CSG het Noordik

H1 Bevolking

H1 Bevolking

Het leven van Alungo in Mongolië + opdrachten

 

Inleiding bevolking

Het meisje op foto hierboven heet Alungo. Alungo woont in de buurt van de stad Erdenet  ten westen van de hoofdstad van  Mongolië. Mongolië is een land in Azië en ligt op zo’n 9 uur vliegen van Nederland. Mongolië ligt tussen de landen China en Rusland. Mongolië is een heel dunbevolkt land want het is bijna 38 keer groter dan Nederland en er wonen maar 3.087.000 mensen.

Hieronder zie je de vlag van Mongolië. De rode kleur van de vlag heeft te maken met het boeddhistische geloof van de mensen in Mongolië. Rood is in het boeddhisme een heilige kleur en de symbolen die aan de linkerkant van de vlag staan betekenen vuur, zon, maan aarde en je herkent misschien het yin en yang-symbool wel.

 

Alungo is 14 jaar woont met haar vader, moeder en twee broertjes in een ger. Een ger is een ronde tent, gemaakt van een vilten doek en palen. Midden in de tent staat de kachel en op de rechter foto zie je dat Alungo die kachel aanmaakt met een kaars. Op de bovenste foto foto zie je dat de pijp van de kachel een eind boven de tent uit steekt.

 

De vader en moeder van Alungo zijn boer, ze hebben een aantal yaks. Yaks zijn grote harige koeien die goed tegen koude omstandigheden kunnen. De yaks worden gemolken en van de melk wordt boter en kaas gemaakt. Deze zuivelproducten worden op de markt van Erdonet door de moeder van Alungo verkocht. Omdat er in het gebied rond Erdonet niet altijd genoeg gras is voor de koeien, trekken de boeren in deze regio rond. Deze manier van leven noem je nomadisme.  Alungo heeft dus nooit een vast woonplek gehad en ze vindt het heel gewoon dat de ger soms in een dal staat bij een rivier of soms in een vlak gebied.

Omdat de boeren in dit gebied rondtrekken gaan jonge kinderen niet naar school.  Alungo en haar oudste broer zijn al wat ouder en gaan in Erdonet naar school. Alungo en haar broer wonen daarom in de school periodes bij een oom en tante in Erdonet.  Alungo vindt dat niet altijd even leuk, soms mist ze haar ouders en kleine broertje verschrikkelijk. Maar gelukkig is de tante bij wie ze woont erg aardig en vindt ze naar school gaan leuk. Op de school in Erdonet is veel meer te doen dan op het platteland bij haar ouders en soms verveelt ze zich in de vakantie. Omdat er niet genoeg te eten was voor de yaks van haar oom en tante besloten haar oom en tante om in Erdonet te gaan wonen De ouders van Alungo hebben de ger van die oom en tante gekocht. Deze ger verhuren ze in de zomer aan toeristen. Alungo vindt het leuk als er toeristen in de ger slapen. Ze is nieuwsgierig waar de toeristen vandaan komen en hoort allerlei rare talen. Sommige toeristen zijn bang voor de yaks, Alungo snapt daar niks van want yaks zijn echt hele makke koeien. Elk jaar krijgen de yaks kalfjes en die mag Alungo in de vakantie verzorgen.

 

 

 

   Yaks

 

Hierboven zie je de twee broers van Alungo, ze zijn ook bezig om de jonge kalfjes te verzorgen.

 

 

 

 

Een aantal kalfjes die door Alungo verzorgd worden.

Als Alungo aan morgen denkt, wordt ze helemaal zenuwachtig. Morgen begint het Nadaam festival. Dit zijn 3 dagen in juli waarop er feest gevierd wordt en op deze drie dagen zijn er allemaal sportwedstrijden.  In Mongolië zijn drie sporten favoriet namelijk: worstelen, boogschieten en paardrijden. Tijdens het festival zijn er van die drie sporten allemaal wedstrijden waar heel veel mensen naar komen kijken. In de hoofdstad, Ulaanbaatar,  is het grote stadion dan helemaal gevuld en vooral de openingsceremonie is erg mooi om te zien. Bij deze openingsceremonie is zelfs de president van het land aanwezig en dit wordt ook uitgezonden op de televisie. De mensen trekken hun mooiste kleren aan en eten van de lekkere hapjes die verkocht worden in de kraampjes die bij het stadion staan. Alungo gaat samen met haar moeder en jongste broer morgen naar Erdonet. Haar vader en oudere broer moeten bij de yaks blijven, die moeten gemolken en gevoerd worden.

In Erdonet  zullen ook paardrij-, boogschiet- en worstelwedstrijden zijn net als in de hoofdstad. En wat het allemaal nog spannender maakt, is dat de oma van Alungo meedoet met boogschieten. Vorig jaar werd de oma van Alungo tweede en Alungo hoopt dat haar oma dit jaar de wedstrijd gaat winnen. Ook de toeristen die bij haar ouders overnachten gaan mee naar Erdonet om te kijken naar alle wedstrijden. Het zullen echt een paar feestdagen worden en Alungo heeft er heel veel zin in.

 

 

 

 

Hierboven zie je de oma van Alungo, ze heeft net geprobeerd om met haar drie pijlen de roos te raken. Nu is het afwachten hoe de anderen het doen.

Op bovenstaande foto de oom en tante van Alungo met één van de toeristen. Ze hebben samen naar het paardrijden gekeken. De toerist drinkt een beker thee met boter, de drank van Mongolië. Je kunt goed zien dat de oom en tante hun mooie kleren aangedaan hebben.

 

In het stadion in de hoofdstad vinden de belangrijkste wedstrijden plaats, hieronder zie je een foto van de openingsceremonie. Je ziet de paarden en de worstelaars met hun begeleiders.

 

Opdrachten die horen bij het verhaal van Alungo.

Neem voor je blz. 158 – 159 van de GB54e druk voor je.

  1. Wat zijn de coördinaten van Erdenet.
  2. Hoe ver ligt Erdenet van de hoofdstad Ulaanbaatar.
  3. Op welke hoogte ligt Erdenet en wat voor gevolgen heeft deze hoogte op de temperatuur.
  4. Wat is het geboortecijfer van Mongolië? (gebruik de statistiek)
  5. Hoeveel kinderen zijn er dus in 2010 in Mongolië geboren.
  6. Wat is de levensverwachting in Mongolië.
  7. Als je naar de antwoorden van vraag 5 en 6 kijkt, gaat het hier dan om een arm of rijk land,  leg je antwoord uit.
  8. Er trekken steeds meer mensen naar de stad, wat was voor de oom en tante van Alungo een belangrijke push factor.
  9. Ook de oma van Alungo is uiteindelijk in Erdonet gaan wonen, kun je voor de oma een pull factor bedenken.
  10. Als je naar de vlag van Mongolië kijkt zie je een aantal symbolen. Ontwerp voor jezelf een vlag en stop daar ook een paar symbolen in die jouw leven kenmerken.

 

Colofon

Het arrangement H1 Bevolking is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-10-07 16:55:25
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Schooltv over Oeganda
http://www.schooltv.nl/video/oeganda-7x-nederland-bijna-24-miljoen-inwoners/#q=categorie%3A%22Aardrijkskunde%22
Link
Bekijk de volgende aflevering van Nederland migratieland - Binnenlandse migratie
http://www.schooltv.nl/video/nederland-migratieland-afl4-migratie-binnen-de-nederlandse-grenzen/
Link
bekijk de video Nederland migratieland - Nieuwe Nederlanders
http://www.schooltv.nl/video/nederland-migratieland-afl2-nieuwe-nederlanders/
Link
bekijk de video Nederland migratieland - Weg van de oorsprong
http://www.schooltv.nl/video/nederland-migratieland-afl1-weg-van-de-oorsprong/
Link
Opdracht 2 filmpje 2
http://nos.nl/video/541785-opnieuw-vluchtelingenstroom-syrie.html
Link
Opdracht 2 filmpje 1
http://jeugdjournaal.nl/artikel/442180-vluchten-uit-syrie.html
Link
Opdracht 4 vraag 1 Interactieve kaart vluchtelingen
http://app.nos.nl/datavisualisatie/vluchtelingen-routes/index.html
Link
link opdracht 4 vraag 4
http://www.opreis.nl/reisinformatie/schengenlanden/
Link
link opdracht 5 vraag 4
http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/landen-van-herkomst
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open