de bron is geschreven of op internet is verschenen. Zeker van belang als je onderwerp zich snel ontwikkelt!
Hoe objectief is de bron?
  • Als de tekst objectief lijkt (= als er 'feitelijke' beweringen worden gedaan), staan er dan bronnen bij waar beweringen op zijn gebaseerd? En zo niet, kun je dezelfde beweringen ergens anders wel terugvinden met een goede onderbouwing?
Hoe bruikbaar is de bron?
  • Voegt de bron kennis toe die belangrijk is voor de beantwoording van je deelvragen of de hoofdvraag?
 
 
 
 
 

Bronnen vastleggen

Als je bronvermeldingen maakt in je werkstuk of logboek, dan is het belangrijk dat je dat doet volgens bepaalde regels. Voor jezelf en degenen die je document lezen wordt het met deze regels makkelijker om de gebruikte bronnen terug te zoeken.

Opdracht 7 Neem de richtlijnen voor bronvermeldingen door (onderstaand bestand) en zet de bronnen die je tot nu toe hebt gevonden voor je stelling op de correcte manier neer in je logboek. Zie hieronder voor een aantal voorbeelden.

 

Voorbeelden

Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.

Dus:

Meijden, B. van der (1998). Schiphol als thema voor een geschiedenis-, internet- en/of profielwerkstuk. Geraadpleegd op 7 juli 2005, http://www.histopia.nl/schiphol.htm

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (z.d.). WAO: Informatie voor werknemers over de kabinetsplannen. Geraadpleegd op 3 augustus 2004, http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=991&subrubriek_id=995&link_id=30945 

De geschiedenis van het internet. (z.d.). Geraadpleegd op 7 juli 2005, http://www.be-wired.nl/info/geschiedenis.htm

E Maak je eigen explainer video

Wat is een explainer video

Je hebt onderzoek gedaan naar je stelling en voor jezelf een beeld gevormd. Tijd om dat met anderen te delen. Je vertelt je verhaal in een zogenaamde ‘explainer video’ (of 'explanimation', 'whiteboard animation', of gewoon 'uitlegfilm'). Een explainer video is een video die is opgebouwd uit tekeningen en foto's waarin je de kijker een concept uitlegt. Een voorbeeld van zo'n video vind je bij de inleiding.

Door te tekenen terwijl je uitlegt en daarbij ook andere beelden te gebruiken (zoals foto’s), zorg je ervoor dat je boodschap veel beter overkomt bij de kijker. Van een uitleg alleen in woorden blijft 10% echt hangen, maar onderzoek toont aan dat als je de uitleg combineert met tekeningen en foto's, mensen wel 50% van je verhaal kunnen navertellen.

Opdracht 8 Zoek op internet drie 'explainer video's' uit die je goed vindt. Zet ze neer in je logboek (met een correcte bronvermelding) en geef erbij aan waarom je ze goed vindt en wat je eventueel er zelf van gaat gebruiken in je eigen explainer video.

 

Opdracht 9
  • Lees het pdf-document ‘De kunst van het uitleggen’ (zie hieronder). Hierin vind je veel tips, trucs en dingen waar je op moet letten bij het uitleggen.
  • Zet in je logboek tenminste vier tips voor jezelf over het uitleggen wat je in dit document geleerd hebt.

 

Stappenplan

Opdracht 10 Volg onderstaande stappen en maak een begrijpelijke, aantrekkelijke uitleg bij je onderzoek.

 

  1. Bereid je verhaal voor
    1. Maak eerst voor jezelf een script en verzamel alle media die je daarvoor nodig hebt. Zorg dat het script een ‘verhaaltje’ is dat je wilt vertellen. Zet het script in je logboek.
    2. Introduceer je onderwerp en de stelling zodat we weten waar het over gaat. 
    3. Leg uit wie de voorstanders van de stelling zijn, wat hun achtergrond is en waarom ze het eens zijn met de stelling.
    4. Leg uit wie de tegenstanders van de stelling zijn, wat hun achtergrond is en waarom ze het oneens zijn met de stelling.
    5. Maak duidelijk wat je er zelf van vindt en waarom je dat vindt.
    6. Deel je script in met duidelijke 'scènes'.
  2. Vertel je verhaal ‘analoog’ aan je buurman of buurvrouw (dit doen we in de les)
    1. Ga na of je luisteraar alle onderdelen uit je verhaal goed begrijpt
    2. Vraag om tips en adviezen
    3. Pas je oorspronkelijke script aan
  3. Neem je verhaal op
    1. Maak je verhaal audiovisueel en zorg dat beeld en geluid elkaar versterkt. Voeg foto’s toe, diagrammetjes, pijlen, tekeningen: alles wat nodig is om je verhaal goed te vertellen.
    2. Je verhaal duurt maximaal ongeveer vijf minuten.
  4. Zet je verhaal op YouTube, Vimeo of SchoolTube
    1. Lever de link naar deze video in via showbie. Je kunt tussentijds trouwens vragen stellen via showbie of een idee voorleggen.

Welke app gebruik je?

Voor de explainer video mag je elke app gebruiken die je wilt. Je mag ook smashen tussen apps, dus eerst iets in de ene app maken en het resultaat verder bewerken in de ander (tip: Keynote is handig om te beginnen!)

Er zijn wel twee apps die we je aanbevelen, omdat we daar goede ervaringen mee hebben.

Adobe Voice (gratis)

Met Adobe Voice maak je een filmpje door stukjes tekst in te spreken. Per fragmentje kun je kiezen of je er een plaatje bij wilt, een icoon, een stukje tekst of een combinatie daarvan. Vervolgens kies je een thema, een muziekje en pas je eventueel je thema aan. Deze app is speciaal voor dit doel gemaakt. Als je niet zo creatief bent, maar wel een goed verhaal te vertellen hebt en snel productief wilt zijn, dan is deze app erg geschikt voor je.

Kijk op de website van Adobe hoe de app werkt

Explain Everything (niet gratis, mag je kopen van app-budget van de school)

Met Explain Everything kun je opnemen wat je tekent en tegelijk tekst inspreken. Je kunt teksten, afbeeldingen en video's toevoegen en tijdens het inspreken kun je dingen op je scherm aanwijzen. Dit is een ontzettend krachtige app waar je heel veel mee kunt doen. Je eigen creativiteit is de grens en met deze app kun je deze opdracht prima doen. Door de vele mogelijkheden kan het wel iets langer duren voordat je resultaat af is.

Kijk op de website van Explain Everything hoe de app werkt

 

  • Het arrangement Stelling onderzoeken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Evert-Jan Oppelaar Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-02-25 10:26:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Wetenschapsoriëntatie is een vak dat we geven op het Herbert Vissers College aan leerlingen uit 2-gymnasium.

    Docenten in 2014-2015: E. Meijer, E.J. Oppelaar en L. Wams

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Aan de hand van een stelling doe je bronnenonderzoek. Wat houdt de stelling in, wie zijn de voorstanders, wie zijn de tegenstanders en wat voor argumenten gebruiken ze daarvoor? Vervolgens bepaal je je eigen standpunt. Je bevindingen leg je uit in een explainer video.
    Leerniveau
    VWO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Mens en natuur; Wetenschap, technologie; Kunstzinnige oriëntatie; Identiteit en diversiteit; Onderzoeken, analyseren, interpreteren en verslag doen; Mens en maatschappij; Argumentatieve vaardigheden; Kennis en technologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 20 minuten
    Trefwoorden
    argumenteren, bronnenonderzoek, ipad, uitleggen, wetenschapsoriëntatie

    Bronnen

    Bron Type
    Introductie
    https://www.youtube-nocookie.com/embed/QLgr90Z3fk4?rel=0&showinfo=0
    Video
    Google inside search tips & trucs
    http://www.google.com/insidesearch/tipstricks/all.html
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Opdracht 5 Doe de test

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.